Κανένα σενάριο για αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν τις εκλογές του 2023 δεν άφησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου για την 86η ΔΕΘ.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις, αλλά δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν θα αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πάμε σε εκλογές με τον ψηφισμένο νόμο». Ο υπάρχων νόμος θέτει τον πήχυ της αυτοδυναμίας περίπου στο 37% τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι θα ήταν ανεύθυνο να κατεβάσει λίγο τον εκλογικό πήχη προκειμένου να αποκτήσει αυτοδυναμία. «Η χώρα πρέπει να πετύχει ισχυρή κυβέρνηση μέσω εκλογής της ΝΔ», κατέληξε.

Συμπλήρωσε πως το μοναδικό σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου θα ήταν να δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει η απλή αναλογική προκειμένου να υπάρχουν σταθερές ελληνικές κυβερνήσεις για τα επόμενα χρόνια.

«Αν δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι βόμβα για την πολιτική σταθερότητα, μόνο τότε θα πάμε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και είμαι σίγουρος ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα το κάνει αυτό».

Από εκεί και πέρα, σημείωσε ότι η απλή αναλογική δεν δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα ενώ τόνισε τη σημασία ενισχυμένης αναλογικής για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. «Τα απλά μαθηματικά της απλής αναλογικής μιλούν για β’ κάλπη» τόνισε ο πρωθυπουργός αλλά συμπλήρωσε ότι «θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα – μπορούν οι κ.κ. Τσίπρας, Βαρουφάκης, Κουτσούμπας και Ανδρουλάκης μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν μια πολιτική τερατογένεση».

Δείτε όλες τις απαντήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξη Τύπου της 86ης ΔΕΘ.