Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε άλλη πίστα περνά ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα με τις μεγαλύτερες παραχωρήσεις στο χαρτοφυλάκιό του, ενώ παράλληλα η πιθανή πώληση της Τέρνα Ενεργειακή συνιστά μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που θα έχουν γίνει στο ελληνικό επιχειρείν.

Η ανακοίνωση της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή από τη ΓΕΚ Τέρνα μια κίνηση που θα φέρει σημαντική ρευστότητα στον κατασκευαστικό – ενεργειακό Όμιλο δείχνει να είναι θέμα λίγων εβδομάδων καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως οι διαπραγματεύσεις με το fund Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και, εκτός απρόοπτου πάντα, η αγοραπωλησία θα πραγματοποιηθεί.

Το επενδυτικό κεφάλαιο θα αγοράσει αρχικά τη συμμετοχή της ΓΕΚ Τέρνα (37,30%), της Atale (5,98%) και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου, Γιώργου Περιστέρη (11,06%) στην Τέρνα Ενεργειακή. Αναφορικά με το ποσοστό του κ. Περιστέρη αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα αποχωρήσει εντελώς από την Τέρνα Ενεργειακή ή αν θα διατηρήσει τμήμα της συμμετοχής του.

Θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση, όπως άλλωστε θα είναι επιβεβλημένο, καθώς οι μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5% κατέχουν το 45,66% της Τέρνα Ενεργειακή.

Εφόσον η εν λόγω αγοραπωλησία γίνει (μέχρι να μπουν οι υπογραφές τίποτα δεν είναι σίγουρο τονίζεται πάντα από τους ενδιαφερόμενους) θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες που θα έχουν γίνει στην χώρα. Η κεφαλαιοποίηση της Τέρνα Ενεργειακή στο Χρηματιστήριο κινείται στην περιοχή των 2,1 δις. ευρώ.

Πρόκειται για εταιρία η οποία πρωταγωνιστεί για περισσότερα από 20 χρόνια στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, διαθέτοντας ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η ανάπτυξή της εξελίσσεται με στόχο η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της να προσεγγίσει τα 6 GW μέχρι το 2029.

Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγα τα project που η ΓΕΚ Τέρνα έχει σε εξέλιξη.

Το ωριμότερο είναι η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η βασική εκκρεμότητα είναι η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τα νέα διόδια που θα εφαρμοστούν στον αυτοκινητόδρομο.

Η ΓΕΚ Τέρνα έχει πλειοδοτήσει επίσης στο διαγωνισμό για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού και το διάστημα αυτό αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί της προσφυγής της κοινοπραξίας με την δεύτερη καλύτερη προσφορά, προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση υπογραφής της σύμβασης.

Σημαντικά κεφάλαια θα χρειαστεί η ΓΕΚ Τέρνα και για τη δημιουργία του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο στο Ελληνικό, ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου, η κατασκευή του οποίου έχει ξεκινήσει. Στο έργo αυτό συμμετέχει με 49% με το 51% να ανήκει στην Hard Rock.

Ακόμη, η ΓΕΚ Τέρνα αναλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα γίνουν στη χώρα, το έργο παραχώρησης του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, με κατασκευαστικό αντικείμενο 1,8 δις. ευρώ καθώς έχει ανακηρυχθεί με απόφαση του υπουργού Υποδομών προσωρινός ανάδοχος.

Ακολουθεί η διαδικασία οριστικοποίησης των συμβατικών εγγράφων, η ανάδειξη οριστικού αναδόχου, ο προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας και η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν (μεταξύ άλλων) η υπογραφή της σύμβασης και η κύρωσή της από τη Βουλή. Η περίοδος της παραχώρησης είναι 35 έτη, εκ των οποίων έως πέντε έτη (έως 60 μήνες) είναι η περίοδος μελετών – κατασκευών.