Πηγή Εικόνας: ΤΕΕ/ΤΚΜ

Εξαιρετική ευκαιρία για Μηχανικούς, Μελετητές και Εργολήπτες Δημοσίων Έργων, αποτελεί το ειδικό πιστοδοτικό προϊόν «Ταμείο ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ», καθώς, μετά από δύο παρατάσεις από την έναρξή του το 2021, συνεχίζει να αποτελεί μια εξειδικευμένη λύση σε μια ιδιαίτερη αγορά με συγκεκριμένες ανάγκες, αφού έχει ήδη αποφασιστεί η επέκταση της λειτουργίας του μέχρι τις 31/12/2023.

Την επέκταση ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ κ Κωνσταντίνος Μακέδος, ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση παρουσίασης του Ταμείου, που διοργάνωσε το περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε φάση ποιοτικής αναβάθμισης και μακροοικονομικής σταθερότητας, και τις επενδύσεις να αναπτύσσονται με γεωμετρική πρόοδο, ο Τεχνικός κόσμος χρειάζεται πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Χρηματοδότηση που θα είναι συμβατή με τις ανάγκες του και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της αγοράς για παροχή ρευστότητας με ανταγωνιστικούς όρους και μοναδικές παροχές. Ειδικότερα τώρα, που το εν γένει οικονομικό μοντέλο αλλάζει, και γίνεται εξωστρεφές, η Ελλάδα αποτελεί βέλτιστη επιλογή για επενδύσεις και βρίσκεται μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα.

Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ χορηγούνται δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 200.000 ευρώ, με ευνοϊκούς όρους και με εγγύηση 80% του κεφαλαίου. Το πρόγραμμα έχει αποσπάσει διεθνές βραβείο ως «βέλτιστη πρακτική» στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση του AECM, του «European Association of Guarantee Institutions» (AECM), του πανευρωπαϊκού οργανισμού εγγυοδοτικών φορέων.

Μάλιστα, οι ειδικοί όροι του εν λόγω δανειακού προϊόντος το καθιστούν μοναδικό στην κατηγορία του. Ενδεικτικά το προϊόν έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α. Η παρεχόμενη Εγγύηση αφορά νέα δάνεια που θα συναφθούν μετά τη σύναψη της Επιχειρησιακής Συμφωνίας με το πιστωτικό ίδρυμα και που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023.

β. Η εγγύηση καλύπτει το δάνειο καθόλη τη διάρκειά του και μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής στο πλαίσιο του δανείου.

γ. Η εγγύηση θα έχει διάρκεια έως 5 έτη.

δ. Τα δάνεια θα έχουν διάρκεια από ένα (1) έως πέντε (5) έτη, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος.

Επιπλέον, ο δανειολήπτης δύναται να εξοφλήσει μερικώς ή στο σύνολό του το δάνειο πριν την ημερομηνία λήξης του, χωρίς οποιαδήποτε ποινή ή άλλη επιβάρυνση.

Με τις ευνοϊκές δυνατότητες που δημιουργεί η γενικότερη οικονομική κατάσταση στην ΕΕ – κόντρα στην αύξηση των επιτοκίων- και τις αναπτυξιακές πρόνοιες του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα, η ενίσχυση του πιστοδοτικού ρόλου του ΤΜΕΔΕ αποτελεί την εγγύηση και τον σταθερό παράγοντα που χρειάζεται ο Τεχνικός κόσμος, σε μία εποχή που τα οικονομικά δεδομένα βρίσκονται σε συνεχή κινητικότητα. Συγχρόνως, ο εγγυοδοτικός ρόλος του ΤΜΕΔΕ, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, συνεχίζει να είναι ο βασικός σύμμαχος του Τεχνικού Κόσμου, των Μελετητών και των Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, όλων των ειδικοτήτων, για την καθημερινή του λειτουργία και παρουσία σε κάθε είδους έργο.

Ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, κ Κ.Μακέδος δήλωσε: «Το «Ταμείο ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» είναι ένα μοναδικό πιστοδοτικό προϊόν που σχεδιάστηκε βάσει των αναγκών των μηχανικών σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Η μοναδικότητα αυτού του προϊόντος αποτελεί τη σταθερή μας στρατηγική, το ΤΜΕΔΕ να κινητοποιεί όλους τους δυνατούς πόρους και εργαλεία ώστε, ανάμεσα στα άλλα, να ενισχύει και τη ρευστότητα των τεχνικών εταιρειών, μελετητικών και εργοληπτικών. Και σήμερα, η ρευστότητα είναι η βασική προϋπόθεση για επενδύσεις σε υποδομές, πράσινα έργα και έργα που διατρέχονται από τις αρχές των ESG κριτηρίων».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, κ. Γ. Τσακούμης, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ για την παρουσία του, επισήμανε τη στήριξη των μελετητικών και εργοληπτικών επιχειρήσεων που έχει επιτευχθεί με τις πρωτοβουλίες του ΤΜΕΔΕ και τον σχεδιασμό προϊόντων με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας αυτών, σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο, για τη χώρα μας αλλά και διεθνώς.