Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Έως το τρίτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που, μαζί με τις επεκτατικές – αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της εισηγμένης και εκτός Αττικής, το επενδυτικό πλάνο 2,1 δις ευρώ αλλά και τις προσπάθειες για μείωση του κόστους (και του ενεργειακού), θα αποτυπώσουν καλύτερα την εικόνα της εισηγμένης και θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της συγκράτησης των τιμολογίων ύδρευσης.

Αυτό σημείωσε χτες, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, παρουσιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη της ΕΥΔΑΠ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην έναρξη λειτουργίας της ΡΑΑΕΥ, με την ΚΥΑ να καθυστερεί ήδη 9 μήνες, που θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να προχωρεί σε ανάκτηση κόστους των επενδύσεών της, οι οποίες σε βάθος 10ετίας ανέρχονται σε 2,1 δις ευρώ. Στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι, σε συνεργασία με τη νέα Ρυθμιστική Αρχή και το Δημόσιο (ΥΠΕΝ), να αναπτυχθεί με τρόπο που θα φέρνει πίσω κέρδη, που θα χρησιμοποιηθούν ως αντιστάθμισμα τυχόν σημαντικών αυξήσεων στα τιμολόγια, ώστε να μην έχουμε μεγάλες ανατιμήσεις σε λογαριασμούς.

Βάσει νομοσχεδίου που έχει πάει στη Βουλή, η ΕΥΔΑΠ αποκτά δυνατότητα άσκησης εκτός Αττικής δραστηριοτήτων λειτουργίας και συντήρησης δικτύων και εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (π.χ. Βοιωτία, Κορινθία, Φωκίδα), απόκτησης ελέγχου επιχειρήσεων σε συναφείς κλάδους, ευελιξίες για ανάπτυξη σε ΑΠΕ και επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού, απλοποίηση διαδικασιών ανάθεσης της συντήρησης, λειτουργίας και αναβάθμισης του ΕΥΣ (εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα) καθώς και την συντήρηση φρεατίων και διασυνδετηρίων αγωγών ομβρίων.

Επίσης, η εταιρεία αναμένει μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 10 εκατ. ευρώ το 2024, έναντι του 2023, προαναγγέλλοντας και νέες κινήσεις στο «ενεργειακό μέτωπο». Για το project των υδρομετρητών, ύψους 300 εκατ. ευρώ, μάλλον αναμένονται νεότερα προσεχώς καθώς θα αποτελεί μια επένδυση 10ετίας (θα αλλάζουν κάθε έτος 250 χιλ. μετρητές), ενώ έρχεται νέο πιλοτικό έργο σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα 2024-2033 αφορά σε μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική (958,7εκ. €., χρηματοδότηση 90% από Ε.Ε.), έργα του δικτύου ύδρευσης (681,6 εκατ.), έργα αποχέτευσης (364,5 εκ.), έργα κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού (103,8 εκ.). Το 50% του προϋπολογισμού των έργων χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Το 2023 η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος ανήλθε σε 44,2 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 45% σε σύγκριση με την απορρόφηση του 2022, η οποία είχε ανέλθει σε 30,45 εκατ. ευρώ και αυξημένη κατά 140% συγκρινόμενη με την απορρόφηση του 2021 που ανερχόταν σε 18,3 εκατ. ευρώ. Προβλέπονται επενδύσεις 81,6 εκατ. το 2024 που θα εκτιναχθούν στα 204,5 εκατ. ευρώ το 2025.

Πέρυσι η εταιρεία πέτυχε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 6 εκατ. περίπου κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 26% (-11,5 εκατ. και των αμοιβών και εξόδων προσωπικού κατά 3% (-3,4 εκατ.). Η ΕΥΔΑΠ έχει εντάξει στην στρατηγική της προσεγγίσεις βελτιστοποίησης ενεργειακής αξιοποίησης όλων των προϊόντων επεξεργασίας και θωρακίζει την εταιρεία έναντι κάθε επίδρασης από διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας, που αποδεδειγμένα επηρεάζουν το κόστος λειτουργίας της και την κερδοφορία της. Η εταιρεία συμμετέχει σε μια σειρά από έργα που επικεντρώνονται στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην ανακύκλωση στο μέγιστο εφικτό βαθμό. Για τον μετριασμό σε μελλοντική φάση του κινδύνου αύξησης του ενεργειακού κόστους εστιάζει στρατηγικά σε νέες τεχνολογίες διαχείρισης ιλύος και ενεργειακής αξιοποίησης στη διαχείριση προϊόντων επεξεργασίας. Επίσης, στοχεύει σε μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ βάσει των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών και πρακτικών αποφυγής επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον.

Το Δ.Σ. αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ/μετοχή, με την εταιρεία να έχει μετρητά 325 εκατ. ευρώ στο τέλος 2023.