Γιάννης Σμυρλής
Γιάννης Σμυρλής
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Εξωτερικών

Τη σημασία της διασύνδεσης των δικτύων μεταφορών για την απρόσκοπτη μεταφορά ζωτικών αγαθών που αναδείχτηκε και στο πλαίσιο των προκλήσεων που αναγκάστηκαν λόγω της πανδημίας να διαχειριστούν τα συστήματα μεταφορών και οι αλυσίδες εφοδιασμού κατά τους τελευταίους 18 μήνες, τόνισε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, στην παρέμβασή του στη 15η Ετήσια Συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής «Transport Corridor Europe Caucasus Asia» (TRACECA), η οποία διοργανώθηκε από τη Βουλγαρία και πραγματοποιήθηκε διαδυκτιακά.

Ο κ. Σμυρλής επισήμανε ότι τα δίκτυα μεταφορών, όπως το TRACECA, είναι κομβικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη όλων των συμμετεχόντων και ότι για την Ελλάδα -η οποία συμμετέχει από το 2018 στο δίκτυο ως παρατηρητής- η συνεργασία με τις χώρες που καλύπτει το TRACECA είναι αποτελεσματικό εργαλείο για τη συνολική της ανάπτυξη. Πρόσθεσε επίσης, ότι η βελτίωση των υποδομών-μεταφορών και των υπηρεσιών-μεταφορών είναι κρίσιμος παράγοντας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την επίτευξη της ευημερίας.

Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία των πολυμερών συμφωνιών μεταφοράς ή συμβάσεων, όπως το TRACECA, οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία, μέσω της θέσπισης εναρμονισμένων διαδικασιών για όλους τους συμμετέχοντες.

Ο γγ ΔΟΣΕ παράλληλα υπογράμμισε την ισχυρή οικονομική παρουσία που έχει η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με αξιόπιστες υποδομές μεταφορών (οδικό δίκτυο και λιμάνια), και την προτεραιότητα που δίδεται για την ανάπτυξη σιδηροδρομικών δομών, προκειμένου οι μεταφορές να καταστούν πιο φιλικές προς το περιβάλλον, πιο ασφαλείς και πιο αποτελεσματικές. Αναφέρθηκε επίσης στον εμπορικό λιμένα του Πειραιά -τον πιο σημαντικό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη- που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου από την Ασία στην Ευρώπη, προσφέροντας τη συντομότερη διαδρομή.

Τέλος, ο κ. Σμυρλής, τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, από κοινού με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί και προτίθεται να προωθήσει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία στο πλαίσιο του TRACECA.