Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.

Πολιτική Απορρήτου YouTube

Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεγάλο «πράσινο» συνέδριο του ΤΕΕ, Green Deal Greece 2023, που είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ζωντανά από το economix.gr καθώς και την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), σε συνεργασία με το economix.gr, συνδιοργάνωσαν για 3η συνεχόμενη χρονιά το Συνέδριο «Green Deal Greece 2023», με τον τίτλο να εστιάζει φέτος σε όσα ζούμε: «Η Ανθεκτικότητα υποδομών και περιοχών, σήμερα και αύριο: προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, για τον πράσινο μετασχηματισμό».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν υπουργοί και μέλη της κυβέρνησης, στελέχη επιχειρήσεων, μέλη της κοινωνίας των πολιτών άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, αναφέρθηκε στους κινδύνους και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. «Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση, αποδεικνύεται στην πράξη ότι έρχονται πιο γρήγορα από όσο υπολογίζαμε στο παρελθόν, παράλληλα δημιουργούνται και ευκαιρίες για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, για καλύτερο σχεδιασμό, για εμβάθυνση σε τομείς που λίγο μας απασχολούσαν στο παρελθόν».

Green Deal Greece 2023 – Γ. Στασινός: Αρχίζει ο προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μίλησε για την ανάγκη προσαρμογής του τουριστικού κλάδου στην εξίσωση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και επεσήμανε ζητήματα σίτισης, ψύξης, θέρμανσης, στέγασης, υποδομών, ενέργειας, δικτύων. Πρέπει να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις για να έχουμε βιώσιμο τουρισμό, ενώ το ίδιο πρέπει να κάνουμε σε όλους τους άλλους τομείς.

Green Deal Greece 2023 – Κ. Σκρέκας: Σε ό,τι σχεδιάζουμε πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Την 17ετών εμπειρία του στην αυτοδιοίκηση ως δήμαρχος Τρικάλων επικαλέστηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου για να υπογραμμίσει πώς η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει στο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών στις πόλεις. Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο Green Deal με θέμα «Ψηφιοποίηση και Έξυπνες Πόλεις» ο υπουργός επεσήμανε ότι για να γίνουν πιο ανθρώπινες, πιο βιώσιμες οι πόλεις «η λύση δεν είναι να κάνουμε πιο μεγάλους δρόμους, να αυξήσουμε την χωρητικότητα στα αυτοκίνητα. Η λύση είναι να αλλάξουμε νοοτροπία. Πάμε από την αρχή, αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα». Όπως, πρόσθεσε, «δεν είναι θέμα τεχνολογίας, ούτε κυρίως θέμα υποδομών το πώς θέλουμε να ζήσουμε. Η όποια μας απόφαση πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου με την κοινωνία. Καμιά λύση δεν είναι copy paste, καθώς κάθε πόλη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, παθογένειες».

Green Deal Greece 2023 – Δ. Παπαστεργίου: «Η λύση είναι να αλλάξουμε νοοτροπία. Πάμε από την αρχή, αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα»

Η κλιματική κρίση έρχεται με πολλές μορφές και έχει τις επιπτώσεις της σήμερα, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι υπάρχουν πόροι άνω των 80 δισ. ευρώ για την προστασία του περιβάλλοντος, από το Εθνικό Πρόγραμμα, το ΠΔΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης (στα έργα υποδομής 7 δισ. ευρώ αφορούν στο περιβάλλον και το 37% του δανειακού προγράμματος στην πράσινη μετάβαση), ή το ΕΣΠΑ 2021- 2027 (3,6 δισ. ευρώ για περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως η πράσινη μετάβαση, η υπογειοποίηση των δικτύων μεταφοράς, ΕΓΓΥΣ, πολιτική προστασία κ.ά.). «Πόσα όμως γυρίζουν στο περιβάλλον;», έθεσε ως ερώτημα ο αναπληρωτής υπουργός.

Green Deal Greece 2023 – Ν. Παπαθανάσης: Η κλιματική κρίση έρχεται με πολλές μορφές και έχει τις επιπτώσεις της σήμερα

Το πλέγμα προστασίας των καταναλωτών από την κρίση τιμών θα συνεχιστεί αλλά πιο στοχευμένα, προς τους πιο ευάλωτους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, επεσήμανε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Η κα Σδούκου επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης διατέθηκαν 10 δισεκ, ευρώ για να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. “Το κάναμε οριζόντια για όλους αλλά αυτό, καθώς επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα, δεν μπορεί να συνεχιστεί”, ανέφερε η υφυπουργός.

