Εφ’ όλης της ύλης ήταν η τρίωρη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με δημοσιογράφους από Ελληνικά Μέσα στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός απάντησε ερωτήσεις που διατυπώθηκαν από όλους τους δημοσιογράφους, κυρίως γύρω από την ενέργεια, την ακρίβεια, την πορεία της οικονομίας, τα εθνικά θέματα και τα περιφερειακά έργα.

Κανένα σενάριο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν άφησε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο και δεν θα προβεί σε προεκλογικές αλλαγές. Ο κ. πρωθυπουργός επεσήμανε πως «έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις, αλλά δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν θα αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πάμε σε εκλογές με τον ψηφισμένο νόμο». Ο υπάρχων νόμος θέτει τον πήχυ της αυτοδυναμίας περίπου στο 37% τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι θα ήταν ανεύθυνο να κατεβάσει λίγο τον εκλογικό πήχη προκειμένου να αποκτήσει αυτοδυναμία. «Η χώρα πρέπει να πετύχει ισχυρή κυβέρνηση μέσω εκλογής της ΝΔ». «Αν δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι βόμβα για την πολιτική σταθερότητα, μόνο τότε θα πάμε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και είμαι σίγουρος ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα το κάνει αυτό».

Μητσοτάκης: Εκλογές με τον σημερινό εκλογικό νόμο – «Δεν θα κάνω κωλοτούμπα»

Για την αξιοπιστία της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είμαστε συνεπείς σε ό, τι έχουμε εξαγγείλει από τη ΔΕΘ». Οι πολίτες δεν αμφισβητούν ότι θα γίνουν πράξη οι εξαγγελίες που δόθηκαν από τη ΔΕΘ και το 2022 και το 2023. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε και τα σενάρια περί ανασχηματισμού. «Μία αλλαγή τώρα θα κάλυπτε επικοινωνιακές κι όχι πολιτικές ανάγκες. Συνεπώς, όχι δεν θα υπάρξει ανασχηματισμός πριν τις εκλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Δεν θα γίνει ανασχηματισμός πριν τις εκλογές

Από εκεί και πέρα, σημείωσε ότι η απλή αναλογική δεν δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα ενώ τόνισε τη σημασία ενισχυμένης αναλογικής για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. «Τα απλά μαθηματικά της απλής αναλογικής μιλούν για β’ κάλπη» τόνισε ο πρωθυπουργός αλλά συμπλήρωσε ότι «θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα – μπορούν οι κ.κ. Τσίπρας, Βαρουφάκης, Κουτσούμπας και Ανδρουλάκης μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν μια πολιτική τερατογένεση».

Ο συνετός Βενιζέλος και ο «ΣΥΡΙΖΑίος» Ανδρουλάκης

Σε άλλη σχετική ερώτηση, τόνισε πως «η πρώτη κάλπη είναι η σημαντική γιατί μαθηματικά υπάρχει το ενδεχόμενο της τερατογέννησης. Η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη με κάνει να πιστεύω ότι είναι πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Φαντάζομαι θα έχετε την ευκαιρία να τον ρωτήσετε». Για την περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, σημείωσε ότι τρέφει σεβασμό προς το πρόσωπό του αλλά δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του. «Με τον κ. Βενιζέλο αλλά και άλλους ανθρώπους που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Τον έβγαλε στα μανταλάκια ο ΣΥΡΙΖΑ και η σκευωρία κατέρρευσε με πάταγο. Η επιλογή που έκανα να καλέσω τον κ. Βενιζέλο να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Επιτροπή Σοφών ήταν απολύτως συνετή».

Κανένα σενάριο συμπόρευσης με Βελόπουλο. «Κοιτάει» ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρουλάκης

Μονολεκτικά απάντησε στο ερώτημα «βρίσκεστε κοντά με τον κ. Βελόπουλο;» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας: «Καθόλου!».

