Πηγή Εικόνας: ΤΕΕ

Μια ξεχωριστή στιγμή χαρακτήρισε την παρουσία του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού στο περίπτερο του ΤΕΕ στην έκθεση «BEYOND 2024» στη Θεσσαλονίκη, όταν συναντήθηκε με τη Sophia the robot, το ανθρωποειδές ρομπότ με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. 

Την ώρα που εξελίσσονταν συζήτηση του Προέδρου του ΤΕΕ με μηχανικούς και δημοσιογράφους μπροστά από το περίπτερο του ΤΕΕ, η Sophia the robot «επισκέφθηκε» το χώρο του Επιμελητηρίου των μηχανικών και «έπιασε κουβέντα» με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ. Η Sophia the robot απάντησε στον Γιώργο Στασινό ότι γνωρίζει το ρόλο και το έργο του ΤΕΕ, για τα οποία σχολίασε: «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τί μέρος για τα μυαλά που αγκαλιάζουν τον τεχνικό χώρο». Και πρόσθεσε ότι το ΤΕΕ είναι ο τεχνικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης και πως είναι ο ειδικός φορέας για όλα τα θέματα μηχανικών και αρχιτεκτόνων. «Και τα μέλη του είναι τόσο έμπειρα και διορατικά», σχολίασε.

Δείτε το σύντομο βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=6ztBjm_ePUU

με το σχετικό απόσπασμα στο 00:27 περίπου.

Γ. Στασινός: Οι Μηχανικοί είμαστε πρωτοπόροι σε ζητήματα τεχνολογίας

Νωρίτερα, ο  πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε ότι οι Μηχανικοί είναι πρωτοπόροι σε ζητήματα τεχνολογίας, στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας «BEYOND 2024» στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συζήτησης για τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό «η Τεχνητή Νοημοσύνη απασχολεί πολύ το ΤΕΕ γιατί απασχολεί πολύ τα μέλη μας». «Οι Μηχανικοί είμαστε πρωτοπόροι στα ζήτημα της τεχνολογίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και πρόσθεσε ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει περισσότερες δυνατότητες και οι Μηχανικοί έχουν μάθει να προσαρμόζονται πολύ γρήγορα και μπορούν να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε μορφή AI».

Σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται ως προς τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης εκτίμησε ότι «πρέπει να φοβόμαστε λιγότερο και να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι. Πρέπει να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να πάρουμε τα θετικά και να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως τους προβληματισμούς που υπάρχουν». Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να ασχοληθεί με την Τεχνητή Νοημοσύνη και να χαράξει δρόμους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μπορούν «να αναπτυχθούν και εδώ επιχειρήσεις». Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό στην Ελλάδα «υπάρχουν πολλές μεμονωμένες προσπάθειες από την κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα, χρειαζόμαστε κάποιον να τις συντονίζει».

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί στα θέματα δόμησης και υποδομών αλλά και στο σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων

Ο Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε σε αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα θέματα δόμησης, υποδομών, επενδύσεων μέσα από τη χρήση δεδομένων από τα νέα πληροφοριακά συστήματα που αναπτύσσει το ΤΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα άμεσης αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι και το σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή, προκειμένου, όπως είπε ο Γιώργος Στασινός, «να εντοπίζουμε ζωντανά, την ώρα που γίνεται, ένα αυθαίρετο».

«Τα τελευταία δύο χρόνια», ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, αναφερόμενος στα έργα ψηφιοποίησης που «τρέχει» το ΤΕΕ, εξήγησε ότι «το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο συμπλήρωσε 100 χρόνια προσφοράς στον τόπο, προχωρά επιθετικά στη συγκέντρωση δεδομένων», απαντώντας σε συζήτηση για τη διαθεσιμότητα δεδομένων για εκπαίδευση ή χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα. Σε αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κινούνται έργα όπως «η ψηφιοποίηση των αρχείων των Πολεοδομιών, όπου ψηφιοποιείται το χαρτί» σε όλη τη χώρα με ψηφιοποίηση και εγγράφων και σχεδίων, με εισαγωγή γεωχωρικών δεδομένων και μεταδεδομένων, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να αξιοποιηθούν και με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Ως παράδειγμα έφερε ακόμη τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη όπου θα συγκεντρωθεί το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν μήνα. «Τα δεδομένα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, όπου και εδώ θα αξιοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, θα δίνουν την εικόνα για το πού είναι ασφαλές να γίνει μία επένδυση και τι είδους επένδυση», πρόσθεσε.

Σημαντική πηγή συγκέντρωσης δεδομένων, μεταξύ άλλων, θα είναι κατά τον Γιώργο Στασινό και «ο προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα» καθώς όπως επισήμανε «θα έχουμε επιπλέον δεδομένα για όλα αυτά τα κτίρια». Παράλληλα με συστήματα που έχει αναλάβει να προωθήσει το ΤΕΕ, όπως είναι οι «Έξυπνες Γέφυρες», «θα έχουμε τα δεδομένα για να ασχοληθούμε και με το κομμάτι της ανθεκτικότητας που απασχολεί τον πολίτη», τόνισε ο κ. Στασινός καθώς «θα ξέρουμε τί θα πρέπει να κάνουμε με σημαντικές υποδομές».