Επένδυση στο Ελληνικό
Επένδυση στο Ελληνικό
Επένδυση στο Ελληνικό
Επένδυση στο Ελληνικό
Πηγή Εικόνας: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ

Η σπουδή της κυβέρνησης και κορυφαίων στελεχών της για την επιτάχυνση της υλοποίησης της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στην έκταση των 6,2 χιλ. στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις στους εμπλεκόμενους στην επένδυση της τάξης των 8 δισ. ευρώ.

Αυτό αναφέρουν ενημερωμένες πηγές στο Economix.gr, οι οποίες επισημαίνουν ότι οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται η κυβέρνηση είναι πρωτοφανείς, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η αντιμετώπισή τους, από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, γίνεται με ενιαίο τρόπο. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, τα «πισωγυρίσματα» της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, πλέον, τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στο χρονοδιάγραμμα με το οποίο προχωρά  η ολοκλήρωση των αιρεσιμοτήτων, σε αυτή τη φάση, του project.

Το χρονοδιάγραμμα

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς, το έργο να βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης, με το ιδανικό σενάριο να περιλαμβάνει την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών τέλη της χρονιάς-αρχές 2020.

Ως αποτέλεσμα, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, με τον Αύγουστο να είναι καθοριστικός για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων.

Σε πρώτη προτεραιότητα, βρίσκεται η επιτυχής ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το καζίνο και για την ακρίβεια του ολοκληρωμένου συγκροτήματος αναψυχής (IRC) που θα διαθέτει ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο κτλ.

Γι’ αυτό, επείγει η έκδοση των δύο ΚΥΑ για τη ζώνη ανάπτυξης του ακινήτου και τους πολεοδομικούς όρους του έργου, όπως και η διόρθωση της ΚΥΑ που έχει, ήδη, εκδοθεί και αφορά το μητροπολιτικό πάρκο.

Με το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή προσφορών για το IRC να λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, στην κυβέρνηση θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει ομαλά και κυρίως δεν θα χρειαστεί νέα παράταση.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που ανέφερε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης παρουσία του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην έκδοση ξεχωριστής ΚΥΑ μόνο για τον προσδιορισμό της ζώνης ανάπτυξης του IRC, ώστε ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη, που θα εξασφαλίσει, σε μεγάλο βαθμό, τα έσοδα του συνόλου του project, να προχωρήσει γρήγορα.

Σε παράλληλο χρόνο, θα πρέπει να ολοκληρωθούν δύο ειδών προαπαιτούμενα που αφορούν κυρίως την Επιτροπή Παιγνίων και τις παρατηρήσεις που έχουν υποβάλει προς αυτήν οι υποψήφιοι επενδυτές.

Αυτά τα προαπαιτούμενα σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ύπαρξη αβεβαιοτήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εμπόδια στους επενδυτές, όταν ξεκινήσουν τις εργασίες.

Με άλλα λόγια, το «μπουκέτο», σε πρώτη φάση, της ξεχωριστής ΚΥΑ για το IRC και των προαπαιτουμένων που ζητούν οι υποψήφιοι επενδυτές, οι αμερικανικές Μohegan Gaming & Entertainment (MGE) και Hard Rock και η Genting, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στη συνέχεια, τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταθέσουν προσφορές οι ενδιαφερόμενοι, για την αξιολόγηση των οποίων εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες, εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις.

Την επιλογή του οριστικού αναδόχου για την κατασκευή του IRC, θα διαδεχτεί η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, γεγονός που οδηγεί, λίγο πριν τα τέλη της χρονιάς, στην πληρωμή από την Lamda Development των 300 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην πρώτη δόση του συνολικού τιμήματος 915 εκατ. ευρώ.

Εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα εμπόδια, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν, όπως εξηγούν όσοι γνωρίζουν, οι πρόδρομες εργασίες, δηλαδή σε πρώτη φάση, η κατεδάφιση ορισμένων από τα υφιστάμενα κτήρια στις αρχές του 2020.

Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών σε περίπου έξι μήνες, είναι στόχος δύσκολος αλλά όχι ανέφικτος, όπως εξηγούν ενημερωμένες πηγές.