Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το πλέγμα προστασίας των καταναλωτών από την κρίση τιμών θα συνεχιστεί αλλά πιο στοχευμένα, προς τους πιο ευάλωτους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, επεσήμανε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Green Deal.

Η κα Σδούκου επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης διατέθηκαν 10 δισεκ, ευρώ για να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. “Το κάναμε οριζόντια για όλους αλλά αυτό, καθώς επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα, δεν μπορεί να συνεχιστεί”, ανέφερε η υφυπουργός.

Περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο κινείται η ενεργειακή αγορά η κα Σδούκου επεσήμανε:

-Την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, από 6 δισ. κυβικά μέτρα το 2021 σε 4,8 δισ,. το 2022.

-Την αλλαγή των ροών ενέργειας στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα έχει αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει ρόλο πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.

-Την νέα στρατηγική της Ευρώπης που περιλαμβάνει απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

-Την μείωση του κόστος των ανανεώσιμων πηγών και τα άλματα που έκανε η χώρα στην εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ οι οποίες καλύπτουν πλέον τη μισή παραγωγή ρεύματος στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

-Την ευνοϊκή συγκυρία για προσέλκυση επενδύσεων λόγω ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

-Την κλιματική κρίση που υπογραμμίζει την ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης.

Οι άξονες πολιτικής του ΥΠΕΝ τους οποίους περιέγραψε η κα Σδούκου περιλαμβάνουν την συνέχιση της μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής, την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών ως το 2030, την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80 % ως το 2030 με έμφαση στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την αποθήκευση και την ενεργότερη συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά, την ανάπτυξη νέων διεθνών διασυνδέσεων, την ψηφιοποίηση του δικτύου και την αύξηση των επενδύσεων στην ενεργειακή αποδοτικότητα.

 

Πηγή Εικόνας: ape - mpe

Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης: το 45% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ

Την ανάγκη να διασφαλιστούν πελάτες για την ενέργεια που παράγεται στην Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι καταναλωτές με το κόστος των ενεργειακών επενδύσεων υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης. 

«Η ανάπτυξη των δικτύων σημαίνει κόστος που περνάει στον καταναλωτή μέσα από τα τιμολόγια ρεύματος. Για αυτό πρέπει να προσέξουμε να μην επιβαρύνουμε υπέρμετρα τον τελικό καταναλωτή» είπε αναφερόμενος χαρακτηριστικά στον τομέα των μπαταριών που αυτή την περίοδο είναι πολύ ακριβές και έθεσε το ερώτημα αν πρέπει να προχωρήσει άμεσα η μαζική προμήθειά τους ή πρέπει αυτή να γίνει σε βάθος χρόνου. 

Αναφερόμενος στην παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ ο κ.  Αϊβαλιώτης τόνισε ότι «θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς ενέργειας» σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει το 45% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ, ποσοστό ανάλογο με αυτό που υπάρχει στη Μ Βρετανία. 

 

Ιωάννης Καρύδας: η χώρα μας να γίνει σημαντικός κόμβος πράσινης ενέργειας

Την οικονομική αλλά και γεωπολιτική σημασία του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Αιγύπτου, GREGY – Green Energy Interconnector, που προτάθηκε να ενταχθεί στα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε ο Ιωάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρησιακής Μονάδας ΑΠΕ και Αποθήκευσης  Ενέργειας  του Ομίλου Κοπελούζου.

Όπως τόνισε το έργο συμβάλλει στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για «πράσινες λεωφόρους» που θα μεταφέρουν καθαρή ενέργεια μεταξύ Βορρά και Νότου. Όπως ενημέρωσε, «το 2024 προχωράμε στις τελικές μελέτες ώστε να προσδιοριστεί πόντο προς πόντο η διέλευση του καλωδίου» και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ιταλία επιδιώκει να αντιγράψει την Ελλάδα, εκφράζοντας ενδιαφέρον για να αναπτύξει διασύνδεση με την Αίγυπτο. 

Όπως εξήγησε ο Ι. Καρύδας οι τιμές του ρεύματος που θα φέρνει ο  GREGY στην Ελλάδα θα είναι ανταγωνιστικές, χάρη στη μεγάλη ηλιοφάνεια της Αιγύπτου, το γεγονός ότι διαθέτει τεράστια έκταση επίπεδης γης και ότι βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο Ι. Καρύδας σημείωσε ότι πρόκειται για την «ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία στη Β. Ευρώπη» και συμπλήρωσε: «Είναι κρίμα η Ελλάδα να χάσει το τρένο και να χαθεί το δυναμικό μομέντουμ που διαθέτει η χώρα ώστε να γίνει σημαντικός κόμβος πράσινης ενέργειας. Χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις αλλά και να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία κυρίως για τα αιολικά».

 

Πηγή Εικόνας: ape - mpe

Κιάρα Κόντη: ολιστική αντιμετώπιση του κλίματος, της ενέργειας, της βιωσιμότητας και της οικονομικής διαχείρισης

Τη σχέση προσαρμογής και ανθεκτικότητας αλλά και τις προκλήσεις στην σωστή καταγραφή του ενεργειακού αποτυπώματος μίας επιχείρησης στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας παρουσίασε η Κιάρα Κόντη, εταίρος και επικεφαλής υπηρεσιών Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΕΥ Ελλάδος. Η κα Κόντη ανάφερε ότι «για πολλές επιχειρήσεις οι μεγαλύτερες προκλήσεις εμφανίζονται στην εφοδιαστική τους αλυσίδα και στο πώς επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και τα φυσικά φαινόμενα», ενώ τόνισε ότι σε  συστημικό επίπεδο αυτό που λείπει – σε επίπεδο θεσμών αλλά και επιχειρήσεων- είναι μία προσέγγιση που θα εξετάζει και θα αντιμετωπίζει ολιστικά τα θέματα.

 

Πηγή Εικόνας: ape - mpe

Λάμπρος Πυργιώτης: κεντρικός στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας 

Τη σημασία της έρευνας και της μικρής κλίμακας για το επόμενο στάδιο της ενεργειακής μετάβασης υπογράμμισε ο Λάμπρος Πυργιώτης, Γενικός Διευθυντής ΚΑΠΕ, σημειώνοντας ότι για την επόμενη 30ετία το όραμα και το διακύβευμα είναι να επανέλθουμε και πάλι στο “μικρό” εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. 

Ο Λ. Πυργιώτης μίλησε για τα “μικροδίκτυα” όπου εκεί είναι πιο εφικτή η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. «Διενεργείται έρευνα για την ευστάθεια και αποτελεσματικότητα των μικροδικτύων που επιτρέπουν την εκ του σύνεγγυς παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις.» 

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των αντλιών θερμότητας που λειτουργούν με γεωθερμική ενέργεια και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση. «Το 2050 σε πάνω από το 90% των κτιρίων θα έχουμε αντλίες θερμότητες, αν αυτές είναι γεωθερμικές θα υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση» εξήγησε. 

 

 

Παρακολουθήστε ζωντανά το συνέδριο του ΤΕΕ, Green Deal Greece 2023 εδώ