Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπλόκο στους μπαταχτσήδες καταναλωτές ενέργειας …έστησαν οι προμηθευτές ενέργειας. Το νέο μοντέλο τιμολόγησης ρεύματος που αλλάζει την τιμή της Kwh ανά μήνα και σε συνδυασμό με τη διάταξη του ΥΠΕΝ που παρέχει το δικαίωμα στους καταναλωτές να μετακινηθούν από τον έναν προμηθευτή στον άλλο χωρίς πέναλτι για όσους είχαν συμβόλαια είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μετά τον Αύγουστο στην αγορά θα επικρατούσε ενεργειακός ….τουρισμός.

Όμως οι διοικήσεις των εταιρειών πρόσθεσαν έναν ακόμη κριτήριο στο στάδιο της αίτησης , το οποίο με το προηγούμενο μοντέλο τιμολόγησης δεν υπήρχε για τους καταναλωτές.

Το νέο κριτήριο είναι να έχει πληρωθεί ο λογαριασμός ρεύματος της προηγούμενης εταιρείας.

Πλέον είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αίτησης αλλιώς δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και ο καταναλωτής θα παραμείνει στην προηγούμενη εταιρεία μέχρι να εξοφλήσει την οφειλή με τον επόμενο λογαριασμό.

Πρόκειται για πάγια τακτική απ’ όλους τους προμηθευτές αφού ζητούν μαζί τον έντυπο του λογαριασμού και την απόδειξη πληρωμής.

Ο ενεργειακός τουρισμός …κόπηκε μαχαίρι παρά τις αρχικές εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς.

Το κυριότερο για όλους τους προμηθευτές είναι ότι δεν θα δημιουργηθούν «φέσια» από τις μετακινήσεις των καταναλωτών. Η συμφωνία «Κυρίων» ανάμεσα των προμηθευτών ενέργειας έβαλαν φρένο στην κύμα των μετακινήσεων με την προοπτική να βάλουν φέσι στην εταιρεία που ήταν μέχρι πρότινος.

Να σημειωθεί ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων φθάνει το 1 δισ ευρώ που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των εταιρειών.

Άλλωστε οι υψηλές κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος συμβάλλουν δραστικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών και οι μετακινήσεις καθίσταται πιο δύσκολες. Ωστόσο πληροφορίες του ΔΕΔΔΗΕ κάνουν λόγο για μετακινήσεις που έφτασαν τις 50.000 τον Αύγουστο.