Με την ολοκλήρωση της τετραετίας της κυβέρνησης αναμένεται να συμπέσουν οι εκλογές όπως τόνισε από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό δε σημαίνει, φυσικά, ότι οι εξαγγελίες δεν είχαν και εκλογικό άρωμα καθώς οι Έλληνες πολίτες θα οδηγηθούν στις κάλπες το 2023.

Το πρώτο πακέτο στήριξης αφορά τους νέους πολίτες και την εξεύρεση μόνιμης ή προσωρινής κατοικίας μέσω χρηματοδότησης με μορφή προγραμμάτων, επιχορηγήσεων και δανείων. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάνω από 100.00 οφελούμενοι θα λάβουν πρόγραμμα ώστε να αποκτήσουν ή να μισθώσουν κατοικία. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα ενώ ξεκινά αμέσως η ανέγερση θέσεων για πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα. «Οι χώροι έχουν ήδη βρεθεί και θα γίνουν ως ΣΔΙΤ».

Θα δοθούν δάνεια 375 εκατ. σε νέους ώστε να εξασφαλιστεί σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 συμπολίτες μέχρι 39 ετών σε περιοχές με παλιά κτίρια. «Ένα ζευγάρι θα αγοράζει σπίτι 100.000 ευρώ με χρήματα 275 ευρώ τον μήνα – ποσό μικρότερο του ενοικίου».

Τα μέτρα της κυβέρνησης

  • Θα φτιαχτούν 5 νέες σύγχρονες φοιτητικές εστίες με 8.150 θέσεις για φοιτητές. Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από 1.000 σε 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.
  • Ειδικό πρόγραμμα στεγαστικών δανείων για νέους. Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες. Ποιος είναι ο σκοπός μας; Να εξασφαλίσουμε πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από χιλιάδες συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια. Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε.
  • Πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω». Ακριβώς για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια,  δημιουργούμε, ακόμη, ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.
  • Κρατική επιδότηση έως 10.000 ευρώ για ανακαίνιση κλειστών σπιτιών. Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.
  • Το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά στοιχεία για ανέγερση σύγχρονων κατοικιών. Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια, η «κοινωνική αντιπαροχή»: το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.
  • Αυξάνεται το όριο στις 500.000 ευρώ για Golden Visa. Επίσης, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από 250.000 στα 500.000 ευρώ.
  • Πρόγραμμα Εστία 2. Το Δημόσιο θα μισθώσει 1.000 ιδιωτικά ακίνητα
    Ενώ απ’ τον Δεκέμβριο ξεκινά το Πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 

Τα κυριότερα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στρέφονταν γύρω από την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το κυβερνητικό πλάνο που αφορούσε δύο δέσμες μέτρων: άμεσης εφαρμογής και εφαρμογής από το 2023.

Από τα συνολικά 21 μέτρα στήριξης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 8 μέτρα που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2022, 12 αλλαγές έως το τέλος του επόμενου έτους, και πρόγραμμα στέγασης των νέων. Σε ό, τι αφορά τα μέτρα που ισχύουν άμεσα

  • 2.300.000 πολίτες (συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία) θα λάβουν τον Δεκέμβριο οικονομική στήριξη με επίδομα 250 ευρώ. Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα πάρουν 1.5 δόση.
  • Το φοιτητικό επίδομα στέγασης αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Οι δικαιούχοι φοιτητές που συγκατοικούν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.
  • Το επίδομα θέρμανσης, που πέρυσι πήγε στα 174 εκατ. ευρώ, σήμερα φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ. Θα ανακουφιστούν 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Ισχυρά κίνητρα για αντικατάσταση φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, όπου αυτό είναι εφικτό. Θα υπάρξει ειδική παρέμβαση για τη μείωση του κόστους θέρμανσης στην αντλία από πετρέλαιο.
  • Για αγρότες και κτηνοτρόφους: 60 εκατ. ευρώ για το κόστος των λιπασμάτων. 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατ. για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.
  • Οι δικαιούχοι του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αυξάνονται κατά 240.000 με πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μικρών φωτοβολταϊκών για 250.000 επιχειρήσεις.
  • Τουρισμός: πρόσθετα κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Το “Τουρισμός για Όλους” θα καλύψει 200.000 ακόμη νέους δικαιούχους. Θα υπάρξουν πρόσθετα κονδύλια για διαφήμιση της χειμερινής περιόδου.
  • Άμεση διευθέτηση αιτημάτων των ενόπλων δυνάμεων όπως η μισθολογική εξέλιξη οπλιτών μακράς διαρκείας, πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα πολεμικών πλοίων σε αποστολή.
  • Μόνιμες θέσεις εργασίας έως τέλος 2023: όσες επιχειρήσεις κάνουν μόνιμες τις συμβάσεις απσχόλησης των εργαζόμενών τους θα απαλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Οι επιχειρηματίες, αν αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος για εκείνον τον χρόνο.

Η μόνιμη δέσμη μέτρων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο 2023:

  • Μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατα τρεις μονάδες.
  • Καταργείται για πάντα και για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
  • Αυξάνονται οι συντάξεις 1,5 εκατ. συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης προκύπτει από την αύξηση του ΑΕΠ (50%) και τη μεταβολή στον δείκτη καταναλωτή (50%).
  • Αναμορφώνουμε από 1/1/2023 το ειδικό μισθολόγιο των ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης, υπολογίζεται σε 10% στο σύνολο των αποδοχών. Η αύξηση μεσοσταθμικά της τάξης του 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.
  • Στήριξη οικογένειας: επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες.
  • Ο μειωμένος ΦΠΑ για τρόφιμα και ποτά επεκτείνεται έως τον Ιούνιο του 2023.
  • Σε αναστολή παραμένει ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι και τα τέλη του 2024 ώστε να στηριχτεί ο οικοδομικός κλάδος.
  • Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς με νέα φορολογικά κίνητρα. Οι πόροι της αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκατ. ευρώ ώστε να υπάρχουν έργα.
  • Ξεκινά η διαδικασία για αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Θα τεθεί σε εφαρμογή της 1η Μαΐου του 2023.