«Καθόλου»: Η μονολεκτική απάντηση Μητσοτάκη στο σενάριο συνεργασίας με Βελόπουλο

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι να βγει αυτοδύναμη από τις εκλογές και πως το σενάριο μετεκλογικών συνεργασιών θα έρθει μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών. «Η αυτοδύναμη εκλογή της Νέας Δημοκρατίας δε σημαίνει ότι θα πάμε σε μονοκομματική κυβέρνηση. Έχουμε αξιοποιήσει στελέχη άλλων κομμάτων και στο παρελθόν και θα το κάνουμε και στο μέλλον. Ο ελληνικός λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει αν η ΝΔ θα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν μπορώ να απαντήσω σε μετεκλογικά σενάρια γιατί ακόμη θέλω να εξηγήσω στον ελληνικό λαό το διακύβευμα των εκλογών και να ζητήσω να πάρω μια δεύτερη εντολή προόδου κι όχι δεύτερη φορά στη συμφορά. Αυτό θα είναι το πραγματικό ζητούμενο των επόμενων εκλογών».

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε σενάριο ακυβερνησίας σε περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία. «Εμείς έχουμε μια πρόταση διακυβέρνησης πολύ συγκεκριμένη. Ποια είναι η εναλλακτική; Εμάς ο κόσμος μας ξέρει με τα θετικά και τα αρνητικά μας. Κανένας, όμως, άλλος δεν έχει συγκροτήσει μια πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Δεν το λέω αυτάρεσκα αλλά «αν όχι εμείς, ποιοί;».

«Το δίλημμα Μητσοτάκης – Τσίπρας ο κόσμος το καταλαβαίνει. Είχα την τιμή να ηγούμαι μιας κυβέρνησης, το ίδιο και ο κ. Τσίπρας. Τα εκλογικά διλήμματα αποκρυσταλλώνονται με απόλυτη σαφήνεια», κατέληξε.

«Δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Περαιτέρω εξειδίκευση από τα αρμόδια υπουργεία αναμένεται να υπάρξουν αύριο για την εφαρμογή των μέτρων στην ενέργεια. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι τιμές του ρεύματος θα δίνουν κίνητρο στους πολίτες ώστε να προχωρούν σε εξοικονόμηση ενέργειας. «Ο σκοπός είναι να είναι χαμηλές οι τιμές και να μειωθεί η κατανάλωση από τον Οκτώβριο και μετά.». Κάθε ελληνικό νοικοκυριό, ανεξαιρέτως του ποσού και της κατανάλωσης, θα λάβει στήριξη σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και είναι δεύτερη από το τέλος για τον μήνα Αύγουστο. Το λέω αυτό γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

«Θα στηρίξουμε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά» – Τι είπε ο Μητσοτάκης για επιδοτήσεις στην ενέργεια

Για το φυσικό αέριο, επεσήμανε ότι εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα καθώς οι τιμές έχουν ανέβει 10 φορές επάνω. Αφενός επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης στα 300 εκατ. και θα κάνουμε μία παρέμβση στην αντλία ώστε να μειώσουμε αρχικά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να ενθαρρύνουμε περισσότερα νοικοκυριά να κάνουν μετάπτωση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο. Θα υπάρξει, επίσης, και γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου που θα καλύπτεται και από τις εταιρείες αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Η τελική τιμή θα είναι λογική. Θα υπάρξει αύξηση, αλλά καμία σχέση με την τιμή εμπορίου», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «προσβλέπουμε στην ευρωπαϊκή στήριξη με πλαφόν στον δείκτη του TTF και όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Θέλουμε μηχανισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάλογο με αυτόν που έχουμε σε εθνικό επίπεδο. Να κάνουν και οι άλλες χώρες το αυτονόητο: να πάρουν πίσω υπερ-κέρδη από τους παραγωγούς και μαζί με στήριξη από κρατικό προϋπολογισμό να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές σε ενέργεια και φυσικό αέριο».

Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια – Ακόμη κι αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου

Για την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream, τόνισε ότι έχουμε φροντίσει να δεσμεύσει επαρκή φορτία LNG και έχουμε αυξήσει τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας. Ακόμη, επιδιώκουμε να μειώσουμε τη ζήτηση του φυσικού αερίου σε εγχώριο επίπεδο καθώς επίσης θέλουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. «Θα είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το χειρότερο σενάριο».

