Πιερρακάκης: Το 5G δεν είναι αποκλειστικά τεχνολογικό θέμα
Κυριάκος Πιερρακάκης
Πιερρακάκης: Το 5G δεν είναι αποκλειστικά τεχνολογικό θέμα
Κυριάκος Πιερρακάκης
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αποκλιμάκωση στο επιτόκιο του ομολόγου επιβεβαιώνει και το κλίμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στην ομιλία του στο Athens Investment Forum του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας: «Η Ελληνική Οικονομία στη Νέα Εποχή των Επενδύσεων και της Ανάπτυξης».

Όσον αφορά το θέμα των επενδύσεων στο κομμάτι της ψηφιακής διακυβέρνησης, όπως είπε, αυτές εστιάζουν στην απλοποίηση και τη λειτουργικότητα. Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές στοχεύσεις του υπουργείου του.

«Υπάρχουν τέσσερις βασικές στοχεύσεις που αντανακλώνται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και δείχνουν το φιλοεπενδυτικό χαρακτήρα της κυβέρνησης. Η πρώτη έχει να κάνει με την ίδρυση της νέας πλατφόρμας gov.gr με όλες τις υπηρεσίες του κράτους προς τον πολίτη. Το κράτος είναι ένα και θα πρέπει να λειτουργεί μέσα από ένα one stop shop. Εκεί ακριβώς θα στηρίζεται και η νέα πλατφόρμα», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Το δεύτερο μεγάλο έργο έχει να κάνει με τις υπηρεσίες ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης, ώστε το κράτος να μπορεί να ταυτοποιεί τον πολίτη, με τις νέες ταυτότητες για τις οποίες είναι ήδη στον αέρα ο διαγωνισμός μέσα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.  

«Το τρίτο μεγάλο έργο σχετίζεται με τη λεγόμενη άρση των εμποδίων και απλοποίησης των διαδικασιών. Απλές λειτουργίες (π.χ. ανανέωση διπλωμάτων κ.τ.λ.) θα περάσουν σε web services έτσι ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ταχύτητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη», επεσήμανε ο υπουργός.

Η επένδυση στην προσβασιμότητα στα δίκτυα είναι η τέταρτη στόχευση του υπουργείου: «Στο νέο νόμο υπάρχουν μία σειρά από άρθρα που έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση και αδειοδότηση ψηφιακών κέντρων. Είναι αναγκαία συνθήκη ώστε να προχωρήσει η χώρα στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών και να περάσει η χώρα στην εποχή του 5G. Στο τέλος του 2020 θα γίνει η δημοπράτηση για την εκχώρηση του βασικού φάσματος για τα δίκτυα 5G. Σκοπός είναι να μη χάσει η Ελλάδα το τρένο και στην ανάπτυξη αυτών των δικτύων δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.