Μέρος από την επένδυση της Eldorado Gold στο ορυχείο χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής (Grading and Flotation Plant)
Μέρος από την επένδυση της Eldorado Gold στο ορυχείο χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής (Grading and Flotation Plant)
Πηγή Εικόνας: Eldorado Gold

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του economix για την άμεση προώθηση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός και Eldorado Gold στη Χαλκιδική…

Με μια ανακοίνωση της καναδικής εταιρείας, αργά το βράδυ της Τρίτης 2 Σεπτέμβρη, μόλις 2 ημέρες μετά την ανακοίνωση της τελευταίας θετικής κρίσης του ΣτΕ και της άμεσης ανταπόκρισης του ΥΠΕΝ για προώθηση των εκκρεμών θεμάτων, έγινε γνωστό ότι η επένδυση ξεκλειδώνει.

Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει το economix, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κυβέρνηση επιθυμούσε να έχει συγκεκριμένα καλά νέα κατά την επίσκεψη Κυριάκου Μηστοτάκη στη ΔΕΘ τις επόμενες ημέρες. Και δεν θα είναι τα μόνα, μας λένε…

ΔΕΘ: Στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη και η Eldorado;

Ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση από την Οτάβα ότι εξασφάλισε από το υπουργείο Περιβάλλοντος τις άδειες για την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το έργο των Σκουριών, όπως και για το μεταλλείο στην Ολυμπιάδα.

Χαράς ευαγγέλια σε Οτάβα και Αθήνα

Στις Σκουριές, οι άδειες επιτρέπουν την εγκατάσταση του μηχανολογικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού, το οποίο θα αποπερατωθεί, ενώ θα τοποθετηθούν επιπρόσθετες εγκαταστάσεις. Οι άδειες αυτές, θα επιτρέψουν στην εταιρεία να προχωρήσει, μέσα στον μήνα, στην υποβολή αίτησης για την εξασφάλιση της οικοδομικής άδειας που απαιτείται για την αποπεράτωση του εργοστασίου εμπλουτισμού.

Όπως προσθέτει η ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στην Eldorado να συνεχίσει τις κατασκευαστικές εργασίες που ανέστειλε το 2017, συμπεριλαμβανομένου της αποπεράτωσης του κτίσματος εντός του οποίου θα βρίσκεται προστατευμένος ο εξοπλισμός.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για τις εργασίες που αποσκοπούν στην προστασία του εξοπλισμού της εταιρείας τοποθετούνται σε 5 εκατ. δολάρια.

Στην Ολυμπιάδα, η άδεια επιτρέπει την εγκατάταση ενός αναβαθμισμένου υποσταθμού ρεύματος, όπως και την κατασκευής των απαιτούμενων υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, που αποτελούν τμήμα των ετήσιων, προγραμματισμένων εργασιών της Eldorado.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, «η Eldorado συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση για να επιτύχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της πλήρους κατασκευής του έργου στις Σκουριές. Αυτές περιλαμβάνουν ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο και διαβεβαιώσεις που παρέχουν την κατάλληλη προστασία των άμεσων ξένων επενδυτών και την επίλυση διαφορών, καθώς και την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για τις μεταγενέστερες άδειες και τις τεχνικές μελέτες». Και προσθέτει ότι «το Υπουργείο και η Εταιρεία συνεργάζονται για μια αμοιβαία αποδεκτή πορεία προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης ασφαλών, σύγχρονων, παγκόσμιων λειτουργιών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης για την εφαρμογή μεθόδου σταθεροποιημένων αποβλήτων στις Σκουριές. Αυτή η βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου κατά περίπου 40% και θα μειώσει την κατανάλωση νερού του χώρου».

Η ανακοίνωση της εταιρείας είναι σαφώς σε διαφορετικό μήκος κύματος από τα τελευταία τρία χρόνια. Σχεδόν πανηγυρίζει (δικαιολογημένα, από την πλευρά της) και αναδεικνύει μια καλή, πλέον, συνεργασία, με την κυβέρνηση – σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όπου έφτασε μέχρι την αναστολή των εργασιών.

Για του λόγου το αληθές, ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, ο οποίος πριν λίγες μόλις εβδομάδες επισκέφθηκε από τους πρώτους τον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την παραλαβή αυτών των από μακρού αναμενόμενων αδειών, οι οποίες μας επιτρέπουν να προστατέψουμε την υπάρχουσα επένδυσή μας. Ενθαρρυνόμαστε πολύ με τη δέσμευση που έχουμε μέχρι σήμερα από το Ελληνικό Δημόσιο και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία. Πιστεύουμε ότι το έργο στις Σκουριές προσφέρει σημαντική αξία στους επενδυτές μας και οφέλη για τις τοπικές κοινότητες και την ελληνική οικονομία, τηρώντας παράλληλα τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα»

Ποιες άδειες δόθηκαν

Πιο συγκεκριμένα, οι άδειες που χορήγησε το υπουργείο Περιβάλλοντος αφορούν:

-την ενσωμάτωση της με αριθμό ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.10.ΕΓΚ.6/173890/857/24-3-2016 εγκεκριμένης οικονομοτεχνικής μελέτης άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των Βοηθητικών Εγκαταστάσεων και Υποδομών Εξυπηρέτησης του υποέργου “Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών” και της αντίστοιχης στατικής μελέτης, ως παραρτημάτων στην με αριθμό Δ8-Α/Φ.7.49.13/2809/349/10-2-2012 εγκεκριμένη τεχνική μελέτη του υποέργου “Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών” του έργου “Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας”.

-την επικαιροποίηση και έγκριση Συμπληρωματικού Τεύχους της τεχνικής μελέτης του υποέργου “Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας” του έργου “Μεταλλευτικές -Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας”, της εταιρείας “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ.”, στο Δήμο Αριστοτέλη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και

-την τροποποίηση της με αριθμό Δ8/Γ/Φ.12.7/9452/1794/13-5-2013 άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της “Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών”, του υποέργου “Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών” του έργου “Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας” στη περιοχή της Δ.Ε Μεγάλης Παναγίας, του Δήμου Αριστοτέλη, της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής

Όπως παρουσιάσαμε αναλυτικά χθες, προαναγγέλοντας ουσιαστικά την άμεση έκδοση των αδειών (η ταχύτητα έκδοσης των οποίων εξέπληξε και εμάς…), η εταιρεία βγαίνει ουσιαστικά από μια μακρά περίοδο ομηρείας.

Βγαίνει από την ομηρία η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές – τί μεσολάβησε, τί έρχεται

Πλέον, μετά την εξασφάλιση των αδειών ρουτίνας, η Eldorado Gold θα είναι σε θέση να υλοποιήσει το business plan για την επένδυσή της στις Σκουριές, της οποίας η αξία αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Συνολικά, η διάρκεια ζωής των μεταλλείων στις Σκουριές τοποθετείται σε 25 χρόνια και όπως δείχνει το γράφημα, που παρουσιάζει το Economix.gr, τα βασικά μέρη του έργου είναι το εργοστάσιο εμπλουτισμού (plant site), η υπόγεια εξόρυξη (underground portal), η επιφανειακή εξόρυξη (open pit) και ο χώρος απόθεσης τελμάτων (Tailings Management Facility).

Σκουριές
Το έργο στις Σκουριές, που βρίσκεται σε αναστολή από τον Νοέμβριο του 2017, αποτελεί συνδυασμό επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης. Στην “καρδιά” του βρίσκεται η μονάδα εμπλουτισμού.
Πηγή Εικόνας: Eldorado Gold
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας;

Την κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού του μεταλλεύματος που θα προέρχεται από την επιφανειακή και υπόγεια εξόρυξη. Ο καναδικός όμιλος, μέσω της θυγατρικής του Ελληνικός Χρυσός, διατηρεί από τις 9 Νοεμβρίου 2017, το έργο σε κατάσταση συντήρησης και γι’ αυτό, μετά την εξασφάλιση των αδειών ρουτίνας, πρώτη προτεραιότητά του είναι να προχωρήσει στην αποπεράτωση του κτηρίου που θα στεγάσει το σύνθετο μηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας εμπλουτισμού, ο οποίος σήμερα παραμένει εκτεθειμένος.

Στις Σκουριές, η Eldorado Gold έχει εντοπίσει ένα από τα σημαντικότερα και πλουσιότερα διεθνώς κοιτάσματα χαλκού και χρυσού. Σύμφωνα με παλαιότερη παρουσίαση της εταιρείας, η πρώτη φάση του έργου θα είναι εννεαετούς διάρκειας και θα είναι συνδυασμός επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης. Η δεύτερη φάση θα ακολουθήσει όταν περατωθεί η επιφανειακή εξόρυξη, σηματοδοτώντας και την αποκατάσταση του επιφανειακού ορύγματος, όπως και την επαναφορά της αρχικής μορφολογίας του εδάφους.

Σύντομα η Eldorado Gold αναμένεται να δώσει αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης παραγωγής των μεταλλείων στις Σκουριές, αλλά και το ύψος των κεφαλαίων που θα επενδυθούν. Το έργο θα δημιουργήσει 1000 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής, ενώ 700 άτομα θα απασχολούνται όσο τα μεταλλεία λειτουργούν.

Το ιστορικό της επένδυσης

Η επένδυση της εταιρείας «σέρνεται» από καθυστέρηση σε καθυστέρηση εδώ και δεκαπέντε χρόνια, από το 2004 που ξεκίνησε. Αντιμετώπισε προβλήματα τα οποία η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να επιλύσει, αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Ακολούθως, ο ΣΥΡΙΖΑ, που αρχικά ήταν κάθετα ενάντιος στην επένδυση, ξεκίνησε τις προσπάθειες να προχωρήσουν οι εργασίες, καθώς, άλλωστε, η επένδυση είχε κριθεί νόμιμη από τα δικαστήρια, χωρίς ούτε αυτές να ευοδωθούν.

