Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Την ανάγκη να επιστρέψει η πολιτική για το κλίμα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισήμανε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση ότι «εξαγγέλλει αλλά δεν υλοποιεί».

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε τη σημασία της ανθεκτικότητας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η ανθεκτικότητα είναι αυτή που θα λύσει τα ζητήματα μιας και ο μετριασμός δεν πάει καλά».

Σημείωσε τις προειδοποιήσεις ότι «η ανθρωπότητα οδηγείται με ταχύτερους ρυθμούς στην κλιματική κατάρρευση» και τόνισε ότι «η επιστήμη οφείλει να είναι το σημείο αναφοράς επειδή οι πολιτείες αργούν και οι οικονομίες καθυστερούν».

Ζήτησε αλλαγή στην ανάγνωση καθώς όπως υποστήριξε «δεν μπορούμε με τα εργαλεία του προβλήματος να λύσουμε το πρόβλημα».

Στη συνέχεια, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στον νόμο 4414/2016 για την ενεργειακή πολιτική που, όπως είπε «ήταν νόμος εθνικής στρατηγικής ο οποίος δεν αναθεωρήθηκε και δεύτερον και σημαντικότερο δεν εφαρμόζεται. Η κυβέρνηση έχει ένα εργαλείο στρατηγικής για την ανθεκτικότητα που δεν εφαρμόζει».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξαγγέλλει αλλά δεν υλοποιεί», ενώ αναφερόμενος στις καταστροφές στη Θεσσαλία επισήμανε ότι «μετά τις καταστροφές εισάγει ξανά τη συζήτηση εκτροπής του Αχελώου, κάτι που η ΕΕ και το ΣτΕ έχουν απορρίψει ήδη 7-8 φορές».

Ακολούθως ο κ. Φάμελλος πρότεινε να επιστρέψει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πολιτική για το κλίμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση πήρε τον τίτλο για την κλιματική κρίση και τον μετέφερε στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, σε ένα υπουργείο που δεν έχει καν οργανόγραμμα».

«Δεν γίνεται να έχουμε έργα προσαρμογής στην κλιματική κρίση που έχει σχεδιάσει ένα υπουργείο και πρέπει να το υλοποιήσει ένα άλλο υπουργείο» τόνισε.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «η κλιματική μετάβαση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Μπαίνουμε σε εποχή με μεγάλες αβεβαιότητες, όπου και ο ρόλος του μηχανικό είναι πιο δύσκολος. Το κρίσιμο είναι αν θα μείνει η κοινωνία ενωμένη».

Βρείτε εδώ όλες τις τοποθετήσεις στο συνέδριο Green Deal Greece 2023 και εδώ τα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεων των μελών της κυβέρνησης και του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.