Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον αέρα φαίνεται ότι βρίσκεται το αυστηρό τελεσίγραφο – εκβιασμός της Μόσχας προς τις «μη φιλικές», όπως τις χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο, δυτικές χώρες για την πληρωμή των συμβολαίων φυσικού αερίου σε ρούβλια. Κι αυτό γιατί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ξεκαθαρίσει προς τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ότι η προθεσμία για να πληρώσουν τις δόσεις για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, έναντι ευρώ ή δολαρίου, όπως ρητά αναφέρουν τα συμφωνηθέντα και υπογεγραμμένα από όλες τις πλευρές συμβόλαια, έληγε στο τέλος του παρελθόντος μήνα.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στη ρωσική κεντρική τράπεζα και την Gazprom να ετοιμάσουν έναν μηχανισμό πληρωμής έως τις 31 Μαρτίου, εν μέσω κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λόγω της ‘ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής’ που διεξάγει στην Ουκρανία. Χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού αερίου από τη Gazprom, έχουν διαμηνύσει την άρνησή τους να πληρώσουν το ρωσικό αέριο με ρούβλια.

Η Gazprom εξετάζει «εμπάργκο» προς μη φιλικές χώρες

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εξετάζει τις επιλογές του για να σταματήσει τις προμήθειες αερίου σε «μη φιλικές» χώρες καθώς και τις πιθανές συνέπειες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

«Η Gazprom … πράγματι επεξεργάζεται μια εναλλακτική για την πλήρη παύση των προμηθειών αερίου σε ‘μη φιλικές’ χώρες και αποτιμά τις συνέπειες τέτοιων μέτρων», ανέφερε το δημοσίευμα. Σύμφωνα με την Kommersant, η Gazprom αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα με την εφημερίδα.

Δεν διακόπτεται η τροφοδοσία από σήμερα

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχισθούν με τους ρωσικούς όρους, ανακοίνωσε η Gazprom προσθέτοντας ότι σήμερα η εταιρεία ξεκίνησε να γνωστοποιεί στους πελάτες της την αλλαγή σύμφωνα με την οποία η εξόφληση των λογαριασμών θα γίνεται σε ρούβλια.

Η Gazprom προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι παραμένει αξιόπιστος εταίρος και ότι θα διατηρήσει ασφαλή την προμήθεια φυσικού αερίου.

Η Ρωσία δεν θα διακόψει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Ευρώπης από σήμερα, καθώς οι πληρωμές για τις παραδόσεις μετά την 1η Απριλίου πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και τον Μάιο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι μη αναστρέψιμη και ότι το ρούβλι είναι το προτιμώμενο και ασφαλέστερο νόμισμα για την Ρωσία αυτήν την στιγμή.

«Όχι» της G7 σε πληρωμές με ρούβλια

Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη χώρα σε ρούβλια, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μιλώντας έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G7, της οποίας προήδρευσε, ο Χάμπεκ επεσήμανε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί «μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων».

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί εξακολουθούν να ισχύουν. «Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή σε ρούβλια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημείωσε.

«Η πληρωμή σε ρούβλια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», τονίζει το Βερολίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι «εχθρικές χώρες» προς τη Ρωσία θα πρέπει να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγουν σε ρούβλια.

Η κίνηση του Κρεμλίνου φάνηκε να έχει στόχο να ενισχύσει το εθνικό νόμισμα της χώρας, το οποίο είχε πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, αν και οικονομολόγοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν η πληρωμή σε ρούβλια θα μπορέσει να αλλάξει σημαντικά την κατάσταση.

«Η απόπειρα του Πούτιν να μας διχάσει είναι προφανής», σχολίασε ο Χάμπεκ. «Δεν θα διχαστούμε και η απάντηση των χωρών της G7 είναι ξεκάθαρη: οι συμφωνίες θα γίνουν σεβαστές».

