Drillers at Skouries
Μεταλλωρύχοι στις Σκουριές
Drillers at Skouries
Μεταλλωρύχοι στις Σκουριές
Πηγή Εικόνας: Eldorado Gold

Από μία μακρά περίοδο ομηρείας βγαίνει, σταδιακά, το πολύπαθο έργο στις Σκουριές της Eldorado Gold, ύστερα από τις 18 θετικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσεις, αλλά και τη διαβεβαίωση του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι οι άδειες που εκκρεμούν θα εκδοθούν το συντομότερο δυνατό. 

Το economix.gr είχε προαναγγείλει πρώτο ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας εξελίξεων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

ΔΕΘ: Στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη και η Eldorado;

Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει, λεπτομερώς, το δικαστικό θρίλερ της επένδυσης που κορυφώθηκε, κυρίως, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη τον Νοέμβριο του 2017, επειδή ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης αρνούνταν, κατά παραβάση των όσων προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, να προχωρήσει στην έγκριση αδειών ρουτίνας.

Οι άδειες ρουτίνας και η αναστολή του έργου

Οι εκκρεμείς άδειες αφορούν τη σχεδιαζόμενη μονάδα εμπλουτισμού στις Σκουριές και σχετίζονται με τη διετή παράταση ισχύος της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, τη συμπληρωματική- τροποποιητική άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και την ετήσια παράταση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των βοηθητικών εγκαταστάσεων και υποδομών εξυπηρέτησης Σκουριών. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος δεν προχώρησε στη χορήγησή τους, ούτε μετά τη θετική για την εταιρεία απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, τον Απρίλιο του 2018. Κι αυτό παρότι η εταιρεία, ήδη, μετράει συνολικά 16 θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πλέον, μετά την εξασφάλιση των αδειών ρουτίνας, η Eldorado Gold θα είναι σε θέση να υλοποιήσει το business plan για την επένδυσή της στις Σκουριές, της οποίας η αξία αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Συνολικά, η διάρκεια ζωής των μεταλλείων στις Σκουριές τοποθετείται σε 25 χρόνια και όπως δείχνει το γράφημα, που παρουσιάζει το Economix.gr, τα βασικά μέρη του έργου είναι το εργοστάσιο εμπλουτισμού (plant site), η υπόγεια εξόρυξη (underground portal), η επιφανειακή εξόρυξη (open pit) και ο χώρος απόθεσης τελμάτων (Tailings Management Facility).

Σκουριές
Το έργο στις Σκουριές, που βρίσκεται σε αναστολή από τον Νοέμβριο του 2017, αποτελεί συνδυασμό επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης. Στην “καρδιά” του βρίσκεται η μονάδα εμπλουτισμού (plant site).
Πηγή Εικόνας: Eldorado Gold

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας;

Την κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού του μεταλλεύματος που θα προέρχεται από την επιφανειακή και υπόγεια εξόρυξη. Ο καναδικός όμιλος, μέσω της θυγατρικής του Ελληνικός Χρυσός, διατηρεί από τις 9 Νοεμβρίου 2017, το έργο σε κατάσταση συντήρησης και γι’ αυτό, μετά την εξασφάλιση των αδειών ρουτίνας, πρώτη προτεραιότητά του είναι να προχωρήσει στην αποπεράτωση του κτηρίου που θα στεγάσει το σύνθετο μηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας εμπλουτισμού, ο οποίος σήμερα παραμένει εκτεθειμένος.

Στις Σκουριές, η Eldorado Gold έχει εντοπίσει ένα από τα σημαντικότερα και πλουσιότερα διεθνώς κοιτάσματα χαλκού και χρυσού. Σύμφωνα με παλαιότερη παρουσίαση της εταιρείας, η πρώτη φάση του έργου θα είναι εννεαετούς διάρκειας και θα είναι συνδυασμός επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης. Η δεύτερη φάση θα ακολουθήσει όταν περατωθεί η επιφανειακή εξόρυξη, σηματοδοτώντας και την αποκατάσταση του επιφανειακού ορύγματος, όπως και την επαναφορά της αρχικής μορφολογίας του εδάφους.

Μετά την απεμπλοκή του έργου, η Eldorado Gold αναμένεται να δώσει αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης παραγωγής των μεταλλείων στις Σκουριές, αλλά και το ύψος των κεφαλαίων που θα επενδυθούν. Το έργο θα δημιουργήσει 1000 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής, ενώ 700 άτομα θα απασχολούνται όσο τα μεταλλεία λειτουργούν.