Γιάννης Σμυρλής
Γιάννης Σμυρλής
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Εξωτερικών

Την αισιοδοξία του ότι «η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε σπουδαίο διαμετακομιστικό κόμβο ενέργειας, εμπορίου, τεχνολογίας και καινοτομίας» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, εκπροσωπώντας τον υπουργό Εξωτερικών, σε κεντρική ομιλία στο 9ο στρατηγικό συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με θέμα: «Επενδύσεις στην Ελλάδα και αναπτυξιακή προοπτική» που διοργανώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.


Ο κ. Σμυρλής αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς εποπτείας, τόνισε ότι «η Ελλάδα πάει ακόμα παραπέρα, πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, τις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων» εξηγώντας ότι η χώρα μας «αυτή τη στιγμή, παρουσιάζει την 3η δυναμικότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για το 2021, με τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2022 να ξεπερνούν το 5%, παρά τις δύσκολες διεθνώς συγκυρίες».

Ειδικά για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και τον ρόλο της οικονομικής διπλωματίας, ο γγ ΔΟΣΕ επισήμανε ότι «αποστολή μας είναι να προωθήσουμε τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους, ώστε αυτές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές» κάνοντας αναφορά στην «Ενιαία Πύλη Εξωστρέφειας» του ΥΠΕΞ στην οποία υπάγεται το σύνολο των φορέων και των οργανικών μονάδων (Enterprise Greece, Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων-πρώην ΟΑΕΠ-, δίκτυο Πρεσβειών και Γραφείων ΟΕΥ) που φέρουν την ευθύνη της οικονομικής εξωστρέφειας, καθώς και στην «Εργαλειοθήκη της Εξωστρέφειας» μέσω της οποίας παρέχονται αφενός στους Έλληνες επιχειρηματίες πληροφόρηση και εφόδια για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στις αγορές του εξωτερικού και αφετέρου στους ξένους επενδυτές ενημέρωση για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του επενδυτικού τους πλάνου, ώστε να είναι αρκετά ώριμο προς υλοποίηση, όταν έρθουν στην Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι «ο σχεδιασμός μας και το σύνολο των επενδυτικών πόρων που είναι δεσμευμένοι για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, αφορούν προπάντων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Είμαστε στο πλευρό τους, ώστε να διαμορφώσουν βιώσιμα, επιλέξιμα επιχειρηματικά σχέδια, αξιοποιώντας φορολογικά κίνητρα, ευκαιρίες ψηφιοποίησης και καινοτομίας και να επεκτείνουν την εξωστρέφειά τους».