Και μπορεί η επένδυση να έχει περάσει 40 κύματα, και μια ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της με την τότε ελληνική κυβέρνηση, τόσο το 2015, όσο και το διάστημα 2017-2018, όμως στελέχη της Ελληνικός Χρυσός μιλώντας στο Economix σήμερα επιμένουν στην ωφελιμότητα των έργων στη Χαλκιδική και μιλούν με αισιοδοξία για το μέλλον των επενδύσεων στην χώρα μας,

Όπως μας λένε «κατά τη γνώμη μας, η ελληνική αγορά αποτελεί μία δυναμική αγορά με σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, η οποία μάλιστα φαίνεται, πως θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο σε ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον, όπως αυτό φαίνεται σταδιακά να διαμορφώνεται».

«Η εξέλιξη της επένδυσης της Eldorado Gold στην Ελλάδα, μιας επένδυσης που στην πλήρη ανάπτυξή της έχει την δυναμική να δημιουργήσει τεράστια οφέλη για την εθνική, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, αποτελεί σίγουρα το πιο ισχυρό σήμα προς τους διεθνείς επενδυτές αναφορικά με τις ρεαλιστικές δυνατότητες της χώρας για ανάκαμψη μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης» επισημαίνουν.

Αυτό που ζητούν είναι ένα σταθερό και αποδοτικό θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο. Όπως χαρακτηριστικά μας λένε, «κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση των επενδύσεων και την προσέλκυση νέων αποτελεί το ευρύτερο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο που τις διέπει, το οποίο πρέπει να είναι σταθερό και αποδοτικό προκειμένου να δίνει ισχυρό μήνυμα επενδυτικής ασφάλειας και βιώσιμης ανάπτυξης προς τους επενδυτές».

«Η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις ξένες επενδύσεις σε συνδυασμό με τον σεβασμό της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας θεωρείται πρώτη προτεραιότητα με στόχο την προσέλκυση κορυφαίων διεθνών ομίλων και δυναμικών επιχειρηματιών, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ενίσχυση της απασχόλησης και την τόνωση της εθνικής οικονομίας» υπογραμμίζουν.

Τι σημαίνει η επένδυση της Eldorado – Ελληνικός Χρυσός για την ελληνική κοινωνία

Η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado Gold στην Ελλάδα, είναι μια μεταλλευτική εταιρεία, με παρουσία στη χώρα μας από το 2004. Η επένδυση στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ύψους 1 δις. δολαρίων, αποτελείται από τρία μεταλλευτικά έργα στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, καθώς και το έργο εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού των Σκουριών. Παράλληλα, στα «σκαριά» είναι μια ακόμα επένδυση στο Πέραμα Έβρου, που καθυστερεί λόγω προβλημάτων με τις επιμέρους αδειοδοτήσεις.

Όπως αναφέρει η Ελληνικός Χρυσός στο Economix «πιστεύουμε στη δυναμική του ανθρωπίνου δυναμικού στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό όπου είναι δυνατόν, δίνουμε προτεραιότητα στους εργαζόμενους και εργολάβους/προμηθευτές από το Δήμο Αριστοτέλη, όπου λειτουργούμε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας»

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός μέχρι σήμερα
      • $1 δισ. συνολική επένδυση
      • €330 εκ. έσοδα για ελληνικό κράτος
      • €50 εκ. σε μισθούς (ετήσιο στοιχείο)
      • €1 δισ. σε Έλληνες προμηθευτές
      • €620 εκ. σε εξαγωγές

Αξία για την τοπική οικονομία

      • 1.600 εργαζόμενοι
      • 42% μείωση της ανεργίας
      • 88% των εργαζόμενων από το Δήμο Αριστοτέλη
      • €21 εκ. σε τοπικούς εργολάβους και προμηθευτές
      • €22 εκ. σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την τοπική κοινωνία
Η επένδυση σε πλήρη ανάπτυξη
      • 5.000 θέσεις εργασίας
      • €2,5 δισ. έσοδα για το ελληνικό κράτος
      • €1,5 δισ. σε μισθούς
      • €4 δισ. σε Έλληνες προμηθευτές
      • €11,5 δισ. σε εξαγωγές
      • €80 εκ. σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την τοπική κοινωνία

Στην Ελληνικός Χρυσός σημειώνουν ότι επενδύουν και εκσυγχρονίζουν τις υποδομές της μεταλλευτικής βιομηχανίας της χώρας. Σκοπός τους, όπως μας λένε, «να καταστήσουμε (την Ελλάδα) ξανά ως μία από τις σημαντικότερες παραγωγούς χαλκού και χρυσού σε ολόκληρο τον κόσμο.  Με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, όλοι εμείς στην Ελληνικός Χρυσός δεσμευόμαστε για την υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον», καταλήγουν.