Γιάννης Σμυρλής
Γιάννης Σμυρλής
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Εξωτερικών

Την «Ενιαία Πύλη Εξωστρέφειας», της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, υπό την εποπτεία της οποίας βρίσκεται το σύνολο των φορέων και των οργανικών μονάδων (Enterprise Greece, Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων – πρώην ΟΑΕΠ – δίκτυο Πρεσβειών και Γραφείων ΟΕΥ) ως πολύτιμο αρωγό στην επιτυχημένη εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, ανέδειξε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, στην ομιλία που απηύθυνε σήμερα στο 5th InvestGr Forum 2022, με τίτλο “A new Greece emerges”, συμμετέχοντας στο πάνελ συζήτησης “Discussion of EΥ Attractiveness Survey”.

 

Ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η ελληνική οικονομία, παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις και κρίσεις, έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή και ανθεκτικότητα κερδίζοντας τα εύσημα της παγκόσμιας κοινότητας, αναβαθμίζοντας την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και πιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο τη δυναμική της και τις εξαιρετικά αισιόδοξες προοπτικές της για το μέλλον. Αυτό οφείλεται, όπως είπε, στο γεγονός ότι η κυβέρνηση απλοποίησε την αδειοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων, μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές και τις ασφαλιστικές εισφορές και πολλαπλασίασε τα κίνητρα για επενδύσεις στην πράσινη και κυκλική οικονομία.

 

Τέλος ο ΓΓ ΔΟΣΕ υπογράμμισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για αύξηση των εξαγωγών έως το 2023 και αντίστοιχα αύξηση των επενδύσεων μοιάζει έφικτος. Παράλληλα, πρόσθεσε, καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε hub τεχνολογίας, καινοτομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητας και μεταφοράς τεχνογνωσίας προς τις λοιπές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και σε ενεργειακό κόμβο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με σημαντικά έργα στον τομέα της ενέργειας και των ΑΠΕ, των υποδομών και των Logistics.