Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον 2
Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον 2
Πηγή Εικόνας: ΥΠΕΝ

Δεν θα ανοίξει τελικά σε 3 ημέρες η πλατφόρμα του Εξοικονομώ Κατ΄οίκον, καθώς στα τελευταία τεστ του ηλεκτρονικού συστήματος προέκυψαν προβλήματα που αναγκάζουν το υπουργείο Περιβάλλοντος να προβεί σε παράταση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του economix.gr, οι τεχνικοί εργάζονται πυρετωδώς για να επιλυθούν οι όποιες δυσκολίες, ωστόσο δεν αποκλείεται η πλατφόρμα να βγει στον αέρα σε περίπου έναν μήνα όπου δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος το σύστημα να πέφτει από τον όγκο συμμετοχής. Κατά τις ίδιες πηγές, πέρα από τις ημερομηνίες που εκ των πραγμάτων τροποποιούνται, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές.

Τι προβλέπει όμως το πρόγραμμα που περιμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη την χώρα; Παρέχεται επιδότηση έως 70% και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, οι διαθέσιμοι πόροι θα ανέλθουν σε περίπου 250 εκατ. ευρώ και τα οποία εκτιμάται πως θα χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις σε περισσότερα από 25.000 νοικοκυριά.

Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων

  • Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης

  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης

  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι προϋποθέσεις:

  • Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η επιλογή ενεργειακού επιθεωρητή – από το μητρώο που θα συσταθεί – ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες.

  • Ο ενεργειακός επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

  • Οι ωφελούμενοι μετά την εκτέλεση των παρεμβάσεων πρέπει να απευθυνθούν εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β’ ΠΕΑ).

  • Μετά τη διαπίστωση της επίτευξης του ενεργειακού στόχου, με βάση το Β’ ΠΕΑ, καταβάλλονται τα κίνητρα του προγράμματος.

Οι δαπάνες που καλύπτονται:

  • Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών, καλύπτονται από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.

  • Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αφορά κύριες κατοικίες (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες καθώς και μεμονωμένα διαμερίσματα) αλλά όχι και ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα).

  • Η κατοικία πρέπει επίσης να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι την ανάθεση  του έργου με τίτλο «Υποστήριξη λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος του Α΄ και Β΄ κύκλου του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον ΙΙ» που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, έχει αναλάβει η εταιρεία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε. που έχει ήδη τρέξει τον πρώτο κύκλο και έχει πολυετή εμπειρία στον χώρο. 

Σύμφωνα με την απόφαση στην Διαύγεια, η σχετική δαπάνη είναι ύψους 48.608 ευρώ με ΦΠΑ, βαρύνει τις πιστώσεις της οριζόντιας πράξης με τίτλο «Υποστήριξη Λειτουργίας της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος  και Ενέργειας», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

UPDATE 1 – Παρασκευή 13/9/2019, 17:00:

Εξοικονομώ κατ’ οίκον: «μετάνιωσε» το ΥΠΕΝ για την παράταση, ξεκινά ο Β κύκλος της Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

UPDATE 2 – Σάββατο 149/2019, 06:00:

Αποκάλυψη – το παρασκήνιο του Εξοικονομώ: ο Άδωνις, ο Κωστής, το σύστημα και οι σύμβουλοι