Green Deal Greece 2023 – Α.Σδούκου: Στοχευμένες ενισχύσεις προς τους καταναλωτές ενέργειας

Ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, αναφέρθηκε στο σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο των Υποδομών, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα έργα της Θεσσαλίας όπου, όπως σχολίασε, «ό,τι γίνει θα πρέπει να γίνει σε σύμπραξη με τον τοπική κοινωνία». Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, υπάρχουν ζητήματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, ενώ όπως τόνισε την επόμενη διετία θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής και οι πληγείσες περιοχές στο Πήλιο σε έναν μεγάλο βαθμό θα μπορούν να δεχτούν τουρισμό. Για τα αντιπλημμυρικά, ανέφερε ότι θα προχωρήσουν στη βάση του στρατηγικού σχεδίου που εκπονείται.

Καθοριστικός παράγοντας η έγκαιρη υλοποίηση των έργων – Οι δηλώσεις Ταχιάου στο Green Deal Greece 2023

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την προώθηση πράσινων τεχνολογιών αλλά και την πεποίθηση πως η ενεργειακή αυτονομία και η μείωση των ρύπων είναι βασικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της επιβεβαίωσε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδια για τις Μεταφορές Χριστίνα Αλεξοπούλου. Η κ. Αλεξοπούλου αναφέρθηκε στις ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ενθάρρυνση της χρήσης πράσινων τεχνολογιών με στόχο τη μείωση των ρύπων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ιδίως στις αστικές περιοχές.

Green Deal Greece 2023 – Χ. Αλεξοπούλου: Πολιτική βούληση της κυβέρνησης η προώθηση πράσινων τεχνολογιών

Από τον Ιανουάριο με τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου η ταλαιπωρία της πολύμηνης αναμονής θα τελειώσει, καθώς θα γίνεται ψηφιακά και αυτό τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «το επόμενο βήμα είναι να τηρήσουμε την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το 2025 η χώρα θα έχει Κτηματολόγιο. Θα φτιάξουμε σε συνεργασία με το ΤΕΕ έναν διαδραστικό χάρτη πάνω στον οποίο λαμβάνοντας δεδομένα από το ΤΕΕ, την ΑΑΔΕ και το Κτηματολόγιο θα μπορεί πλέον ο πολίτης να εντοπίζει το ακίνητο το οποίο είναι δικό του ή θεωρεί ότι είναι δικό του και θα περάσουμε σε μια εποχή όπου η κτηματογράφηση θα είναι μία ατομική υπόθεση». Όπως εξήγησε ο κ. Κυρανάκης θα υπάρχουν τα τεχνολογικά εργαλεία για να κάνει ο πολίτης γρήγορα την δουλειά του και θα δίνεται η δυνατότητα να βλέπει ποιες είναι οι προθεσμίες που τον αφορούν, ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει. «Και αυτό σε συνδυασμό με τις αγοραπωλησίες οι οποίες θα παίρνουν μεταγραφή σε μια μέρα θα φέρει μια τάξη στον χώρο της κτηματαγοράς».

Green Deal Greece 2023 – Δ. Παπαστεργίου: «Η λύση είναι να αλλάξουμε νοοτροπία. Πάμε από την αρχή, αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα»

Εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, επεσήμανε την ανάγκη να επιστρέψει η πολιτική για το κλίμα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε τη σημασία της ανθεκτικότητας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η ανθεκτικότητα είναι αυτή που θα λύσει τα ζητήματα μιας και ο μετριασμός δεν πάει καλά». Σημείωσε τις προειδοποιήσεις ότι «η ανθρωπότητα οδηγείται με ταχύτερους ρυθμούς στην κλιματική κατάρρευση».

Green Deal Greece 2023 – Σ. Φάμελλος: Η πολιτική για το κλίμα πρέπει να επιστρέψει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σημειώνεται ότι στόχος της διοργάνωσης που εξελίσσεται σε θεσμό και σημείο αναφοράς στα δημόσια πράγματα της χώρας μας, είναι να αποτελεί το σταθερό βήμα του δημόσιου διαλόγου αναφορικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην πορεία για τον «πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό» της Ελλάδας, με έμφαση στην Ανθεκτικότητα των υποδομών και συνολικά της χώρας, σε συνδυασμό με τις απειλές που ανακύπτουν από την κλιματική αλλαγή, τις έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις, την ενεργειακή κρίση και την έκρηξη του πληθωρισμού.

Όλες οι τοποθετήσεις του συνεδρίου Green Deal Greece 2023 είναι διαθέσιμες εδώ.