Ανήμερα της φονικής επετείου στο Μάτι και τα πράγματα δυστυχώς δεν έχουν καλυτερεύσει πλήρως για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι παλεύουν ακόμα να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Λάθη και παραλείψεις φαίνεται πως οδήγησαν στην απώλεια 102 ανθρώπων, ενώ όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει αποκλειστικά στην διάθεση του το economix.gr, όλο το μεταξύ διάστημα δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να παρθούν τα αυτονόητα μέτρα.

Τον περασμένο Μάρτιο, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος προχώρησαν σε αυτοψία στην περιοχή της καμένης έκτασης των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος – Ν. Μάκρης, όπου και διαπιστώθηκε «η συσσώρευση πολύ μεγάλης ποσότητας καμένου οργανικού υλικού (ξυλώδες υλικό προερχόμενο από καμένα δέντρα και θάμνους) σε έκταση 25 στρ. που μισθώθηκε από τον Δήμο». Μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο μετά, εξακολουθεί βρίσκεται στο ίδιο μέρος. Και το πρόβλημα έφτασε να απασχολήσει χθες το βράδυ τη Βουλή και τον Πρωθυπουργό…

Κατά τους Επιθεωρητές, πρόκειται για αθρυμμάτιστο οργανικό υλικό πολύ μεγάλης ποσότητας σε επιφάνεια περίπου 15 στρ., ενώ όπως τόνιζαν στο συγκεκριμένο έγγραφο «ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που έπεται, δημιουργεί υψηλό κίνδυνο για την έκρηξη πυρκαγιάς στην περιοχή».

Όπως τονίζουν στο economix.gr κάτοικοι της περιοχής, μέσα στο συγκεκριμένο οικόπεδο υπάρχουν διάσπαρτα κλαδιά και σε συνδυασμό με την ξερή βλάστηση, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ευφλεκτα υλικά, σε περίπτωση που επαναληφθεί η περσινή τραγωδία. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πράγματα, το γραφειοκρατικό κομμάτι που εμπλέκεται και σε αυτό το ζήτημα, δημιουργεί προβληματισμό στους πολίτες με δεδομένο ότι βρίσκονται στην μέση της καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως αναφέρουν οι Επιθεωρητές, η απομάκρυνση είναι υποχρέωση των εμπλεκόμενων Δήμων, οι οποίοι ωστόσο δεν φαίνεται να ακολουθήσαν τις οδηγίες που τους εκδόθηκαν.

Αντίθετα, με απαντητική επιστολή, γνωστοποίησαν πως «η διαχείριση της υλοτομίας των καμένων και της μεταφοράς τους σε χώρο του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, έγινε με εργολαβίες που έλεγχε αποκλειστικά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών». Διευκρινίζοντας παράλληλα πως μετά από δωρεά αξίας 1 εκατ. ευρώ για τις πληγείσες περιοχές της Αττικής και βάσει υποδείξεων του υπουργείου, υπογράφηκαν συμβάσεις για τις εργασίες της υλοτόμησης των καμένων δένδρων καθώς και για την αποκομιδή αυτών.

Καταλήγοντας δε, πως η μόνη εμπλοκή του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, είναι στην μίσθωση του οικοπέδου των 25 στρεμμάτων.

Αντίστοιχη ήταν και η απάντηση του Δήμου Μαραθώνα καθώς όπως επεσήμανε, η διαδικασία πραγματοποιείται με σύμβαση που έχει υπογράψει το ΥΠΟΜΕ, ενώ διευκρίνισαν πως τον θρυμματισμό του συγκεντρωμένου καμμένου υλικού έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής, η οποία προέβη μέσω του ΕΔΣΝΑ στη διάθεση ειδικών θρυμματιστών.

Τα παράδοξα βέβαια δεν σταματούν εδώ. Το ζήτημα παραμένει άλυτο, σε έναν χώρο ο οποίος δεν έχει 24ωρη φύλαξη ενώ για λόγους ασφαλείας βρίσκεται στο σημείο ένα πυροσβεστικό όχημα.

Το οικόπεδο που είναι συγκεντρωμένη η καμένη οργανική ύλη, είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς διασχίζοντας την Λεωφόρο Μαραθώνος απέναντι από την είσοδο του Νέου Βουτζά. «Φιλοξενεί» τόνους ανεξέλεγκτης καμένης οργανικής ύλης, με τον όγκο του να είναι τεράστιος και η επικινδυνότητα του ιδιαίτερα υψηλή.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς, δεν μεταφέρεται πλέον στο οικόπεδο άλλη καμένη οργανική ύλη ενώ «έχει γίνει διαγωνιστική διαδικασία και αναμένεται εντός του Ιουλίου να υπογράψει ο ανάδοχος με ένα διάστημα 128 ημερών για να απομακρυνθεί».

Στο οικόπεδο του Νέου Βουτζά που χρησιμοποιείται ως υπαίθριος αποθηκευτικός χώρος για καμένα κλαδιά, παραμένει ακόμη και σήμερα, ανήμερα της θλιβερής επετείου, μεγάλος όγκος καμένης ύλης. Πέρα από τους κινδύνους, διαμαρτύρονται πολύ έντονα και οι κάτοικοι της περιοχής.

Όλη αυτή η ασυνεννοησία, προκάλεσε χθες την επέμβαση του Πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ζητά από τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες να καθαρίσουν το χώρο άμεσα, χωρίς κόστος για το δημόσιο, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους. Μένει να δούμε το πως και πότε θα γίνει η υλοποίηση…