
Πηγή Εικόνας: ΤΕΕΣτην ανάγκη να διαμορφωθεί ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ανθεκτικό και δίκαιο, αναφέρθηκε ο Εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Νίκος Μήλης, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου «Green Deal Greece 2026», που διοργάνωσε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου το ΤΕΕ, σε συνεργασία με το economix.gr, για 6η συνεχόμενη χρονιά, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ξεκινώντας από την ιδιότητά του ως μηχανικός, ο κ. Μήλης σημείωσε ότι «ανθεκτικό είναι ό,τι αντέχει όταν δοκιμαστεί», τονίζοντας πως με αυτό το κριτήριο η κυβέρνηση αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας.
Καταλόγισε ελλείψεις σε υποδομές παρατηρώντας, ενδεικτικά ότι «το αντιπλημμυρικό δίκτυο της Αττικής σχεδιάστηκε με δεδομένα της περιόδου 1932–1982 και ολοκληρώθηκε το 2004. Κάθε βροχή μας το θυμίζει». Σύμφωνα με τον ίδιο, «για τον Κηφισό, ακόμη κι αν ξεκινούσε σήμερα ένα πλήρες σχέδιο, θα χρειαζόμασταν δέκα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι χάθηκε ανεπίτρεπτα πολύς χρόνος, ενώ τα μικρότερα έργα περιμένουν δημοπράτηση ή έχουν εγκαταλειφθεί από έλλειψη χρηματοδότησης».
Μίλησε επίσης για « “επιτελική” αναρχία που επικρατεί» και «αναγκάζει τους καλλιεργητές να συνεχίζουν να παράγουν με όρους προηγούμενων δεκαετιών. Αυτοί είναι όπως φαίνεται ανθεκτικοί. Ο πρωτογενής τομέας όμως σίγουρα δεν είναι βιώσιμος με αυτούς τους όρους».
Ο κ. Μήλης χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως τη «μεγαλύτερη ευκαιρία εκσυγχρονισμού των τελευταίων δεκαετιών. Χρηματοδότησε περίπου 220 πολεοδομικές μελέτες, ενώ ο κρατικός μηχανισμός είχε θεσμοθετήσει πολύ λιγότερες σε πολύ περισσότερα χρόνια». Παρατήρησε, ωστόσο, ότι «η αναντιστοιχία ήταν γνωστή από την πρώτη μέρα» και πρόσθεσε ότι «έτσι, μια ιστορική ευκαιρία κινδυνεύει να καταλήξει σε στοίβες μελετών χωρίς ισχύ». «Αυτό δεν είναι αξιοποίηση ευκαιριών για τη δημιουργία του αύριο. Είναι απορρόφηση κονδυλίων» πρόσθεσε.
Εστιάζοντας στο στεγαστικό πρόβλημα, ο κ. Μήλης σημείωσε ότι «η λύση περνά από την οργανωμένη προσφορά οικοδομήσιμης γης, με υποδομές και κανόνες. Με υποδομές μεταφοράς που θα βοηθήσουν τις πόλεις να απλωθούν, θα επιτρέψουν στους πολίτες να ζήσουν ανθρώπινα αντί του να υποθηκεύουν το μέλλον τους για 60 δυσεύρετα τετραγωνικά μέτρα».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «ζητάμε από το ΥΠΕΝ ειδική μελέτη που θα καταγράψει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη στεγαστική πίεση και θα καθορίσει τη σειρά έγκρισης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Ζητάμε επίσης κοινωνική κατοικία, δίκαια κίνητρα για το άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων και αναδιαμόρφωση του πλαισίου που αφορά σε ιδιοκτήτες και μισθωτές».
Για το κυκλοφοριακό σχολίασε ότι «εν έτει 2026 δεν υπάρχει ακόμα ενιαίο σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας στην Αττική, ούτε κέντρο που να ρυθμίζει τα φανάρια με πραγματικά δεδομένα».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μήλης αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, ανθεκτικού και δίκαιου, ενώ τόνισε ότι «η ανθεκτικότητα δεν ανακοινώνεται, η βιωσιμότητα δεν είναι θέμα καλών προθέσεων. Χτίζονται και τα δύο με σχέδιο, με θεσμούς και με έργα που παραδίδονται σήμερα με ορίζοντα το αύριο».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του συνεδρίου Green Deal Greece 2026 από την επίσημη ιστοσελίδα: https://greendealgreece26.economix.gr/ καθώς και από τα ψηφιακά κανάλια του ΤΕΕ.
Το συνέδριο στήριξαν, μεταξύ πολλών άλλων, ως Platinum Χορηγοί οι AKTOR, AVAX, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ.















