Μέρος από την επένδυση της Eldorado Gold στο ορυχείο χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής (Grading and Flotation Plant)
Μέρος από την επένδυση της Eldorado Gold στο ορυχείο χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής (Grading and Flotation Plant)
Πηγή Εικόνας: Eldorado Gold

Μακρινό παρελθόν τείνουν να αποτελέσουν οι μαύρες σελίδες της ελληνικής επιχειρηματικής ιστορίας των τελευταίων χρόνων, οι οποίες είχαν ως επίκεντρο την, ως ένα βαθμό, ενορχηστρωμένη εκστρατεία της προηγούμενης κυβέρνησης κατά των μεγάλων ξένων επενδύσεων. Το δόγμα αυτό είχε βρει εφαρμογή (και) στην περίπτωση της Eldorado Gold, που αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη ξένη επένδυση στον ελληνικό ορυκτό πλούτο, με αξία που μπορεί να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελεί η αναστολή εργασιών στην οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει, το 2015, ο καναδικός όμιλος ως αποτέλεσμα της τότε απόφασης της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος που διέτασσε τη διακοπή των εργασιών στα έργα της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα στη Χαλκιδική. Κι αυτό σε συνέχεια της τότε (19 Αυγούστου 2015) απόφασης του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για ανάκληση των τεχνικών μελετών που αφορούν στα συγκεκριμένα έργα. Η κίνηση εκείνη είχε προκαλέσει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα αλγεινή εντύπωση, επιδεινώνοντας την εικόνα που έχουν τα ξένα κεφάλαια για τη χώρα μας. Ωστόσο, όλα αυτά φαίνεται ότι αποτελούν μακρινό παρελθόν.

Αλλαγή σελίδας

Στο πρόσφατο forum για το χρυσό, που πραγματοποιήθηκε στο Ντένβερ του Καναδά, που συγκεντρώνει από το 1989 τη συντριπτική πλειονότητα των μεγαλύτερων ομίλων κατεργασίας χρυσού και ασημιού, τα ελληνικά έργα της Eldorado Gold βρέθηκαν στο επίκεντρο. Αυτό όμως, που είναι σημαντικό και πέρασε «στα ψιλά«» στη χώρα μας είναι ότι ο καναδικός όμιλος στο πλαίσιο της παρουσίασης των δραστηριοτήτων του στους επενδυτές έδωσε έμφαση στην αλλαγή κλίματος στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Eldorado Gold συγκαταλέγει στα στρατηγικά πλεονεκτήματά της, που οδηγούν σε δημιουργία αξίας (value creation) την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, με την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία τον Ιούλιο του 2019.  Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου George Burns έχει, πρόσφατα, αναφέρει ότι η αλλαγή κλίματος στην Ελλάδα προκαλεί ενθουσιασμό. Οι αναφορές αυτές έχουν έναν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο για το επιχειρείν στην Ελλάδα, όπως σχολιάζουν αναλυτές, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Eldorado Gold συμμετέχουν μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, μεταξύ των οποίων, συνταξιοδοτικά ταμεία και η Blackrock.

Στο δια ταύτα, μετά τη χορήγηση των εκκρεμών αδειών στην Ελληνικός Χρυσός, ο καναδικός όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη διευθέτηση ορισμένων ζητημάτων με στόχο την ολοκλήρωση του έργου στις Σκουριές. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, έχει θέσει στο τραπέζι αίτημα για αύξηση των δικαιωμάτων χρήσης (royalties), αύξηση των θέσεων εργασίας και τήρηση της περιβαλλοντικής προστασίας.

Επίσης, η Eldorado θα προχωρήσει για τη χρηματοδότηση των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές σε ένα πρόγραμμα έκδοσης νέων μετοχών αξίας έως 125 εκατ. δολαρίων (at-the-market equity program), με στόχο να χρηματοδοτήσει σειρά έργων, όπως αυτό στις Σκουριές, που επανεκκινεί, αλλά και τις δαπάνες που θα προκύψουν από τη διαδικασία της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Πέραμα. Όπως, εξάλλου, έχει σημειώσει το Economix.gr, το έργο, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, στο Πέραμα βρίσκεται πάντοτε σε υψηλή προτεραιότητα για την Eldorado Gold.