Γιάννης Σμυρλής
Γιάννης Σμυρλής
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Εξωτερικών

Ως «παράσημο για την Οικονομική Διπλωματία και την ελληνική εξωστρέφεια» χαρακτήρισε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, τις επιτευχθείσες συμφωνίες στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των διμερών οικονομικών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, σε συνέντευξή του στο webTV του capital.gr. Αναφερόμενος αφενός στις 16 ιδιωτικές συμφωνίες με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους που υπογράφηκαν το περασμένο καλοκαίρι με τους Σαουδάραβες αφετέρου στον East to Med Corridor, τον αγωγό διακίνησης δεδομένων που θα συνδέσει την Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία, τόνισε τη σημασία της επιχειρηματικής αποστολής από τη Σαουδική Αραβία στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του ελληνο-σαουδαραβικού Business Council.

Ειδικότερα για τον East to Med Corridor, ο κ. Σμυρλής, διευκρίνισε ότι αυτός ο αγωγός ξεκινά από τη Σιγκαπούρη φτάνει στη Σαουδική Αραβία και μέσω Ελλάδας μπαίνει στην Ευρώπη για να καταλήξει στη Μασσαλία, ενώ θα υπάρξουν συνδέσεις και με τις υπόλοιπες χώρες από τις οποίες διέρχεται. «»Αυτό», όπως εξήγησε, «ήταν η πρόταση του πρωθυπουργού τον Οκτώβριο του 2021 προς τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας». «Καταφέραμε να ξεκινήσει το δικό τους hub και το πρώτο καλώδιο που θα γίνει θα είναι αυτό που θα συνδέει τη Σαουδική Αραβία με την Ελλάδα. Ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει και η κατασκευή. Είναι ό,τι γρηγορότερο έγινε ποτέ -και για τα ελληνικά δεδομένα- και αυτό δημιουργεί το οικοσύστημα ώστε να γίνουν επενδύσεις στο κομμάτι των data centers, διότι τα data που έρχονται στη χώρα πρέπει να αποθηκεύονται σε data centers. Είχαμε τη Microsoft που προχωράει η στρατηγική της επένδυση με το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε data centers στην Ελλάδα. Ένα data center δεν είναι, πλέον, αρκετό. Έχει δημιουργηθεί ένα pipe line με καινούριους επενδυτές, με άλλους μεγάλες παίκτες που έρχονται να κάνουν την Ελλάδα περιφερειακό hub, γιατί βλέπουν ότι αυτό δίνει αξία και για την οικονομία στο μέλλον, γιατί τα data είναι πολύ σημαντικά για όλους τους κλάδους όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και για τη ζωή μας», πρόσθεσε.

Ειδική αναφορά έκανε ο γγ ΔΟΣΕ και στις διμερείς οικονομικές σχέσεις με την Ιαπωνία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά φέτος η μία από τις δύο χώρες που επέλεξε να επισκεφτεί η ιαπωνική επιχειρηματική κοινότητα, εκπροσωπούμενη από έναν ομόλογο φορέα του ελληνικού ΣΕΒ, τον KEIDANREN. «Και αυτή η επιλογή είναι μία απόδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να αλλάξει το momentum για τη χώρα και το brand της χώρας να θεωρείται, πλέον, αξιόπιστο. Δείχνει, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε μία δύσκολη και απαιτητική αγορά, όπως αυτή της Ιαπωνίας. Έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον ΣΕΒ και με πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη δημιουργία προοπτικών για επενδύσεις στη χώρα», επεσήμανε.

Για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ), ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε ότι «το 2021 είχαμε 5 δισ. ευρώ ΑΞΕ που υλοποιούνται. Αυτό είναι ρεκόρ εικοσαετίας και μάλιστα αντιστοιχεί σε ποσοστό πάνω του 3% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος μας είναι για το πέρας της κυβερνητικής θητείας το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 4%».

Σχετικά με τις στρατηγικές επενδύσεις τόνισε ότι ξεπέρασαν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2021. «Αυτό το νούμερο είναι μεγάλο, αν αναλογιστείτε ότι από το 2015 έως το 2019 οι στρατηγικές επενδύσεις ήταν 1,3 δισ. ευρώ, οπότε εμείς έχουμε οκταπλασιάσει σε λιγότερο χρόνο τις στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Και έχουμε και ένα σταθερό pipe line μέσα στην Enterprise Greece με σταθερά πάνω από 20 στρατηγικά σχέδια κατατεθειμένα, που δείχνει την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας στην Ελλάδα, παρά τον πόλεμο, την ακρίβεια, τον κορονοϊό, η ροή δεν σταματά», σημείωσε.

Στις εξαγωγές, όπως συμπλήρωσε ο κ. Σμυρλής, «κάναμε ρεκόρ με 40 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021. Να θυμίσουμε ότι αυτά τα νούμερα είναι με κορονοϊό και με όλες αυτές τις δυσκολίες. Δεν είναι υπό κανονικές συνθήκες».

Τέλος, ο γγ ΔΟΣΕ διευκρίνισε ότι σκοπός της οικονομικής διπλωματίας που έχει ενταχθεί ως νέα δομή στο υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι να τα κάνει όλα το κράτος, αλλά να δημιουργεί συνθήκες ώστε οι επιχειρηματίες να έρχονται σε επαφή, να συνδέονται οι επιχειρήσεις και να γίνονται συμφωνίες. «Μας ενδιαφέρει να έρχονται σε επαφή οι ελληνικές επιχειρήσεις με τις ξένες επιχειρήσεις. Αυτό λειτουργεί με τη συνδρομή των φορέων, όπως ο ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ. Εμείς ερχόμαστε να βοηθήσουμε. Στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις φέρνουν κέρδος, φέρνουν θέσεις εργασίες και υψηλές αμοιβές. Τα χρήματα αυτά έρχονται στην Ελλάδα, μένουν στην Ελλάδα και δημιουργούμε ανάπτυξη για όλη την κοινωνία», κατέληξε ο κ. Σμυρλής.