ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Λύγισε» το ΥΠΕΝ από τις αντιδράσεις στην κυοφορούμενη παράταση για την έναρξη του Β κύκλου του Εξοικονομώ κατ΄οίκον.

Το σημερινό δημοσίευμα του economix.gr που ενημέρωνε ότι το ΥΠΕΝ εξέταζε σοβαρά την πιθανότητα να μεταφερθεί η ημερομηνία έναρξης του Β κύκλου του προγράμματος κατά λίγες ημέρες ως ένα μήνα προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τον τεχνικό κόσμο και πολλούς ιδιοκτήτες.

Το ΥΠΕΝ «φοβήθηκε» από τις συζητήσεις που προκλήθηκαν και τις διαμαρτυρίες και αποφάσισε να προχωρήσει με την έναρξη του προγράμματος με βάση το πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι.

Σημειώνουμε ότι βασικός λόγος για την μεταφορά της ημερομηνίας έναρξης υπήρξε η ορθή προετοιμασία του ηλεκτρονικού συστήματος για να υποστηρίξει τον μεγάλο όγκο αιτήσεων που αναμένεται.

Επίσης σοβαρή εκκρεμότητα αποτελούσε μέχρι και αυτήν την εβδομάδα η αποτελεσματική στελέχωση και υποστήριξη του τηλεφωνικού κέντρου (help-desk) του προγράμματος.

Παρά τους προβληματισμούς, οι οποίοι εκφράστηκαν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στο ΥΠΕΝ, από όπου προέκυψε και η είδηση που έγραψε νωρίτερα σήμερα το economix, φαίνεται ότι το Υπουργείο κατέληξε να ρισκάρει ακόμη και με πιθανά προβλήματα να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Και αυτό γιατί όλη η αγορά το αναμένει με «το όπλο παρά πόδα». Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και μηχανικοί όλο το καλοκαίρι και παραπάνω ετοιμάζουν τις αιτήσεις τους και αναμένουν να ανοίξει το σύστημα, να καταθέσουν την αίτηση και να προχωρήσουν στις εργασίες, ώστε καλώς εχόντων των πραγμάτων να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες πριν χειμωνιάσει πολύ και να εκμεταλλευτούν την εξοικονόμηση ενέργειας που θα πετύχουν και τη φετινή χρονιά. Και αυτό ανεξαρτήτως αν τελικά θα προχωρήσει και θα εγκριθεί η αίτησή τους. Οπότε δικαιολογημένα όλη η αγορά αναμένει την εκκίνηση της διαδικασίας ώστε να αυξηθεί ο τζίρος και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Θυμίζουμε ότι η κατάρρευση του πληροφοριακού συστήματος στην έναρξη του Α κύκλου δημιούργησε μεγάλο πρόλημα και εξέθεσε πολιτικά την προηγούμενη κυβέρνηση που το είχε κατά κόρον διαφημίσει αλλά δεν ανταποκρίθηκε η υποδομή στην αυξημένη ζήτηση. Έτσι αναγκάστηκε τότε ο Γιώργος Σταθάκης, μετά και τις δημόσιες «παραινέσεις» (εώς έντονες διαμαρτυρίες) θεσμικών φορέων (όπως του ΤΕΕ), συλλόγων, οργανώσεων και χιλιάδων πολιτών να αναβάλει την έναρξη. Επιπλέον προχώρησε σε ομαδοποίηση των περιοχών με τροποποίηση ημερομηνιών ώστε να μη συμπίπτουν στο πληροφοριακό σύστημα ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα. Και αυτό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε – και η σημερινή το συνεχίζει – να μην υπάρχει αξιολόγηση κάθε πρότασης και κατάταξη με βάση το μέγεθος της ενεργειακής εξοικονόμησης αλλά να λαμβάνουν επιδότηση όλοι όσοι έχουν τις προϋποθέσεις με κριτήριο το ποιος προηγείται χρονικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «ξεροσταλιάζουν πάνω από τον υπολογιστή τους χιλιάδες ενδιαφερόμενοι, ιδιοκτήτες και μηχανικοί.

Νωρίτερα το πρωί το economix μετέδιδε ότι «δεν θα ανοίξει τελικά σε 3 ημέρες η πλατφόρμα του Εξοικονομώ Κατ΄οίκον, καθώς στα τελευταία τεστ του ηλεκτρονικού συστήματος προέκυψαν προβλήματα που αναγκάζουν το υπουργείο Περιβάλλοντος να προβεί σε παράταση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του economix.gr, οι τεχνικοί εργάζονται πυρετωδώς για να επιλυθούν οι όποιες δυσκολίες, ωστόσο δεν αποκλείεται η πλατφόρμα να βγει στον αέρα σε περίπου έναν μήνα όπου δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος το σύστημα να πέφτει από τον όγκο συμμετοχής. Κατά τις ίδιες πηγές, πέρα από τις ημερομηνίες που εκ των πραγμάτων τροποποιούνται, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές.»

Εξοικονομώ κατ’ οίκον: Προς παράταση ενός μήνα η έναρξη του Β κύκλου

Το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον

Τι προβλέπει όμως το πρόγραμμα που περιμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη την χώρα; Παρέχεται επιδότηση έως 70% και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, οι διαθέσιμοι πόροι θα ανέλθουν σε περίπου 250 εκατ. ευρώ και τα οποία εκτιμάται πως θα χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις σε περισσότερα από 25.000 νοικοκυριά.

Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι προϋποθέσεις:

  • Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η επιλογή ενεργειακού επιθεωρητή – από το μητρώο που θα συσταθεί – ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες.
  • Ο ενεργειακός επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
  • Οι ωφελούμενοι μετά την εκτέλεση των παρεμβάσεων πρέπει να απευθυνθούν εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β’ ΠΕΑ).
  • Μετά τη διαπίστωση της επίτευξης του ενεργειακού στόχου, με βάση το Β’ ΠΕΑ, καταβάλλονται τα κίνητρα του προγράμματος.

Οι δαπάνες που καλύπτονται:

  • Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών, καλύπτονται από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.
  • Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αφορά κύριες κατοικίες (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες καθώς και μεμονωμένα διαμερίσματα) αλλά όχι και ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα).
  • Η κατοικία πρέπει επίσης να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

Αποκάλυψη – το παρασκήνιο του Εξοικονομώ: ο Άδωνις, ο Κωστής, το σύστημα και οι σύμβουλοι