Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα κατευθυνθούν στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης περίπου 4,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-27. Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο υπουργός σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας: «Πηγαίνουμε σήμερα δύο υπουργοί στη Δυτική Μακεδονία να συζητήσουμε με τους κατοίκους καθώς είναι λογικό οι άνθρωποι που δουλεύουν στα λιγνιτωρυχεία και γύρω απ’ αυτά να έχουν ανησυχία για τη ζωή τους από τη στιγμή που η Κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουμε τα λιγνιτωρυχεία μέχρι το 2023 και το τελευταίο το 2028 και να προχωρήσουμε έτσι στην απολιγνιτοποίηση της αγοράς ενέργειας. Εμείς δεν θέλουμε να αφήσουμε τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης χωρίς δουλειά. Πρώτοι εμείς στην Κυβέρνηση διεκδικούμε πόρους ώστε να μεταστρέψουμε γρήγορα την οικονομία προκειμένου οι κάτοικοι εκεί να έχουν όχι μόνο εργασία αλλά καλύτερα αμειβόμενη εργασία και με υψηλότερη ποιότητα ζωής από σήμερα. Υπολογίζουμε ότι από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα κατευθυνθούν σ’ αυτές τις δύο περιοχές περίπου 4,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-27».

Για την απολιγνιτοποίηση σημείωσε: «Η μάχη για τον λιγνίτη είναι μια χαμένη μάχη γιατί σε 10-15 χρόνια δεν θα υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Ο λιγνίτης ήταν καύσιμο πολύ φτηνό και πάνω σ’ αυτό βασίστηκε η ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Πλέον, είναι πολύ ακριβό. Η ΔΕΗ μπαίνει μέσα κάθε χρόνο 300 εκατ. ευρώ από τον λιγνίτη. ‘Αρα, οικονομικά δεν συμφέρει. Ο πρωθυπουργός πήρε μια γενναία απόφαση: αντί να πάμε τελευταίοι στην ΕΕ, όπως συνήθως γίνεται μέχρι τώρα, να πάμε πρώτοι».

Επενδύσεις

Για τις επενδύσεις είπε ότι ήταν σημαντικά τα ταξίδια με τον Πρωθυπουργό, στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις αρχές της εβδομάδας.

«Ουδέποτε οι σχέσεις της Ελλάδας με αυτά τα κράτη ήταν τόσο καλές όσο σήμερα. Οι επενδυτικές προσδοκίες που υπάρχουν απ’ αυτές τις χώρες είναι πολύ μεγάλες» όπως είπε ενώ συμπλήρωσε ότι: «Μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, μεγάλη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άνοιξε γραφεία στην Αθήνα και ετοιμάζει joint venture ύψους μισού δισ. ευρώ ενώ τη Δευτέρα, από άλλη εταιρεία ανακοινώνεται και δεύτερη επένδυση, εκατοντάδων εκατομμυρίων, σε σημαντικό κλάδο της οικονομίας».