Εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ελληνικών και ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα έδωσαν το παρών στο αναπτυξιακό φόρουμ του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι το δεύτερο Athens Investment Forum άνοιξαν με ομιλίες τους ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, για να τον ακολουθήσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

ΤΕΡΝΑ

Κατά την ομιλία του στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης τόνισε: «Οι επενδύσεις είναι εκείνες που θα μας βγάλουν από την κρίση. Εδώ και χρόνια επιμένουμε ότι για να συμβεί αυτό χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις: θα χρειαστεί ένα επενδυτικό σοκ, ένας επενδυτικός πατριωτισμός και ίση μεταχείριση των ελληνικών εταιρειών με τις ξένες».

«Το επενδυτικό σοκ, συνέχισε ο ίδιος, είναι δουλειά των εταιρειών, εφόσον η Πολιτεία τους επιτρέψει να προχωρήσουν. Επίσης ο επενδυτικός πατριωτισμός είναι αποκλειστικά θέμα των εταιρειών δεν μπορούμε να ακούμε τις εταιρείες να διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και να κρατούν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Τώρα που το κλίμα είναι πιο ασφαλές πρέπει να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους».

Σε ό,τι αφορά την ίση μεταχείριση, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στην ίση φορολογική μεταχείριση, καθώς ο μέσος φορολογικός συντελεστής μαζί με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ψηφιακή μετάβαση, σημειώνοντας ότι είναι από τις βασικές υποδομές που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και σε άλλους τομείς. 

«Πρέπει να γίνουν επενδύσεις 18 έως 20 δισ. τα επόμενα χρόνια που μπορούν να γίνουν μόνο με συμπράξεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Αυτός είναι ο πιο φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος» ανέφερε.

Στον τομέα της ενέργειας ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι για λόγους οικονομικούς και κοινωνικούς πρέπει να γίνει η μέγιστη αξιοποίηση των εθνικών πόρων, «διαθέτουμε ήλιο, αέρα, νερό και λιγνίτες» είπε προσθέτοντας ότι «έχει παρθεί η δικαιολογημένη απόφαση να γίνει απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοποίηση των άλλων πηγών δηλαδή του νερού και των ΑΠΕ».

«Το φυσικό αέριο είναι χρήσιμο αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας ισορροπίας και μετάβασης. Οι ΑΠΕ θα πρέπει να είναι ο τελικός στόχος και όσο γρηγορότερα φτάσουμε σε αυτές τόσο καλύτερα για όλους» είπε ο κ. Περιστέρης τονίζοντας ότι «οι επενδύσεις στην παραγωγή ΑΠΕ, τη μεγάλης κλίμακας αποθήκευση ενέργειας και τις διασυνδέσεις μπορούν να προσθέσουν 10 δισ. ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ».

Τέλος ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα δημιουργήσουν 2000 θέσεις εργασίας με περιβαλλοντικό όφελος, με οφέλη για τους πολίτες αλλά και ανταγωνιστικό όφελος για τις επιχειρήσεις λόγω του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους

FRAPORT

 Η  πίστη ότι η  χώρα θα  έβγαινε από  την κρίση, ήταν αυτή που οδήγησε τη Fraport να επενδύσει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον  διευθύνοντα σύμβουλο της Fraport Greece, Αλεξάντερ Ζινέλ.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο συνέδριο του ΤΕΕ, οι συνθήκες ήταν δύσκολες, ωστόσο η απόφαση και η δέσμευση έναντι του ΤΑΙΠΕΔ, ήταν ειλλημμένη. Σύμφωνα με  τον κ. Zινέλ, η Fraport Greece, έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση των 2/3 του επενδυτικού της σχεδίου ύψους 1,6 δισ. ευρω  και σταδιακά, ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια.

ΤΑΙΠΕΔ

Στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνή επενδυτικά ονόματα για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Ριχάρδος Λαμπίρης, διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

«Το κλίμα πραγματικά έχει αλλάξει κι έχει αυξηθεί ο αριθμός των στρατηγικών επενδυτών σε σχέση με τους επενδυτές πιο βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, οι οποίοι υπήρχαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης και ούτως ή άλλως είναι αυτοί που πάντα αναζητούν ευκαιρίες», όπως είπε.

Ο κ. Λαμπίρης επεσήμανε ότι η πρόκληση τώρα «είναι να διατηρήσουμε το θετικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές για την Ελλάδα και να μη χάσουμε το θετικό momentum».

Συνολικά, για όλη την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας, η οποία αναζητεί αυτή την στιγμή επενδύσεις, ακόμη μία μεγάλη πρόκληση είναι η αειφορία: «Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα για την Ευρώπη και αποτελεί και μία πολύ μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Όσοι δεν προσαρμοστούν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος θα χάσουν το τρένο της ανάπτυξης και η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή μία μεγάλη ευκαιρία σε όλους τους τομείς, είτε πρόκειται για την ενέργεια, τη διαχείριση υδάτων κτλ.».

Όσον αφορά το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ, ο ίδιος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερης σημασίας τη διετία 2019 – 2020, όσον αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με projects σε υποδομές, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τα περιφερειακά λιμάνια κ.α. 

ΠΕΦ

Σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στον φαρμακευτικό κλάδο, παρουσιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον  πρόεδρο της Πανελλήνιας  Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων Θεόδωρο Τρύφων. Όπως ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα σκαριά 17 επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν παρουσιαστεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ την προηγούμενη τριετία έχουν επενδυθεί στον κλάδο 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόθεση των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, αλλά και των πολυεθνικών, να επενδύσουν στη χώρα, είναι δεδομένη, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, αλλά και μείωση της φορολογίας.

BROKE LANE CAPITAL

Από την πλευρά του ο Φράνσις Αζίζ ιδρυτής και managing director, της Broke Lane Capital, τόνισε ότι η Ελλάδα, είναι πλέον έτοιμη να υποδεχτεί νέα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν τόσο σε στρατηγικές επενδύσεις, όσο και στην κεφαλαιαγορά.

Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας ότι πλέον, οι επενδυτές διαβλέπουν πολλά οφέλη με το να επενδύσουν στη χώρα μας. Η Ελλάδα, μπορεί να γίνει Πορτογαλία και Ιρλανδία και τα success stories θα είναι πολλά τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε ο κ. Αζίζ.

Eldorado Gold

Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Eldorado Gold Χρήστος Μπαλάσκας επεσήμανε την ικανοποίηση του από τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και ειδικά με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Είναι αναγκαία είπε ο κ. Μπαλάσκας η διασφάλιση της ασφάλειας δικαίου για την έκδοση των αδειών. Πιστεύω, συνέχισε ο ίδιος, ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να λύσουμε τα ζητήματα μία για πάντα.

Μέχρι σήμερα, όπως σημείωσε, έχουν επενδυθεί 1 δισ. δολάρια στη Χαλκιδική εκ των οποίων τα 800 εκατ. έχουν διατεθεί σε Έλληνες προμηθευτές ενώ πρόκειται να δημιουργηθούν συνολικά 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Αναφερόμενος στην περιβαλλοντική αποκατάσταση τόνισε ότι οι σοβαρές εταιρείες δεν διανοούνται να μην προστατεύουν το περιβάλλον και ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 57 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό δημόσιο διασφαλίζοντας έτσι την αποκατάσταση των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται.