Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 4/12/2020 η λειτουργία της ιστοσελίδας του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση  https://exoikonomo2020.gov.gr.

Στις σχετικές ενότητες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Ταυτόχρονα αποκτούν πρόσβαση σε όλο το πληροφοριακό υλικό του προγράμματος  (Οδηγός Εφαρμογής, Παραρτήματα, κλπ.).

Στη ιστοσελίδα συμπεριλαμβάνονται επίσης Εγχειρίδια για την χρήση του πληροφοριακού συστήματος καθώς και συχνές ερωτοαπαντήσεις.

Σημειώνεται ότι έχουν αναρτηθεί ήδη σε σχετικό αρχείο οι πρώτες 98 ερωτοαπαντήσεις από πλευράς του Υπουργείου για βασικά ζητήματα του προγράμματος, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Επιπλέον, σήμερα ενεργοποιήθηκε και η σύνδεση στο πληροφοριακό σύστημα σε δοκιμαστική λειτουργία (demo).

Μετά την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας, οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι χρήστες, μπορούν να συνδεθούν και να καταχωρήσουν δοκιμαστικά την αίτηση τους και μέχρι το στάδιο υποβολής. 

H διαδικασία εγγραφής χρηστών περιγράφεται αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση στην ενότητα Ανακοινώσεις.

Στην πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν με τους εξής ρόλους: 

  • Σύνδεση ως Προμηθευτής / Μελετητής
  • Σύνδεση ως Εγγυητής
  • Σύνδεση ως Εκπρόσωπος Πολυκατοικίας

Σημειώνεται ότι σήμερα Παρασκευή είναι ενεργοποιημένες μόνο οι δύο πρώτες επιλογές.

Επισημαίνεται ότι η δοκιμαστική λειτουργία θα αφορά αποκλειστικά στις αιτήσεις μονοκατοικίας και μεμονωμένου διαμερίσματος και θα είναι διαθέσιμη έως και την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να εξοικειωθούν με τη χρήση της πλατφόρμας, χωρίς πίεση χρόνου.

Στην δοκιμαστική λειτουργία, δεν θα είναι δυνατή η υποβολή των αιτήσεων.

Με το πέρας της δοκιμαστικής λειτουργίας και για την έναρξη των υποβολής αιτήσεων, όλες οι δοκιμαστικές αιτήσεις θα διαγραφούν αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα.

Οι ενδιαφερόμενοι, με την έναρξη της λειτουργίας υποβολής αιτήσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ανά Περιφέρεια, θα πρέπει να καταχωρήσουν εκ νέου την αίτησή τους για να την υποβάλλουν.

Σημειώνεται τέλος, από το ΥΠΕΝ, ότι από την Κυριακή 6 Νοεμβρίου θα λειτουργεί καθημερινά helpdesk 10.00-14.00 για την τεχνική υποστήριξη των χρηστών της πλατφόρμας.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ υπάρχουν αρκετές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον και σε θέματα επιλεξιμότητας και, κυρίως, σε τεχνικά θέματα.

Επίσης το economix.gr σημειώνει ότι υπάρχουν αλλαγές και στο πληροφοριακό σύστημα.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ όλον τον Οδηγό του Προγράμματος στην τελική έκδοσή του (16/11/2020) όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ:

ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ

Επίσης μπορείτε να δείτε εδώ τα βασικά παραρτήματα του Οδηγού σε ένα ενιαίο κείμενο

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΟΔΗΓΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ

Δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος που προβλέπεται και των κανόνων του προγράμματος που προβλέπουν την ένταξη των αιτήσεων με σύστημα firts in – first served (ή αλλιώς όποιος πρόλαβε, τον Κύριο είδε….) απαιτείται η εξοικείωση μηχανικών και ενδιαφερομένων με το νέο σύστημα προ της έναρξης των αιτήσεων.

Τώρα, γιατί το Υπουργείο επέλεξε να υποχρεώσει στην ουσία τους μηχανικούς να δουλέψουν Σαββατοκύριακο και γιατί ενώ έχει προανακοινώσει το πρόγραμμα από τον Αύγουστο βάζει μόλις 5 ημέρες δοκιμών και εξοικείωσης, μόνο η νοοτροπία δημοσίου μπορεί μάλλον να τεκμηριώσει…

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ: Αυτός είναι ο τελικός οδηγός. Παραρτήματα, πίνακες, ημερομηνίες, ποσοστά, οδηγίες