Αυξάνεται ο αριθμός των έργων ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων που ανήκουν στο Δημόσιο, ενώ η αγορά βρίσκεται σε αναμονή του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας Ηλέκτρα που έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ.

Έτσι, για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 οι μελέτες, προϋπολογισμού 180 χιλ. ευρώ, για την αναβάθμιση του κτιρίου του πρώην δημόσιου καπνεργοστασίου που ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων. Πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 19.000 τ.μ. τμήμα του οποίου (6.500 τ.μ.) ανακαινίστηκε πρόσφατα ως προϊόν ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δηλαδή από τον οργανισμό ΝΕΟΝ. Τώρα όμως, προωθείται, μέσω των δρομολογούμενων μελετών, μία ολιστική πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου με στόχο το σχετικό έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδεικτικές προτάσεις αξιοποίησης περιλαμβάνουν τη δημιουργία μουσείου ελληνικής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Αίθουσας Νέων, αλλά και κτιρίων και δραστηριοτήτων σχετικών με το ιστορικό αρχείο της Βουλής των Ελλήνων. Το πρώην καπνεργοστάσιο που βρίσκεται στην οδό Λένορμαν στην Αθήνα, που λειτούργησε το 1930, αποτελεί ένα κτιριακό θησαυρό του οποίου το «λίφτινγκ» θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στην τοπική αγορά ακινήτων.

Αντίστοιχα σχέδια με έμφαση στην επίτευξη ενεργειακής εξοικονόμησης υπάρχουν και για το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών που βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Ριζάρη, και διαθέτει συνολική επιφάνεια 9.315 τ.μ. Υπολογίζεται ότι το κτίριο έχει ανάγκη για κάθε μέρα που λειτουργεί από 581,7 kwh ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή από μία μεγάλη ποσότητα ενέργειας που το κατατάσσεται στην Η’ ενεργειακή κλάση. Με τις παρεμβάσεις ύψους 4,5 εκατ. ευρώ που δρομολογούνται κι έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας και διοξειδίου του άνθρακα έως 90%. Αυτό θα γίνει όχι μόνο μέσω της τοποθέτηση νέων κουφωμάτων, φωτιστικών Led και σύγχρονων κεντρικών κλιματιστικών, αλλά και μέσω εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Παρεμβάσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας δρομολογούνται και στο γενικό νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» μέσω έργων συνολικού προϋπολογισμού 5,3 εκατ. ευρώ που έχουν ενταχθεί, με τη σειρά τους, στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα στα δώματα του νοσοκομείου, ενώ θα πραγματοποιηθούν και οι κλασικές, τέτοιου είδους, εργασίες εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση ψυκτικής μονάδας, τοποθέτηση λαμπτήρων τεχνολογίας LED.

Αλλά και ο Δήμος Αθηναίων προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό 5,74 εκατ. ευρώ  για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, δηλαδή την υλοποίηση οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών επεμβάσεων, σε πέντε σχολικές μονάδες (6 κτίρια) και σε δύο κτίρια υπηρεσιών.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος,  σε σύνολο 100.000 κτιρίων που είναι αμιγώς του ελληνικού Δημοσίου μόλις 17.000 έχουν εκδώσει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και επομένως γνωρίζει η Πολιτεία την ενεργειακή τους κατάσταση, που είναι το πρώτο βήμα για τον σχεδιασμό έργου εξοικονόμησης ενέργειας.

Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση πρότεινε και ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο που καθορίζει υποχρέωση στο κράτος να ανακαινίζει και να αναβαθμίζει ενεργειακά το 3% του συνόλου των κτιρίων του ανά έτος. Βασικός πόρος για τα έργα αυτά που είναι αναγκαία θα αποτελέσουν οι πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δείτε τα πρόσφατα σχετικά ρεπορτάζ:

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ στο ΕΣΥ: Τα 60+ νοσοκομεία που αναβαθμίζονται ενεργειακά μέσω ΕΣΠΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση ΑΕΙ, Στρατιωτικών Σχολών και Ερευνητικών Φορέων – ποια έργα εντάσσονται, ποιοι λείπουν.

Μουσείο Νοσοκομείου Σωτηρία: πράσινο φως για ανακαίνιση

Αναβαθμίζω: το Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης πρέπει να αντικαταστήσει το Εξοικονομώ