Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 82η ΔΕΘ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 82η ΔΕΘ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 82η ΔΕΘ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 82η ΔΕΘ
Πηγή Εικόνας: Economix

Σε ρυθμούς ΔΕΘ έχουν ξεκινήσει να κινούνται τα κόμματα, καθώς μένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες για τα εγκαίνια της Έκθεσης. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρώτη του εμφάνιση ως πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τις αναθεωρημένες, αλλά πάντα φιλόδοξες εξαγγελίες που έχουμε συνηθίσει, η σημερινή κυβέρνηση ποντάρει στα συμβολικά μηνύματα που θα στείλει στην αγορά. Κάποιες ανακοινώσεις είναι λίγο-πολύ γνωστές, ανάμεσά τους το πακέτο φοροελαφρύνσεων και το ξεπάγωμα του Ελληνικού.

Δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο, μέχρι στιγμής, για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Και ιδίως για εκείνη της Eldorado Gold στη Χαλκιδική.

Κύκλοι του ΥΠΕΝ που μίλησαν στο Economix μας προϊδεάζουν, πάντως, για ανακοινώσεις σύντομα, ίσως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τονίζουν, δε, ότι η μεικτή επιτροπή του υπουργείου με στελέχη της εταιρείας τρέχει με «φουλ ρυθμούς».

Την ίδια στιγμή, θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως θα έχουμε σύντομα εξελίξεις και όσον αφορά αυτή την επένδυση.

Το ιστορικό της επένδυσης

Η επένδυση της εταιρείας «σέρνεται» από καθυστέρηση σε καθυστέρηση εδώ και δεκαπέντε χρόνια, από το 2004 που ξεκίνησε. Αντιμετώπισε προβλήματα τα οποία η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να επιλύσει, αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Ακολούθως, ο ΣΥΡΙΖΑ, που αρχικά ήταν κάθετα ενάντιος στην επένδυση, ξεκίνησε τις προσπάθειες να προχωρήσουν οι εργασίες, καθώς, άλλωστε, η επένδυση είχε κριθεί νόμιμη από τα δικαστήρια, χωρίς ούτε αυτές να ευοδωθούν.

Και μπορεί η επένδυση να έχει περάσει 40 κύματα, και μια ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της με την τότε ελληνική κυβέρνηση, τόσο το 2015, όσο και το διάστημα 2017-2018, όμως στελέχη της Ελληνικός Χρυσός μιλώντας στο Economix σήμερα επιμένουν στην ωφελιμότητα των έργων στη Χαλκιδική και μιλούν με αισιοδοξία για το μέλλον των επενδύσεων στην χώρα μας,

Όπως μας λένε «κατά τη γνώμη μας, η ελληνική αγορά αποτελεί μία δυναμική αγορά με σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, η οποία μάλιστα φαίνεται, πως θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο σε ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον, όπως αυτό φαίνεται σταδιακά να διαμορφώνεται».

«Η εξέλιξη της επένδυσης της Eldorado Gold στην Ελλάδα, μιας επένδυσης που στην πλήρη ανάπτυξή της έχει την δυναμική να δημιουργήσει τεράστια οφέλη για την εθνική, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, αποτελεί σίγουρα το πιο ισχυρό σήμα προς τους διεθνείς επενδυτές αναφορικά με τις ρεαλιστικές δυνατότητες της χώρας για ανάκαμψη μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης» επισημαίνουν.

Αυτό που ζητούν είναι ένα σταθερό και αποδοτικό θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο. Όπως χαρακτηριστικά μας λένε, «κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση των επενδύσεων και την προσέλκυση νέων αποτελεί το ευρύτερο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο που τις διέπει, το οποίο πρέπει να είναι σταθερό και αποδοτικό προκειμένου να δίνει ισχυρό μήνυμα επενδυτικής ασφάλειας και βιώσιμης ανάπτυξης προς τους επενδυτές».

«Η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις ξένες επενδύσεις σε συνδυασμό με τον σεβασμό της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας θεωρείται πρώτη προτεραιότητα με στόχο την προσέλκυση κορυφαίων διεθνών ομίλων και δυναμικών επιχειρηματιών, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ενίσχυση της απασχόλησης και την τόνωση της εθνικής οικονομίας» υπογραμμίζουν.

