Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποκαλύπτουμε σήμερα το έντονο παρασκήνιο, σε υψηλότατο επίπεδο, που αφορά τις αποφάσεις για το εξοικονομώ κατ’ οίκον, καθώς το economix.gr αποκάλυψε την Παρασκευή το πρωί ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν έτοιμο να δώσει παράταση ημερών ή εβδομάδων για την έναρξη του Β κύκλου του προγράμματος αλλά αργά το απόγευμα χθες τελικά ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα ξεκινά τη Δευτέρα.

Η αρχική μας δημοσίευση προκάλεσε ένα τσουνάμι ενδιαφέροντος κυρίως από την αγορά, δεχθήκαμε δεκάδες τηλεφωνήματα, η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας κορυφώθηκε. Όλοι ήθελαν να μάθουν αν θα ξεκινήσει το πρόγραμμα τη Δευτέρα. Και πράγματι, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, επικράτησε ένα μίνι θρίλερ – με σοβαρούς πρωταγωνιστές και ανατροπές…

Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες του economix.gr η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ήταν έτοιμη την Παρασκευή το πρωί να ανακοινώσει ότι η έναρξη του Β κύκλου μετατίθεται και πάλι για αργότερα. Και αυτό γιατί υπήρχαν φόβοι ότι και πάλι (όπως στην έναρξη του Α κύκλου) δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί το πληροφοριακό σύστημα. Επιπλέον, δεν είχαν λυθεί ουσιαστικά θέματα στελέχωσης, εξοπλισμού και λειτουργίας του help-desk του προγράμματος.

Η εικόνα ήταν πολύ κοντινή σε αυτή που επικρατούσε στην έναρξη του Α κύκλου επί ημερών Σταθάκη, όταν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βίωσε ένα «Βατερλώ», καθώς κατάφερε ένα πρόγραμμα με επικοινωνιακά οφέλη και μόνο να γυρίσει μπούμερανγκ και να δημουργήσει τσουνάμι αντιδράσεων και διαμαρτυριών, καθώς το πληροφοριακό σύστημα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί και χιλιάδες πολίτες, ιδιοκτήτες και μηχανικοί, ταλαιπωρούνταν και διαμαρτύρονταν.

Για να αποφύγει αντίστοιχο πρόβλημα η σημερινή κυβέρνηση, ο αρμόδιος για τη δράση υπουργός Κωστής Χατζηδάκης είχε δεχθεί τις εισηγήσεις για νέα παράταση εφόσον δεν ήταν όλα έτοιμα. Αυτό αποκαλύψαμε την Παρασκευή το πρωί.

Όμως για το πρόγραμμα είναι συναρμόδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ως επιβλέπων το ΕΣΠΑ) Άδωνις Γεωργιάδης, που βάζει τα χρήματα.

Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, όταν η απόφαση έφτασε στο γραφείο του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε εξηγήσεις.

Μάλιστα οι πληροφορίες μας είναι ότι πραγματικά εξανέστη. Ζήτησε λοιπόν να μάθει και από κοντα τους λόγους, το σκεπτικό, τη διαδικασία κλπ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης αποφάσισε ότι πρέπει να εξηγήσουν το ζήτημα οι αρμόδιοι. Έτσι κλήθηκαν στο γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη η αρμόδια γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου και οι εκπρόσωποι εταιρειών που εμπλέκονται στην υλοποίηση του έργου, όπως οι ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ που τρέχουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα και η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ που λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος.

Οι εμπλεκόμενοι, αφού εξήγησαν στον Άδωνι Γεωργιάδη τα καθέκαστα, ανέμεναν να τον πείσουν. Στην πραγματικότητα περιέγραφαν ένα σύστημα και διαδικασίες που δεν ήταν έτοιμες για ένα πρόγραμμα που η παρούσα κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ενάμιση μήνα πριν ότι θα ξεκινήσει μέσα Σεπτέμβρη, μετά από παράταση (ήταν να ξεκινήσει στα τέλη Ιούλη, όταν πάλι δεν ήταν έτοιμο).

Αυτό που συνέβη μετά ήταν μάλλον αναπάντεχο για τους επισκέπτες του υπουργικού γραφείου. Αλλιώς είχαν μάθει εδώ και πολλά χρόνια, καθώς όλοι έχουν τεράστια εμπειρία στις σχέσεις με το δημόσιο (δεκάδες αναθέσεις οι εταιρείες, πολύχρονη παρουσία η ΓΓ). Ο Υπουργός Ανάπτυξης σχεδόν τους έβαλε τις φωνές!

Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr, ο Άδωνις Γεωργιάδης θεώρησε ανεπίτρεπτο να μην έχει ολοκληρωθεί το έργο μετά και την παράταση που δόθηκε. Οι πηγές μας υποστηρίζουν ότι ο υπουργός, μέσες – άκρες, δήλωσε ότι «δεν με νοιάζει πόσο θα δουλέψετε, το σύστημα και οι υποδομές πρέπει να είναι έτοιμα τη Δευτέρα». Έγιναν ακόμη και αναφορές για εκπτώσεις από τα έργα, για διεκδίκηση αποζημιώσεων και άλλα που θορύβησαν πολύ τους εμπλεκομένους. «Δεν θα πληρώσει η κυβέρνηση την ανικανότητα ή την ανεπάρκεια ορισμένων» ήταν το νόημα όσων ακούστηκαν.

Και δεν σταμάτησε ο Υπουργός εκεί. Φρόντισε να διαμηνύσει, αναφέρουν άλλες πληροφορίες, ότι αν το σύστημα πέσει από Δευτέρα ή δεν δουλέψουν όλα ρολόι θα καταγγείλει ο ίδιος δημόσια όσους είναι άχρηστοι! Και θα επιβάλλει τις συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία!

Δεν είναι δυνατόν, λένε κύκλοι της κυβέρνησης, το Υπουργείο Ανάπτυξης να δηλώνει ότι κάνει αγώνα για να απορροφηθούν εγκαίρως και χωρίς απώλειες τα χρήματα του ΕΣΠΑ και να του ζητούν να δώσει την ίδια στιγμή έγκριση για να μην ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που είναι επιτυχημένο, με σίγουρη απορρόφηση και το περιμένει όλη η χώρα.

Με λίγα λόγια, ποιος είδε τον Υπουργό και δεν τον φοβήθηκε!

Η δυσαρέσκεια από την Πλατεία Συντάγματος για τη διακινδύνευση του προγράμματος ήταν έντονη προς τους εμπλεκόμενους. Αποδέκτης έγινε η αρμόδια για το συντονισμό του προγράμματος (ως επιβλέπουσα την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Ενέργειας) γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, που κυβερνητικά στελέχη θεωρούσαν ότι θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική λόγω της εμπειρίας της στη θέση του Διευθυντή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί Γιάννη Μανιάτη, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ακόμη πιο έντονη όμως ήταν η δυσαρέσκεια για τις εμπλεκόμενες εταιρείες, οι οποίες, σημειωτέον, έχουν πολλές ανοιχτές δουλειές με πολλούς φορείς του δημοσίου κυρίως, αλλά όχι μόνο, σε έργα ΕΣΠΑ. Και δεν «αντέχουν» ρήξη με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου.

Η αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη έφερε ως μονόδρομο την Παρασκευή το μεσημέρι την έκδοση ανακοίνωσης από το ΥΠΕΝ για κανονική έναρξη του προγράμματος.

Αν ο Κωστής Χατζηδάκης επέμενε στην παράταση για ένα θέμα που ούτε γνώριζε τις ακριβείς λεπτομέρειες (καθώς ο σχεδιασμός, οι αναθέσεις κλπ είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση) ούτε στο κάτω – κάτω της γραφής ήθελε ιδιαίτερα (να δώσει παράταση δηλαδή), θα δημιουργούσε μίνι κυβερνητική κρίση. Στην ουσία, η ανάλυση του Υπουργείου Ανάπτυξης ήταν σωστή: όταν κάποιοι αναλαμβάνουν μια δουλειά πρέπει να την τελειώνουν. Το λέει και ο νόμος των δημοσίων συμβάσεων άλλωστε.

Με αυτό το (πρωτότυπο, ομολογουμένως) παρασκήνιο φθάσαμε στις ανακοινώσεις της Παρασκευής.

Όπως έχει ξαναγράψει το economix.gr, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση έχουν «έναν Άδωνι για κάθε πρόβλημα», κάνοντας λογοπαίγνιο με την αντικατάσταση της λέξης «λύση» με το όνομα του Υπουργού. Ωστόσο για την περίπτωση της έναρξης του Β κύκλου του νέου Εξοικονομώ κατ’ οίκον, δεν είναι σίγουρο ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα. Οι εταιρείες θα δώσουν τη μάχη τους και τις επόμενες ημέρες, ελπίζοντας να μην πέσει το σύστημα και να μην προκληθούν ευρέως αντιδράσεις για τα όποια προβλήματα. Διότι θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει άμεση αντίδραση από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μέχρι και αφαίρεση του έργου και ανάθεσή του σε δημόσιο φορέα ακούμε ότι συζητήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος. Οπότε όλοι αναμένουν τόσο την έναρξη του προγράμματος, για να αρχίσουν να κάνουν δηλώσεις όσο και τυχόν προβλήματα για να δουν πως θα αντιδράσει εν τέλει η κυβέρνηση…