Νωρίτερα από ότι αναμενόταν, καθαρίστηκε το οικόπεδο στο Μάτι, στο σημείο δηλαδή όπου επί ένα χρόνο μάζευαν την καύσιμη ύλη της φονικής πυρκαγιάς. Ενημέρωση για την διαδικασία θα λάβει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που θα δει ιδίοις όμμασι τις εργασίες που πραγματοποιηθήκαν.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υποδομών δρομολογεί τις εκκρεμότητες που είχε αφήσει στην μέση η προηγούμενη ηγεσία. Ειδικότερα, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί η συλλογή αμιάντου στα υπόλοιπα σπίτια που δεν έχουν δασικές εμπλοκές και η μπουλντόζα αναμένεται να κατεδαφίσει αδαπάνως για τους πολίτες περί τα 113 «κόκκινα» σπίτια. Ταυτόχρονα, εντός της επόμενης βδομάδας θα ξεκινήσει και η υλοτόμηση.

Τα καμμένα

Οι 85 – 95 χιλ. κυβικά μέτρα καύσιμη ύλη που συλλέχθηκε, μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις  της ΤΙΤΑΝ όπου θα πραγματοποιηθεί η περεταίρω επεξεργασία τους, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείο Υποδομών στο economix.gr.

Τον καθαρισμό ανέλαβαν αφιλοκερδώς στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης οι: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και οι τσιμεντοβιομηχανίες Lafarge Holcim και Titan Cement.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα είχε φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή, ενώ ο πρωθυπουργός είχε πει πως η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ζητά από τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες να καθαρίσουν το χώρο άμεσα, χωρίς κόστος για το Δημόσιο, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους – πράγμα που ξεκίνησε μόλις 3 μέρες μετά (ζητήθηκε στις 25 Ιουλίου) και ολοκληρώθηκε 25 μέρες αργότερα.

Σε δεύτερο χρόνο και σε συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και των όμορων Δήμων, θα συλλεχθεί αμέσως μετά η καύσιμη ύλη που βρίσκεται σε διάφορα σημεία των ΟΤΑ.

Το οικόπεδο που ήταν συγκεντρωμένη η καμμένη οργανική ύλη, βρίσκεται στην Λεωφόρο Μαραθώνος, απέναντι από την είσοδο του Νέου Βουτζά. Λόγω όλων των υλικών που… φιλοξενούσε, μπορούσε να μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα σε περίπτωση πιθανής πυρκαγιάς. Όλο το προηγούμενο διάστημα, κάτοικοι της περιοχής επεσήμαναν ξανά και ξανά, πως μέσα στο συγκεκριμένο οικόπεδο υπάρχουν διάσπαρτα κλαδιά και σε συνδυασμό με την ξερή βλάστηση, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εύφλεκτα υλικά.

Όπως έχει αποκαλύψει ήδη το economix.gr, από τον περασμένο Μάρτιο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος είχαν προχωρήσει σε αυτοψία στην περιοχή της καμένης έκτασης των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος – Ν. Μάκρης, όπου και διαπιστώθηκε «η συσσώρευση πολύ μεγάλης ποσότητας καμένου οργανικού υλικού (ξυλώδες υλικό προερχόμενο από καμένα δέντρα και θάμνους) σε έκταση 25 στρ. που μισθώθηκε από τον Δήμο». Όπως τόνιζαν στην αλληλογραφία με τους Δήμους  «ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που έπεται, δημιουργεί υψηλό κίνδυνο για την έκρηξη πυρκαγιάς στην περιοχή».

Καμένη οργανική ύλη σε οικόπεδο στο Μάτι – μπαλάκι ποιος έχει αρμοδιότητα την περισυλλογή της

 

Έρχεται μπλουντόζα για τα «κόκκινα»  – ξεκινάει η υλοτόμηση

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί οι 113 κατεδαφίσεις που «τρέχει» το υπουργείο Υποδομών. Στην Ανατολική Αττική όπου υπάρχει πρόβλεψη το ΥΠΟΜΕ να γκρεμίζει αδαπάνως για τους πολίτες που το επιθυμούν, η μπουλντόζα του ΥΠΟΜΕ έχει ρίξει μόλις 60 από τα 455 «κόκκινα» σπίτια σε Ραφήνα και Μαραθώνα. Παράλληλα, μέσα στην επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει η υλοτόμηση, η οποία θα γίνει αδαπάνως από τον όμιλο Κοπελούζο ενώ θα δρομολογηθούν και σχετικές αναθέσεις.

Προχωράει η συλλογή αμιάντου

Αντίστοιχα, έως το τέλος του επόμενου μήνα, εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση συλλογής αμιάντου από σπίτια, τα οποία δεν έχουν εμπλοκές με την δασική νομοθεσία. Τις τελευταίες ημέρες, ενεργοποιήθηκαν οι νέες συμβάσεις, ενώ για το ζήτημα του αμιάντου σε κοινόχρηστους χώρους θα γίνει ενσωμάτωση στις τρέχουσες συμβάσεις. Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχει απομακρυνθεί σε λίγα περισσότερα από 200 σπίτια. 

Παραμένει ο αμίαντος στο Μάτι – ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για τα αποτελέσματα της έρευνας