Κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και μέτρα που θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του κόστους της ενέργειας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για όσα εξαγγέλθηκαν χθες το βράδυ.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι τιμές του ρεύματος θα δίνουν κίνητρο στους πολίτες ώστε να προχωρούν σε εξοικονόμηση ενέργειας. «Ο σκοπός είναι να είναι χαμηλές οι τιμές και να μειωθεί η κατανάλωση από τον Οκτώβριο και μετά.». Κάθε ελληνικό νοικοκυριό, ανεξαιρέτως του ποσού και της κατανάλωσης, θα λάβει στήριξη σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και είναι δεύτερη από το τέλος για τον μήνα Αύγουστο. Το λέω αυτό γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

Τόνισε δε, ότι περαιτέρω εξειδίκευση των ανακοινώσεων θα υπάρξουν από τα αρμόδια υπουργεία κατά τις αυριανές συνεντεύξεις Τύπου.

Για το φυσικό αέριο, επεσήμανε ότι «εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα καθώς οι τιμές έχουν ανέβει 10 φορές υψηλότερα». Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση αφενός επεκτείνει το επίδομα θέρμανσης στα 300 εκατ. και, αφετέρου, θα κάνει μία παρέμβαση στην αντλία ώστε να μειωθεί αρχικά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να ενθαρρυθνούν περισσότερα νοικοκυριά να κάνουν μετάπτωση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο. Τόνισε ακόμη ότι θα υπάρξει, επίσης, και γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου που θα καλύπτεται και από τις εταιρείες αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Η τελική τιμή θα είναι λογική. Θα υπάρξει αύξηση, αλλά καμία σχέση με την τιμή εμπορίου», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «προσβλέπουμε στην ευρωπαϊκή στήριξη με πλαφόν στον δείκτη του TTF και όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Θέλουμε μηχανισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάλογο με αυτόν που έχουμε σε εθνικό επίπεδο. Να κάνουν και οι άλλες χώρες το αυτονόητο: να πάρουν πίσω υπερ-κέρδη από τους παραγωγούς και μαζί με στήριξη από κρατικό προϋπολογισμό να κρατήσουμε όλοι σταθερές τις τιμές σε ενέργεια και φυσικό αέριο».

Δείτε όλες τις απαντήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξη Τύπου της 86ης ΔΕΘ.