Το Tax Forum που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για 18η συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία ετήσια φορολογική εκδήλωση στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη φορολογία των επιχειρήσεων προσελκύοντας εκπροσώπους από το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας και ομιλητές, με εξειδίκευση στη φορολογία από τη δημοσιονομική διοίκηση, τις επιχειρήσεις, το δικαστικό σώμα και τον ακαδημαϊκό χώρο, παρουσιάζοντας τους άξονες φορολογικής πολιτικής μέχρι το 2030, τις προοπτικές, τις προκλήσεις και το πλαίσιο μιας βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Το συνέδριο περιείχε εξαιρετικές συζητήσεις και εισηγήσεις για όλα τα θέματα αιχμής της φορολογικής επικαιρότητας τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και αναφορικά με τις πολιτικές και την τρέχουσα εμπειρία στις ΗΠΑ.

Ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επεσήμανε: «Το Tax Forum φέρνει κοντά εκπροσώπους της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας και της επιχειρηματικής κοινότητας προσφέροντας πρόσφορο έδαφος για διαδραστική συζήτηση, ώστε να αναδειχθούν τα πλέον κρίσιμα θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος, που απασχολούν την οικονομία σε πραγματικό χρόνο.  Με κορυφαίους κεντρικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό – καθώς και την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και μεγάλο αριθμό υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων, διακεκριμένους επιχειρηματίες, και πανεπιστημιακούς – το Tax Forum έχει κερδίσει πλέον επάξια ευρεία αναγνώριση ως μία αξιόπιστη και επίκαιρη διοργάνωση που αξιολογεί, αναλύει και διεισδύει σε βάθος στις εκάστοτε φορολογικές πολιτικές. Ως εκ τούτου, τα συμπεράσματα και οι εισηγήσεις του Tax Forum, βοηθούν καταλυτικά στη διαμόρφωση φορολογικών πολιτικών στον δρόμο προς τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάπτυξη».

Ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού  Εμπορικού Επιμελητήριου, στο εισαγωγικό του σημείωμα, δήλωσε: «Είναι μεγάλη ευκαιρία μέσα σε αυτό το παγκόσμια μεταβαλλόμενο περιβάλλον να τεθούν οι βάσεις για μια άλλης αντίληψης και φιλοσοφίας φορολογικής πολιτικής που θα κατανέμει ισότιμα και ισόνομα τα βάρη και ταυτόχρονα, θα λαμβάνει  υπόψη τον βαθμό και το είδος της ανταποδοτικότητας των φορολογικών θυσιών του Έλληνα πολίτη.  Αυτό, επιτάσσει μία έξυπνη φορολογική πολιτική, που θα πρέπει αρχικά να είναι απλή και κατανοητή. Μία πολιτική, που θα στοχεύει στην ουσιαστική άμβλυνση της φορολογικής βάσης, με στόχο μια πιο ισορροπημένη κατανομή των φορολογικών βαρών. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να καταπολεμήσει ριζικά την μάστιγα της φοροδιαφυγής, που δυστυχώς ακόμα ανθεί στη χώρα μας, και που έχει ως αποτέλεσμα, αφενός την απώλεια εσόδων και αφετέρου την εξαμβλωματική και συνάμα προκλητική παροχή εκπτώσεων, διευκολύνσεων και επιχορηγήσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που ούτε καν τις δικαιούνται».

Κατά την έναρξη του Forum, ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που προβλήθηκαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα για την διαχρονική συμβολή του απερχόμενου Προέδρου Φορολογικής Επιτροπής, κ. Σταύρο Κώστα. Όπως τονίστηκε στα μηνύματα, η καθιέρωση του Tax Forum, είναι αποτέλεσμα της αγάπης και της αφοσίωσης του κ. Κώστα στην φορολογία και το πάθος του για το έργο της Επιτροπής, δίνοντας την ψυχή του για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Φορολογικής Επιτροπής, Ιωάννης Σταυρόπουλος, σημείωσε: «Το συνέδριο αυτό ενώνει και πάλι την φορολογική κοινότητα της Ελλάδας. Ο τίτλος του συνεδρίου μας, εκπέμπει την αγωνία για το πόσο μπορεί να διατηρηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη υπό τις παρούσες συνθήκες. Η αλήθεια είναι ότι η φορολογία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα εργαλείο που υποβοηθεί τόσο την πράσινη ανάπτυξη όσο και την ψηφιακή μετάβαση, ωστόσο το ερώτημα είναι αν αυτό μπορεί να συνεχίσει, ιδίως υπό την τρέχουσα ενεργειακή κρίση».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά την ομιλία του στο Tax Forum που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, αναφέρθηκε σε θεσμικές φορολογικές παρεμβάσεις που υλοποιεί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αρχή της διακυβέρνησής της με στόχο την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2023, ως αποτέλεσμα των διαρκών μειώσεων των φορολογικών επιβαρύνσεων και της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, αποδεικνύει έμπρακτα ότι η φορολογική πολιτική μπορεί να έχει και αναπτυξιακή διάσταση. Παράλληλα, ο κ. Βεσυρόπουλος  αναφέρθηκε στα νέα φορολογικά μέτρα που θα ισχύσουν από το 2023 καθώς και στις καινοτομίες που υλοποιούνται, μέσω θεσμικών παρεμβάσεων, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον ευρύτερο εκσυγχρονισμό της Φορολογικής Διοίκησης. Κλείνοντας τόνισε ότι η συνέχιση μίας φορολογικής πολιτικής που ενισχύει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και την υγιή επιχειρηματικότητα παραμένει μία από τις βασικές επιλογές της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Η πλατφόρμα myDATA είναι η κορωνίδα του ψηφιακού μετασχηματισμού στις σχέσεις των επιχειρήσεων με το δημόσιο. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περισσότερες από 1,1 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ έχουν εκδοθεί περί τα 1,45 δισεκατομμύρια παραστατικά, με τον τζίρο από την αρχή της χρήσης των myDATA να ξεπερνά τα 870 δισ. ευρώ σε αξία καταγεγραμμένων συναλλαγών χωρίς. Φιλοδοξούμε ότι στις αρχές του Δεκεμβρίου θα έχουμε την πρώτη προ συμπληρωμένη δήλωση ΦΠΑ. Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίζουμε τι πρέπει να εισπράξουμε από ΦΠΑ κάθε μήνα. Εμπιστοσύνη και συνεργασία. Αυτές είναι οι δύο έννοιες που χτίζουμε όλα αυτά τα χρόνια το προφίλ της φορολογικής διοίκησης με σκοπό να δείξουμε και σε εμάς αλλά και στους πολίτες ότι η φορολογική υπευθυνότητα δεν κοστίζει περισσότερο τουναντίον μας συμφέρει όλους», κατέληξε ο κ. Πιτσιλής.

Ο Γενικός Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Εμμανουήλ Μαστρομανώλης, ανέφερε: «Το project που τρέχουμε αυτή τη περίοδο με φορείς της αγοράς αφορά το νέο καθεστώς φορολογίας εταιρικών μετασχηματισμών. Ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα της αγοράς. Η σχετική νομοθεσία έχει διασπαρεί σε διάφορα νομοθετήματα που είναι παλιά. Πλέον, είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε να έχουμε ένα ενιαίο νομοθέτημα, χωρίς να αφήνει πίσω αυτά που ήδη ισχύουν, ωστόσο θα δίνει ασφάλεια δίκαιου στον εφαρμοστή και ταυτόχρονα θα επεκτείνει τα κίνητρα. Εκτός από τα φορολογικά μέτρα, αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε και δύο ακόμη νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η πρώτη και σημαντικότερη, η οποία νομίζω ότι πολύ γρήγορα θα οδηγηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, είναι η νομοθεσία για τα διακατεχόμενα ακίνητα του δημοσίου. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει ταλανίσει επί δεκαετίες ιδιώτες και επιχειρήσεις, για αυτό θα δίνεται πλέον η δυνατότητα στην αντικειμενική αξία να εξαγοράσουν αυτά τα ακίνητα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με χρήση κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας».

Ο Γενικός Διευθυντής της Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γεράσιμος Θωμάς, σημείωσε: «Στην ατζέντα μας έχουμε μια σειρά πρωτοβουλιών που είναι συντονισμένες με τις ανάγκες που δημιουργούνται από την φορολογία για την επόμενη δεκαετία. Το πρώτο μας μέλημα είναι η δίκαιη φορολογία και για αυτό είναι το πρώτο θέμα στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών σχεδόν σε όλες τις διασκέψεις. Παράλληλα, αξίζει να τονίσουμε ότι τα φορολογικά έσοδα της Ευρώπης κατά 50%, με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προέρχονται από τη φορολογία εισοδήματος. Είναι κάτι το οποίο είναι αρνητικό για την κοινωνία. Επομένως, μια εκ των θέσεων μας είναι να υπάρξει μια μείωση της φορολογίας των εργαζομένων. Εν συνεχεία, το 25% προέρχεται από το ΦΠΑ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο διεθνώς άρα δεν υπάρχει περιθώριο να αυξηθεί. Οι μοναδικές περιοχές που μπορούμε να κινηθούμε είναι να υποστηρίξουμε νέες πρωτοβουλίες κατά της φοροδιαφυγής για να έχουμε μείωση των διαφυγόντων πόρων, αλλά και να υποστηρίξουμε πολιτικές όπως είναι το Green Deal κ.α.».

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, δήλωσε: «Το μότο αυτής της κυβέρνησης είναι ότι οι εταιρείες πρέπει να επενδύουν για να βγάλουν κέρδη, ώστε μέσα από αυτά τα κέρδη να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες. Πρόκειται για εταιρείες που βάζουν σιγά σιγά χρήματα μέσα στην αγορά και τελικά προκύπτει μια ανάπτυξη και μια ευημερία για όλη την κοινωνία. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει σε 45 ημέρες να τηρούμε το χρονοδιάγραμμα, ώστε κάποιος που καταθέτει για μια στρατηγική επένδυση να περνάει σε αυτό το διάστημα την λεγόμενη προέγκριση. Ο πραγματικός χρόνος για να φθάσουμε έως το προεδρικό διάταγμα δηλαδή να μπορέσει να χτίσει είναι οι 12 μήνες. Είμαστε σχεδόν στο μισό χρόνο από την Γαλλία.  Την ίδια στιγμή, βάλαμε στόχο να δημιουργήσουμε το brand της χώρας. Η λογική κάθε φόρα που αντιμετωπίζουμε μια κρίση είναι να βλέπουμε ποιες είναι οι ευκαιρίες. Οπότε ψηφιοποιήσαμε το κράτος, μειώσαμε τους χρόνους, η πρόσβαση έγινε πιο εύκολη, φέραμε νέο νόμο στρατηγικών επενδύσεων, χρηματοδοτικά εργαλεία κ.α. Δηλαδή προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τους νόμους ώστε να είμαστε φιλοεπενδυτικοί. Έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε νέους κλάδους και να μιλάμε για κολοσσούς που εμπιστεύτηκαν την Ελλάδα όπως είναι η Microsoft, η Pfizer και η Cisco».

Οι εργασίες του Tax Forum 2022, ολοκληρώθηκαν με τον εποικοδομητικό διάλογο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Στον κρατικό προϋπολογισμό οι δαπάνες για επενδύσεις είναι 12 με 13 δις. ευρώ το 2023, εκτός του σκέλους του ταμείου Ανθεκτικότητας, όταν κατά μέσο όρο οι επενδύσεις ήταν στα 6 δισ. ευρώ. Άρα δίνουμε έμφαση στις επενδύσεις, θέλουμε υψηλή ανάπτυξη αλλά και διατηρήσιμα μεγέθη. Από τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα το 2022, 2023, 2024 θα είναι πρωταθλήτρια στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει βιώσιμο χρέος, έχουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και για την τριετία 21-23 το χρέος θα μειωθεί κατά 50 μονάδες του ΑΕΠ εξαιτίας της ανάπτυξης. Η χώρα βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία αλλά ακόμα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.  Πρέπει να προωθηθούν επενδύσεις για την ενέργεια, την πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση. Εμείς έχουμε θέσει και το σκέλος των επενδύσεων για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης. Αυτές είναι οι προτάσεις στο Ecofin και στο Eurogroup. Η έντονη διαφορά είναι μέχρι στιγμής στο κομμάτι των κυρώσεων. Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζουμε την ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο οικονομικός κύκλος, οι ιδιαιτερότητες και οι προτεραιότητες που η κάθε χώρα έχει. Εμείς θα εξακολουθούμε να είμαστε κοντά στις επιχειρήσεις. Το αποδεικνύουμε και το καταδεικνύουμε κάθε χρόνο συνεχίζοντας μια φιλοεπενδυτική πολιτική και στρατηγική. Θέλουμε να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης και να αυξηθούν. Φαίνεται και στον προϋπολογισμό, ότι ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας θα είναι αυτός των προηγούμενων ετών, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι από κοινού μπορούμε να τα καταφέρουμε έτσι ώστε να περιορίσουμε περισσότερο την ανεργία».