Σύσταση μεικτής επιτροπής στο ΥΠΕΝ

Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την κυριότητα του προγράμματος των επενδύσεων και, μέχρι στιγμής, την πρακτική της ad-hoc υλοποίησής τους.

Ο αρμόδιος υπουργός αναλαμβάνει προσωπικά, ως άλλος μέντορας, τον ενδιαφερόμενο επενδυτή. Αν πρόκειται, δε, για μεγάλου μεγέθους επένδυση, ο επιχειρηματίας προσκαλείται στα ενδότερα του Μαξίμου, για ένα τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό.

Ελληνικό: Το «μοντέλο Άδωνι» στο μικροσκόπιο

Ακολουθώντας το μοντέλο αυτό, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς και ανώτερα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα για το θέμα της επένδυσης στις Σκουριές.

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπογραμμίστηκε η βούληση να στηριχθεί η επένδυση με σεβασμό φυσικά όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων.

Τότε ανακοινώθηκε η σύσταση μεικτής επιτροπής με στελέχη του υπουργείου και της εταιρείας προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις στα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά επιμέρους θέματα της επένδυσης.

Ο Τζόρτζ Μπερνς στο Μαξίμου

Για να ακολουθήσει, στις αρχές Αυγούστου, η συνάντηση προέδρου και CEO της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά τα φλας άναψαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να προχωρήσει η επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα με πλήρη τήρηση των όρων σεβασμού του περιβάλλοντος και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η εταιρεία από την πλευρά της, δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση πάνω σε αυτούς τους όρους.

Τι σημαίνει η επένδυση της Eldorado – Ελληνικός Χρυσός για την ελληνική κοινωνία

Η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado Gold στην Ελλάδα, είναι μια μεταλλευτική εταιρεία, με παρουσία στη χώρα μας από το 2004. Η επένδυση στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ύψους 1 δις. δολαρίων, αποτελείται από τρία μεταλλευτικά έργα στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, καθώς και το έργο εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού των Σκουριών. Παράλληλα, στα «σκαριά» είναι μια ακόμα επένδυση στο Πέραμα Έβρου, που καθυστερεί λόγω προβλημάτων με τις επιμέρους αδειοδοτήσεις.

Όπως αναφέρει η Ελληνικός Χρυσός στο Economix «πιστεύουμε στη δυναμική του ανθρωπίνου δυναμικού στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό όπου είναι δυνατόν, δίνουμε προτεραιότητα στους εργαζόμενους και εργολάβους/προμηθευτές από το Δήμο Αριστοτέλη, όπου λειτουργούμε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας»

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός μέχρι σήμερα
      • $1 δισ. συνολική επένδυση
      • €330 εκ. έσοδα για ελληνικό κράτος
      • €50 εκ. σε μισθούς (ετήσιο στοιχείο)
      • €1 δισ. σε Έλληνες προμηθευτές
      • €620 εκ. σε εξαγωγές

Αξία για την τοπική οικονομία

      • 1.600 εργαζόμενοι
      • 42% μείωση της ανεργίας
      • 88% των εργαζόμενων από το Δήμο Αριστοτέλη
      • €21 εκ. σε τοπικούς εργολάβους και προμηθευτές
      • €22 εκ. σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την τοπική κοινωνία
Η επένδυση σε πλήρη ανάπτυξη
      • 5.000 θέσεις εργασίας
      • €2,5 δισ. έσοδα για το ελληνικό κράτος
      • €1,5 δισ. σε μισθούς
      • €4 δισ. σε Έλληνες προμηθευτές
      • €11,5 δισ. σε εξαγωγές
      • €80 εκ. σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την τοπική κοινωνία

Στην Ελληνικός Χρυσός σημειώνουν ότι επενδύουν και εκσυγχρονίζουν τις υποδομές της μεταλλευτικής βιομηχανίας της χώρας. Σκοπός τους, όπως μας λένε, «να καταστήσουμε (την Ελλάδα) ξανά ως μία από τις σημαντικότερες παραγωγούς χαλκού και χρυσού σε ολόκληρο τον κόσμο.  Με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, όλοι εμείς στην Ελληνικός Χρυσός δεσμευόμαστε για την υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον», καταλήγουν.