Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΕ

Tη δυναμική που υπάρχει στο πεδίο της ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, ως αποτέλεσμα της «πιο φιλοεπενδυτικής πολιτικής μετά τη Μεταπολίτευση» ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής στο 23ο Συνέδριο Prodexpo για την ανάπτυξη ακινήτων και τις επενδύσεις, το οποίο διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Ο κ. Σμυρλής επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επισήμανε ότι η χώρα μας το 2021 κατέγραψε τη μεγαλύτερη εισροή σε ‘Αμεσες Ξένες Επενδύσεις από το 2002, αγγίζοντας τα 5 δισ. ευρώ σε ΑΞΕ.

Ειδικότερα για τον τομέα των ακινήτων είπε ότι, μολονότι ο κλάδος δοκιμάστηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω οικονομικής κρίσης και πανδημίας COVID-19, κατάφερε ωστόσο το 2021 να περάσει σε τροχιά ανάκαμψης με σταθερό ρυθμό -και ειδικά όσον αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες, τα επαγγελματικά ακίνητα και τις κατοικίες υψηλών προδιαγραφών.

Αναφερόμενος στις προοπτικές του κλάδου, ο γγ ΔΟΣΕ εκτίμησε ότι αυτές θα είναι θετικές, παρά τις αβεβαιότητες και τα εμπόδια που έχουν ανακύψει στην αγορά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδική μνεία έκανε στο επενδυτικό και φορολογικό πλαίσιο που προσελκύει τους επενδυτές στο real estate, όπως η κινητοποίηση πόρων για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και η μείωση του κόστους δανεισμού και του ΕΝΦΙΑ. Τόνισε δε ότι ενισχυτικά προς την αγορά ακινήτων λειτουργούν και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, ο νόμος για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Τέλος ο κ. Σμυρλής μίλησε για τον ενεργό ρόλο της Enterprise Greece στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της αγοράς και αξιοποίησης ακινήτων μέσω της συστηματικής ανάδειξης των επενδυτικών ευκαιριών και της παροχής βοήθειας σε δεκάδες ξένους επενδυτές που θέλουν να προχωρήσουν σε επενδυτικές συμφωνίες στην Ελλάδα.