«Αν δεν γίνει πληρωμή, δεν θα υπάρξει αέριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS χθες Δευτέρα το βράδυ όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στην περίπτωση που οι χώρες αρνηθούν να πληρώσουν με ρούβλια.

«Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί όταν απορρίψουν αυτή τη δυνατότητα»

«Οπότε μόλις έχουμε λάβει μια τελική απόφαση, θα εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει. Αλλά σίγουρα δεν θα το δούμε σαν φιλανθρωπία και δεν θα στείλουμε δωρεάν φυσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι όροι που έχει θέσει η Δύση, η οποία έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, είναι «αρκετά εχθρικοί» και έχουν φέρει την κατάσταση σε ένα σημείο «πλήρους πολέμου».

«Και εμείς στη Ρωσία νιώθουμε σαν σε πόλεμο διότι οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, αυτοί όντως διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον μας στο εμπόριο, την οικονομία, κατάσχοντας τα περιουσιακά μας στοιχεία, τους πόρους μας, εγείροντας εμπόδια στις οικονομικές μας σχέσεις», εξήγησε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα χθες ο ίδιος είχε επαναλάβει ότι η Ρωσία θα επιμείνει να πληρωθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια και όχι σε ευρώ, όπως συμβαίνει τώρα.

Μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να εξετάζουν τρόπους για να απεξαρτηθούν από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Η Γαλλία προσπαθεί να αυξήσει τις εισαγωγές της από τις χώρες του Κόλπου, επεσήμανε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν.

Στο μεταξύ η Μόσχα προσπαθεί να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος από τις απώλειές της λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από την Ευρώπη αυξάνοντας τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ασία.

Υπάρχει αγορά «στη νοτιοανατολική Ασία, στην ανατολική», εξήγησε ο Πεσκόφ χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Η παγκόσμια αγορά είναι πιο διαφοροποιημένη από την ευρωπαϊκή, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «φυσικά η ευρωπαϊκή αγορά είναι εξαιρετικής ποιότητας».

Ο Πεσκόφ αντιδρούσε στην ανακοίνωση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ο οποίος επεσήμανε πως το Βερολίνο θα κινηθεί «αρκετά γρήγορα» για να εξαλείψει την εξάρτηση της Γερμανίας από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

Ο Χάμπεκ έχει ήδη δηλώσει ότι η Γερμανία ίσως να μειώσει στο μισό τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία ως το καλοκαίρι.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

Η Κομισιόν θα συνεργασθεί στενά με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθεί στενά με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προετοιμασθούν για οποιαδήποτε κατάσταση θα αφορά την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο, μετά την ενεργοποίηση νωρίτερα σήμερα από το Βερολίνο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση των προμηθειών φυσικού αερίου σε περίπτωση διατάραξης ή διακοπής των ρωσικών εξαγωγών.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε περίπτωση» ξεκαθαρίζουν οι Ευρωπαίοι

«Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε περίπτωση. Φυσικά, θα συνεργασθούμε στενά με τα κράτη μέλη για να βοηθήσουμε όλους να προετοιμασθούν για οποιαδήποτε κατάσταση», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ευρωπαίος επίτροπος Κλιματικής Πολιτικής Φρανς Τίμερμανς.

Το σχέδιο Β του ΥΠΕΝ για την Ελλάδα

Πρόσθετες ποσότητες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, αποθήκευση αερίου στην Ιταλία και αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι τα μέτρα που εξετάστηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για τον ενεργειακό εφοδιασμό που πραγματοποιήθηκε απόψε. Την σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «σενάρια» εκτείνονται χρονικά μέχρι το Μάρτιο του 2023. Ειδικότερα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

– Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

– Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

– Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

– Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:

Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.

Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.

– Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

– Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Δημήτρης Τσαλέμης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και β’ αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η προϊσταμένη του Τμήματος Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ασφάλειας Εφοδιασμού της ΡΑΕ, Μαρία Κερκίδου, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης.