Διήμερη αποστολή στην Θεσσαλονίκη διοργάνωσε στις 23 και 24 Απριλίου η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) στο πλαίσιο του προγράμματος  Synergassia, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ένωση Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων Ξένων Πρεσβειών.
Το πρόγραμμα Synergassia αποτελεί εμβληματική πρωτοβουλία της Enterprise Greece και έχει αναγνωριστεί ως βέλτιστη πρακτική από τον ΟΟΣΑ (2022). Αποτελεί ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα που συνεισφέρει στην ισότιμη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας και επιδιώκει, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές αλλά και το επιχειρηματικό οικοσύστημα, να τονώσει την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την απασχόληση των ελληνικών Περιφερειών.
Στην αποστολή στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν διπλωμάτες από τις εθνικές αντιπροσωπείες της Αιγύπτου, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Εσθονίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Ινδονησίας, της Ιρλανδίας, της Κροατίας, της Κύπρου, του Μαυροβουνίου, της Μολδαβίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης αποστολής, οι 20 συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, το πρώτο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, τον φορέα που έχει αναλάβει την διαχείριση και ανάπτυξη της ζώνης καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ένα από τα κορυφαία ελληνικά δημόσια ερευνητικά κέντρα, την Accenture, η οποία μέσω του κόμβου της στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετεί πελάτες της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το Deloitte Alexander Competence Center (DACC), τον κόμβο ανάπτυξης εξειδικευμένων δεξιοτήτων και ικανοτήτων της Deloitte, και την Pfizer Hellas, τη μεγαλύτερη βιο-φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα.
«Με το Synergassia η Enterprise Greece επιδιώκει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας, προβάλλοντας τις διαθέσιμες επενδυτικές ευκαιρίες των Περιφερειών μας αλλά και τα επιχειρηματικά τους οικοσυστήματα, πάντα σε στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και όλους τους τοπικούς εταίρους.  Η διήμερη επίσκεψή μας στη Θεσσαλονίκη είχε ως στόχο την ανάδειξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως κέντρου έρευνας και καινοτομίας, κεφαλαιοποιώντας τα πλεονεκτήματά της.», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος
«Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε στην Περιφέρειά μας ξένους διπλωμάτες στο πλαίσιο του προγράμματος Synergassia, ενδυναμώνοντας τις γέφυρες που συνδέουν την τοπική κοινότητα και οικονομία με τη διεθνή επενδυτική αγορά, εμβαθύνοντας τη συνεργασία του χώρου της Γνώσης με την Επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη καινοτομικού περιβάλλοντος με στόχο την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη βάση της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας», τόνισε, από την πλευρά του, ο  αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάνε Πρέλεβιτς.
Ο κ.Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στη στρατηγική ανάπτυξης του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, καθώς και σε εκείνες που υποστηρίζονται από τη Θερμοκοιτίδα και το cluster τεχνητής νοημοσύνης της Τεχνόπολης. Εξέφρασε δε την πίστη του ότι η Θεσσαλονίκη έχει ήδη μετεξελιχθεί σε ένα διεθνές κέντρο Νέων Τεχνολογιών.
Από την πλευρά του, ο Δρ. Παναγιώτης Κετικίδης, Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), τόνισε τη σημασία της συνεργασίας σε παγκόσμια κλίμακα και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα του φορέα είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας.
O Νίκος Λαμπρογεώργος, Διευθυντής Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S) της Cisco, δήλωσε ότι η επίσκεψη των διπλωματών κατέδειξε την ηγετική θέση της εταιρείας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στη συνεργατική ανάπτυξη της καινοτομίας και των τοπικών ψηφιακών οικοσυστημάτων.
«Η επίσκεψη της Enterprise Greece και της αντιπροσωπείας οικονομικών και εμπορικών διπλωματών στο ΕΚΕΤΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος Synergassia, έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν οι αντιπρόσωποι ξένων χωρών μέσα σε δημιουργικό κλίμα, τη στρατηγική του ΕΚΕΤΑ, τη δραστηριότητα των Ινστιτούτων του καθώς και τις δράσεις του Ερευνητικού Κέντρου για την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του και τη σύνδεση με την πραγματική οικονομία», επισήμανε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΕΤΑ, Δημήτριος Τζοβάρας.
Με δηλώσεις του ο Αλέξανδρος Μηνάς, επικεφαλής του Τεχνολογικού Κόμβου της Accenture στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι με την αποστολή που επισκέφθηκε τον φορέα «συζητήσαμε διεξοδικά για τις ευκαιρίες και την αναπτυξιακή μας πορεία στην πόλη».