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για στήριξη της βιομηχανίας σε σχέση με την αύξηση του ενεργειακού κόστους. «Η βιομηχανική παραγωγή άντεξε στην κρίση. Είναι σημαντική και πρέπει να στηριχτεί. Γνωρίζω ότι το κόστος της ενέργειας είναι δυσβάσταχτο για την ελληνική βιομηχανία. Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για το ρεύμα και το φυσικό αέριο θα λάβουμε υπόψιν και τη βιομηχανία. Είναι, όμως, δεδομένο ότι θα ταλανίσει και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα βρεθούν σε καλύτερη θέση από τις ευρωπαϊκές αντίστοιχες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις. Θα τις στηρίξουμε ως προσωρινή λύση».

Για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ότι θα δώσουμε πόρους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τα προγράμματα ΕΣΠΑ. «Πρωτοφανές να δίνουμε τόσους πόρους. Αντικρούω την κριτική που μου ασκείται και θεωρώ ότι ολόκληρη η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχουν πρόσβαση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενεργειακή αναβάθμιση από την οποία θα οφεληθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης οι μικρές επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση στηρίζει τη βιομηχανία απέναντι στην αύξηση του ενεργειακού κόστους – «Σε καλύτερη θέση από Ευρωπαίους ανταγωνιστές»

 

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ, ΜΟΝΙΜΗ Η ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ

Για την καταγγελία της αντιπολίτευσης περί άρσης του σχεδίου απολιγνιτοποίησης αλλά και της βιασύνης της κυβέρνησης να σταματήσει τη χρήση του λιγνίτη, σημείωσε ότι η στροφή προς τον λιγνίτη είναι παροδικό μέτρο ενώ η απολιγνιτοποίηση μόνιμο μέτρο. «Θα στραφούμε προς τη σύγχρονη μονάδα του Πτολεμαΐδα V που είναι μία σύγχρονη μονάδα και καίει λιγότερο από ό, τι προηγούμενες μονάδες που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν». Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι υπέρ της απολιγνιτοποίησης αλλά οι κρίσιμες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο δεν επιτρέπουν να γίνει άμεση απεμπλοκή. «Θα αξιοποιήσουμε τον λιγνίτη για να λυθεί το άμεσο πρόβλημα» κατέληξε ο κ. πρωθυπουργός.

ΣΤΕΓΑΣΗ ΝΕΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ

Για τη στέγαση των νέων, ανέφερε ότι κάποια μέτρα εφαρμόζονται αμέσως ενώ κάποια άλλα, όπως το νέο δανειοδοτικό εργαλείο με δυνατότητα δανεισμού με χαμηλό επιτόκιο, θα πάρουν περισσότερο χρόνο. Στο ίδιο μήκος κύματος, και η δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών που θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθεί στην πράξη για πρακτικούς λόγους. «Η συγκατοίκηση φοιτητών στο εξωτερικό είναι δεδομένο, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν γίνεται και στη χώρα μας. Οι φοιτητικές εστίες θα βγει και οικονομικά ως πρότζεκτ μέσω ΣΔΙΤ», συμπλήρωσε.

Σε δύο φάσεις η στέγαση των νέων – Διευκρινίσεις Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου

Ανέφερε ακομη για την κρατική αντιπαροχή ότι το κράτος έχει πολλά κτίρια. «Να είναι υποχρεωμένος όποιος αναπτύξει τα ακίνητα να τα ενοικιάσει με πολύ χαμηλό τίμημα. Αυτό γίνεται στο εξωτερικό και θα γίνει και στην Ελλάδα». Τα καινούργια μέτρα του Εξοικονομώ έχουν επίσης πολύ μεγάλη σημασία, καθώς θα πρέπει να αυξηθούν τα σπίτια που βγαίνουν στην αγορά για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές. «Οποιαδήποτε άλλη πρόταση τεκμηριωμένη και επεξεργασμένη είμαι διατεθειμένος να την εξηγήσω πολύ σοβαρά».

