Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη


Οι διαδικασίες για την εκ νέου παραχώρηση της Αττικής Οδού στη ΓΕΚ Τέρνα προχωρούν όπως και η ανάθεση του έργου παραχώρησης του Βορείου Οδικού  Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Αν προσθέσουμε και την Εγνατία Οδό (υπεγράφη πριν λίγες μέρες η σχετική σύμβαση) ο εν λόγω κατασκευαστικός – ενεργειακός Όμιλος αναλαμβάνει τρεις από τις μεγαλύτερες συμβάσεις παραχώρησης, η συνολική αξία των οποίων προσεγγίζει τα 6,5 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την προσφυγή της κοινοπραξίας Mytilineos – Vinci κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας για την Αττική Οδό (είχε καταθέσει την δεύτερη καλύτερη προσφορά – 3,106 δις ευρώ) ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης.

Για να περάσει η Αττική Οδός στον έλεγχο της ΓΕΚ Τέρνα (συντήρηση και λειτουργία) χρειάζεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκέντρωσης των σχετικών δικαιολογητικών εγγράφων, το δημόσιο να παραλάβει τον αυτοκινητόδρομο από τον υφιστάμενο παραχωρησιούχο, η προς υπογραφή σύμβαση να εγκριθεί από τον Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια από τη Βουλή. Να σημειωθεί ότι η σε ισχύ σύμβαση παραχώρησης λήγει φέτος τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ η ΓΕΚ Τέρνα, με προσφορά για τη νέα παραχώρηση του αστικού αυτοκινητοδρόμου 3,27 δις ευρώ, έχει διευθετήσει το θέμα της χρηματοδότησης της παραχώρησης. Έχει συμφωνήσει με τις 4 συστημικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha τη συμμετοχή τους ισόποσα σε δάνειο 20ετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα η ΓΕΚ Τέρνα ανακηρύχθηκε χθες επίσημα προσωρινός ανάδοχος για τη Σύμβαση Παραχώρησης του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο», καθώς παρήλθε το 10ημερο που είχαν οι υπόλοιπες κοινοπραξίες στο πλαίσιο του διαγωνισμού για να προβούν σε ενστάσεις. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού κατασκευής 1,8 δις. ευρώ,

Η ΓΕΚ Τέρνα καλείται να αντικαταστήσει την εγγυητική επιστολή συμμετοχής διαγωνιζομένου με την εγγυητική επιστολή προσωρινού αναδόχου, καθώς και να προχωρήσει στην προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή ανεξάρτητου μηχανικού.

Θα ακολουθήσει η διαδικασία οριστικοποίησης των συμβατικών εγγράφων, η ανάδειξη οριστικού αναδόχου, ο προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας και η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν, (μεταξύ άλλων) η υπογραφή της σύμβασης και η κύρωσή της από τη Βουλή.

Με την έναρξη της 35ετούς παραχώρησης, θα ξεκινήσει η περίοδος της μελέτης του έργου και στη συνέχεια, όταν οριστικοποιηθούν οι μελέτες και αφού έχουν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις, ώστε να καταστεί διαθέσιμος ο χώρος εκτέλεσης του έργου, θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.

Σημειώνεται ότι ο τομέας των παραχωρήσεων έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της στρατηγικής του εν λόγω Ομίλου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του, Γιώργο Περιστέρη, να δηλώνει πρόσφατα πως αποτελεί ένα ισχυρότατο asset για το οποίο εξετάζεται η αξιοποίησή του σε επίπεδο financial engineering.