Γιάννης Σμυρλής
Γιάννης Σμυρλής
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Εξωτερικών

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

 

Η μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και η προετοιμασία της 13ης Υπουργικής Διάσκεψης ΠΟΕ ήταν το πρώτο θέμα της ημερησίας διάταξης του Συμβουλίου. Ο κ. Σμυρλής τοποθετήθηκε υποστηρικτικά προς τις προσπάθειες της Κομισιόν για μεταρρύθμιση του ΠΟΕ με στόχο την επιδίωξη παγκόσμιας βιώσιμης ανάπτυξης, αντιμετώπισης των προκλήσεων σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο και ενσωμάτωσης περισσότερων αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια οικονομία. Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της προσέγγισης της Επιτροπής για υιοθέτηση μηχανισμού επίλυσης διαφορών που θα ενισχύσει σημαντικά την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος πολυμερούς εμπορίου του ΠΟΕ.

 

Στο δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, τις Εμπορικές Σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας εξέφρασε την υποστήριξή του προς το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας (Trade and Technology Council, TTC), ως ένα ευέλικτο εργαλείο που προωθεί τη διατλαντική συνεργασία, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η διευκόλυνση εμπορίου, η ψηφιακή οικονομία και η τεχνολογία. Παράλληλα, το TTC, λειτουργεί ως πλατφόρμα ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ενθαρρύνοντας τις συνέργειες για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων και την αποφυγή πρακτικών που επιφέρουν στρεβλώσεις στην αγορά. Στην ίδια θεματική, ο κ. Σμυρλής ευχαρίστησε τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο και επίτροπο Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση του ζητήματος των χαμηλών αμερικανικών δασμολογικών ποσοστώσεων για τον άνθρακα και τον χάλυβα.

 

Το τελευταίο μέρος της συνεδρίασης αφιερώθηκε στην Εμπορική Στήριξη στην Ουκρανία. Ο κ. Σμυρλής εξέφρασε την συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Ουκρανία και τον λαό της, ενώ χαιρέτισε το ενδεχόμενο ανανέωσης των προσωρινών αυτόματων μέτρων εμπορίου (ΑΤΜs) εκ μέρους της Επιτροπής.

 

Τέλος, αντικείμενο του γεύματος εργασίας υπήρξαν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με τρίτες χώρες. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Σμυρλή με τον κ. Ντομπρόβσκις, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Από πλευράς του, ο κ. Σμυρλής έδωσε έμφαση στις ελληνικές επιδιώξεις όσον αφορά την υπό διαπραγμάτευση Συμφωνία ΕΕ-Αυστραλίας.