«Η καλύτερη πολιτική για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι οι νέες θέσεις εργασίας, κυρίως για τους νέους και τους ανθρώπους μέσης ηλικίας» κατέληξε και απάντησε στην κριτική περί κοινωνικής ανισότητας θέτοντας την ανεργία στον επίκεντρο.

ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ

«Μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που μας δίνουν το δημοσιονομικό πλαίσιο να στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία. Κάτι αντίστοιχο πράττουν και θα πράξουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τα μέτρα είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού για το πρωτογενές έλλειμμά του 2022 και τα πλεονάσματα του 2023» σημείωσε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από το βήμα της ΔΕΘ. Σημείωσε, δε, ότι το αποτέλεσμα θα ήταν πιο επώδυνο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία χωρίς τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης ενώ τόνισε ότι στο ίδιο πλαίσιο βρίσκονται και οι εξαγγελίες της ΔΕΘ. «Ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού και του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης η Ελλάδα θα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης αναλογικά με το ΑΕΠ της».

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο νόμος ορίζει τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα. Αυτό θα υλοποιηθεί στις αρχές του χρόνου και θα υλοποιηθεί εντός δύο – τριών μηνών και γι’ αυτό θα υλοποιηθεί από 1η Μαΐου ώστε να είμαστε συνεπείς και με την αύξηση του προηγούμενου έτους. «Δεν μπορώ να σας προσδιορίσω την αύξηση», κατέληξε.

Όλα τα μέτρα είναι κοστολογημένα. Δίνουμε με βάση τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ Η ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε να συναντηθεί μαζί μου παρά τις δύο προτάσεις που κατέθεσα προς την πλευρά του, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι δεν δέχεται να είμαι εγώ πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. Θεωρώ ότι ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη το “σκάνδαλο” παρακολούθησης. Μου κάνει και προσωπική εντύπωση αυτή η επιλογή, που ήταν προαποφασισμένη, από πλευράς του ίδιου καθώς υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ που βλέπουν θετικά την κυβέρνηση». Αυτά είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές.

Αναφέρθηκε ακόμη και στο σκάνδαλο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη αναφέροντας τα εξής: «Με ταχύτητα κινήθηκαν οι διαδικασίες. Με θάρρος ανέλαβα πολιτική ευθύνη, δέχθηκε παραιτήσεις, ανοίξαμε τη βουλή μια εβδομάδα νωρίτερα, κινήθηκαν οι σχετικές κοινοβουλευτικές θεσμικές διαδικασίες και έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και ελπίζω να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Αύριο και μεθαύριο θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ με την οποία προσθέτουμε μία ακόμα δικλείδα ασφάλειας. Για μία νόμιμη επισύνδεση για πολιτικό πρόσωπο χρειάζονται πρόσθετα φίλτρα. Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Διέπονται από κανόνες, πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία. Ο κ. Ανδρουλάκης, κατανοών θυμό και την οργή του, βλέπω ότι επιχειρεί εργαλειοποιηση. Έχει δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και να λάβει απαντήσεις».

Σε άλλη ερώτηση γύρω από την ίδια θεματική, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: Δεν έχω σκοπό να αποκρύψω τίποτα για τις παρακολουθήσεις. Η τεκμηρίωση συνίσταται ότι υπήρχε σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εισαγγελέως. Είναι λάθος η σύνδεση νόμιμης παρακολούθησης και Predator. Φιλοδοξώ η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει σε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία σε διακίνηση και πώληση τέτοιων λογισμικών. Δυστυχώς η τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα. Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Μην συγχέουμε αυτά τα λογισμικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις».

