Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ρόλο του υπουργείου Εξωτερικών και της Enterprise Greece στη θεσμοθέτηση της πρωτοβουλίας «The Greeks are back» ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, στη δεύτερη διάσκεψη «The Greeks are back» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ανώτερων στελεχών μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, μελών της κυβέρνησης, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την επιτυχία και τη μεγάλη ανταπόκριση των διακεκριμένων Ελλήνων στην εν λόγω διοργάνωση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

«Παρόμοιες πρωτοβουλίες», τόνισε ο κ. Σμυρλής απευθυνόμενος στους Έλληνες του εξωτερικού, «αποτελούν για εμάς προτεραιότητα καθώς θεωρούμε ότι η σύνδεση με την πατρίδα είναι πολύτιμη και ο ρόλος σας στην Ελλάδα του σήμερα είναι πολύ σημαντικός. Σας ζητάμε να γίνετε οι πρεσβευτές της Ελλάδας που πρωταγωνιστεί στις επενδύσεις, στις εξαγωγές και στην ανάπτυξη».

Ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε αρχικά τη σημαντική και σταθερή βελτίωση που κατέγραψε η ελληνική οικονομία τα τελευταία 3,5 χρόνια, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις εξαγωγές και στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. «Ένα χρόνο μετά την πρώτη διάσκεψη The Greeks are back, οι προτάσεις που καταθέσατε αξιοποιήθηκαν και συνέβαλαν σε μετρήσιμα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα όσα καταφέραμε να πετύχουμε την χρονιά που πέρασε είναι η κατάταξη της Ελλάδας στην πρώτη θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου των επενδύσεων για την τριετία 2021-2023. Εταιρείες όπως η Amazon, Cisco, Microsoft, JP Morgan, Volkswagen και Pfizer δείχνουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας, επενδύουν σε αυτή και τη μετατρέπουν ουσιαστικά σε περιφερειακό τεχνολογικό hub», είπε.

Ο γγ ΔΟΣΕ επισήμανε επίσης ότι το σταθερό οικονομικό περιβάλλον καθιστά την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων μακροπρόθεσμης τοποθέτησης, ιδίως σε τομείς αιχμής, όπως οι ΑΠΕ και οι υποδομές ενέργειας, η καινοτομία, ο τουρισμός, το real estate, αλλά και οι υπηρεσίες υγείας, ο χρηματοπιστωτικός και ο ψηφιακός τομέας. Πρόσθεσε επίσης, ότι η χώρα αναδεικνύεται σε κόμβο οπτικοακουστικών παραγωγών και σε κορυφαία επιλογή για κινηματογραφικές παραγωγές, έχοντας φιλοξενήσει τα τελευταία δύο κυρίως χρόνια, δεκάδες διεθνείς παραγωγές, μεταξύ των οποίων και από κορυφαία κινηματογραφικά στούντιο. «Υποστηρίζουμε εμπράκτως τη δημιουργία ενός ισχυρού και βιώσιμου οικοσυστήματος για τις δημιουργικές βιομηχανίες», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο κ. Σμυρλής έκανε λόγο για την αναστροφή του φαινομένου του «brain drain» και μέσω της χορήγησης φορολογικών κινήτρων με στόχο την προσέλκυση και την επιστροφή εργαζομένων που κατά την περίοδο της κρίσης αναζήτησαν εργασία εκτός Ελλάδας.