Της Τέτης Ηγουμενίδη

Για λογαριασμό της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) προκήρυξε δύο νέους διαγωνισμούς για την προμήθεια radar και τον εκσυγχρονισμό του 112, συνολικού προϋπολογισμού 94,388 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης).

Ο πρώτος αφορά το έργο, «Προμήθεια σταθμών επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης και παροχής κλιματολογικών δεδομένων περιοχών ενδιαφέροντος (Radar)» συνολικού προϋπολογισμού 67,388 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την προμήθεια νέων σύγχρονων συστημάτων radar, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας, τα οποία προορίζονται τόσο για την αντικατάσταση του υφιστάμενου απαρχαιωμένου εξοπλισμού, όσο και για την επέκταση του εθνικού δικτύου σταθμών μετεωρολογικών Radar στοχεύοντας στην βελτίωση της γεωγραφικής κάλυψης του δικτύου.

Επιπλέον, θα αναπτυχθεί υποδομή συστήματος Nowcasting, μέσω της οποίας θα δημιουργούνται αναλυτικοί χάρτες επικινδυνότητας με χρωματική κωδικοποίηση και θα εκδίδονται τυποποιημένες προγνώσεις υψηλής χωρο – χρονικής ακρίβειας με έμφαση στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ακόμη, θα αναπτυχθεί μηχανισμός αυτοματοποιημένης παραγωγής ενημερώσεων και  προειδοποιήσεων οι οποίες θα αποστέλλονται από την ΕΜΥ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για επιχειρησιακή αξιολόγηση και αξιοποίηση.

Τα παραγόμενα μετεωρολογικά προϊόντα θα διατίθενται και μέσω της νέας διαδικτυακής πύλης της ΕΜΥ, που έχει αναπτυχθεί μέσω του έργου με τίτλο «Εγκατάσταση Μετεωρολογικών Σταθμών και Ανάπτυξη Υποδομής Διαδικτυακής Πύλης» του ΕΠ «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020», ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Η σύμβαση θα ανατεθεί με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει της βέλτιστης σχέση ποιότητας – τιμή και οι προσφορές δύναται να κατατεθούν μέχρι 27 Μαΐου.

Το προαναφερόμενο έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία 2021-2027», Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Ο δεύτερος διαγωνισμός επιγράφεται «Αναβάθμιση/Ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών 112 – Next Generation 112 (NG112) για την Πολιτική Προστασία» και ο συνολικός του προϋπολογισμός είναι 26,963 εκατ. ευρώ.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια, παραμετροποίηση και εγκατάσταση ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης Επόμενης Γενιάς (NG-ECMS-112), δηλαδή ενός συστήματος αποτελούμενου από λογισμικό που θα παρέχει πληροφοριακή υποστήριξη ως προς το εισερχόμενο σκέλος του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112.

Καταληκτική ημερομηνία για τις προσφορές είναι επίσης η 27η Μαΐου 2024.