Δεν έχω σκοπό να αποκρύψω τίποτα για τις παρακολουθήσεις. Να πάει στην ΕΥΠ να λάβει απαντήσει ο Ανδρουλάκης

ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

«Η Τουρκία προκαλεί την ένταση και μετά παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτηθέμενη. Δεν πιστεύει κανένας στο εξωτερικό ότι τα ελληνικά νησιά απειλούν την Τουρκία. Όλοι πιστεύουν ότι η Τουρκία απειλεί τα νησιά» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Δήλωσε, δε, ότι πάντα θα επιδιώκουμε να έχουμε διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία. «Δεν ανατίναξα εγώ τους διαύλους με την Τουρκία, δεν είπα εγώ “Ερντογάν γιοκ”. Εγώ είμαι ανοιχτός να τον συναντήσω, αυτός δεν θέλει να συναντηθεί μαζί μου. Τα έχω ακούσει ξανά στο παρελθόν αυτά και ύστερα συναντηθήκαμε. Εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι» σημείωσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως το Ευρωπαϊκό Φόρουμ στην Πράγα θα ήταν μια καλή ευκαιρία για συνάντηση αλλά και για να δώσει απαντήσεις ο Τούρκος πρόεδρος για τη ρητορική ακρότητα.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η Συμμαχία δεν μπαίνει σε διαδικασίες σύγκρισης αλλά τόνισε πως έχουν αρχίσει να αλλάζουν μέχρι και χρόνιες συμπεριφορές απέναντι στα ελληνο-τουρκικά. Τόνισε δε, την καίρια συμμαχία μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ αλλά και τη στήριξη του Αραβικού κόσμου σε κατά περίπτωση συνθήκες προς τις ελληνικές θέσεις. «Η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πορεύεται σε έναν αδιέξοδο δρόμο. Είμαι ο τελευταίος που επιδιώκει την ένταση με την Τουρκία».

Για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι δεν έχει δρομολογηθεί κάτι για τους επόμενους μήνες. «Έγινε η επίσκεψη πριν από λίγους μήνες. Οι σχέσεις μας είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Δεν προβλέπεται κάτι άλλο άμεσα».

«Η Τουρκία πορεύεται σε αδιέξοδο. Είμαι ο τελευταίος που θέλω εντάσεις στην περιοχή»

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΓΙΝΕ «ΜΠΙΖΝΑ» – ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Για ορισμένες ΜΚΟ το προσφυγικό είναι «μπίζνα». Υπάρχει, για πρώτη φορά, το Μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και πλέον ξέρουμε με ποιες οργανώσεις θέλουμε να συνεργαζόμαστε και ποιες είναι προβληματικές, τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση προσφύγων από ορισμένες οργανώσεις. «Για τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα και πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας, έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και έχουμε αποφορτίσει τις δομές μεταναστών και προσφύγων. Έχουμε λιγότερες προσφυγικές ροές από ό,τι είχαμε πριν από τρια χρόνια».

Ερωτηθείς για το δημογραφικό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «είναι η πιο σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα η χώρα. Η δική μας κυβέρνηση έδωσε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Εμείς ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών που μπαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Προσπαθούμε με τις πολιτικές μας να στηρίξουμε το εισόδημα των νοικοκυριών ώστε ένα δεύτερο ή τρίτο παιδί να μην είναι οικονομικά δυσβάσταχτο. Θα πρέπει να υπηρετήσουμε μία μακροχρόνια πολιτική και με διακομματική συναίνεση».

ΛΟΑΤΚΙ+ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ

Η κυβέρνηση δείχνει ευαισθησία για τα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Καταργήθηκε η απαγόρευση της αιμοδοσίας αλλά καταργήθηκε με νόμο και η «θεραπεία μεταστροφής», τόνισε ο πρωθυπουργός για τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+. Τόνισε δε, ότι ρυθμίστηκε νομοθετικά η παρέμβαση σε ιntersex βρέφη ώστε αυτή να γίνεται μόνο με δική τους συναίνεση. Αναφέρθηκε δε στους κ.κ. Πατέλη και Γιατρομανωλάκη που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και τόνισε ότι «αυτό γίνεται από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, όχι από κάποιους που το παίζουν ψευτο-προοδευτικοί». Για τον πολιτικό γάμο, ανέφερε ότι «κάθε πράγμα στον καιρό του».

«Αποδέχομαι τον όρο “γυναικοκτονία”. Αυτά τα εγκλήματα κάποτε τα αναφέραμε ως “εγκλήματα πάθους” και τα κρύβαμε κάτω από το χαλί. Δεν θεωρώ, όμως, ότι θα πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή νομική κατοχύρωση. Έχουμε ήδη αυστηρό νομικό πλαίσιο και δεν θεωρώ ότι μια γυναικοκτονία είναι πιο απεχθής από τη δολοφονία ενός παιδιού ή ενός ηλικιωμένου». Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τις γυναίκες με κάθε τρόπο ενώ μίλησε για την παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας. «Να μιλάμε και να χρησιμοποιούμε τον όρο “γυναικοκτονία” στον δημόσιο διάλογο. Έτσι θα σπάσει η ομερτά γύρω από αυτά τα εγκλήματα», κατέληξε.

Αποδέχομαι τον όρο γυναικοκτονία, αλλά δεν χρειάζεται διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο πέραν του υφιστάμενου

ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ…

«Το ανέκδοτο της Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μητσοτάκης για Μετρό: «Το ανέκδοτο της Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ζωγράφισε μουσαμάδες» και είναι πλήρως αναξιόπιστος στην κριτική του. Ο προηγούμενος συρμός θα οδηγούσε στο τίποτα και προχωρήσαμε στην τολμηρή απόφαση για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων της Βενιζέλου ώστε να προχωρήσει το έργο, συμπλήρωσε. «Ο λόγος που ο σταθμός της Βενιζέλου θα γίνει το 2023 είναι αυτοί που δεν ήθελαν να ολοκληρωθεί ο σταθμός. Το ανέκδοτο θα γίνει, όμως, πραγματικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «οι Θεσσαλονικείς θα το πιστέψουν αυτό μόνο όταν μπούνε μέσα στο μετρό. Προχωράει, ακόμη, η επέκταση στα Δυτικά και στην Καλαμαριά – το μετρό είναι έργο επιβίωσης για τη Θεσσαλονίκη».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι σε καμία άλλη πόλη δεν έχουν προγραμματιστεί τόσα πολλά έργα για το επόμενο διάστημα και έθεσε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη σημασία της ενίσχυσης του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως «πρωτεύουσας των Βαλκανίων». «Σε καμία άλλη πόλη δεν υπάρχει τόσο μεγάλη συγκέντρωση έργων. Θέλουμε να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη ως κέντρο των Βαλκανίων» τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τα έργα ενώ συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση κατάφερε να προσελκύσει επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη για τη μείωση της ανεργίας.

… ΚΑΙ ΒΟΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Για τον ΒΟΑΚ στην Κρήτη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ο ΒΟΑΚ είναι το πιο κρίσιμο οδικό έργο στην Ελλάδα. Ο ΒΟΑΚ δεν θα γινόταν ποτέ με αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ – ήταν ζωγραφισμένο στη φαντασία τους». Τόνισε πως το πρώτο κομμάτι προχωράει με ταχύτητα, το δεύτερο κομμάτι γύρω από τη Χερσόνησο θα γίνει με ΣΔΙΤ και απομένει το τρίτο κομμάτι η προετοιμασία του οποίου θα γίνει εντός 18 μηνών. «Δεν θέλω να μένουμε σε μικρές διαφωνίες για τη χάραξη, αλλά να δούμε τη μεγάλη εικόνα που είναι ότι υπάρχει σχεδιασμός και πόροι για να ολοκληρωθεί το έργο», κατέληξε.

Μπαίνει τέλος στο «ανέκδοτο» της Θεσσαλονίκης. Η πόλη επιτέλους αποκτά Μετρό.

Δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις του πρωθυπουργού:

Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.

Πολιτική Απορρήτου YouTube

Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.

Ο πρωθυπουργός απαντάει στα ερωτήματα των δημοσιογράφων και διευκρινίζει τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το βράδυ από το βήμα της ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι το economix.gr καλύπτει με πλούσιο ρεπορτάζ και ζωντανές μεταδόσεις όλες τα σημαντικά σημεία της φετινής 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Βρείτε όλα τα ρεπορτάζ, τα άρθρα και τις αναλύσεις εδώ.