Μάτι
Μάτι
Μάτι
Μάτι
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προχωρεί ο ταχύρυθμος πολεοδομικός σχεδιασμός ορισμένων περιοχών μέσω Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ), επισημαίνει νέα ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

Όπως αναφέρεται, τα ΕΠΣ έχουν ακριβώς το ίδιο ρυθμιστικό περιεχόμενο με τα ΤΠΣ. Διαφέρουν όμως ως προς τη δυνατότητα να μην καλύπτουν ολόκληρες δημοτικές ενότητες, καθώς και στην ταχύτερη εκπόνηση και έγκριση (ολοκλήρωση σε ένα στάδιο αντί τριών όπως τα ΤΠΣ).

Διαβάστε ακόμα:

Εν προκειμένω, θα αξιοποιηθούν σε περιπτώσεις δήμων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες, σε ανταπόκριση του ΥΠΕΝ στα αιτήματα των ίδιων των δήμων. Τα ΕΠΣ θα καλύψουν το σύνολο της εδαφικής τους έκτασης, γιατί τα προβλήματα στις περιπτώσεις αυτές έχουν αντίστοιχη εμβέλεια. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τους Δήμου Θήρας και Μυκόνου (με πολύ ισχυρές πιέσεις δόμησης και τουρισμού), Μινώα Πεδιάδας (στον οποίο η κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου της Κρήτης δημιουργεί πιέσεις στις χρήσεις στις χρήσεις γης και τις υποδομές) και Ελαφονήσου (που έχει πληγεί από καταστροφική πυρκαγιά και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – επιπλέον, περιλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις στο δίκτυο Natura 2000). Ο ταυτόχρονος με τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό των περιοχών αυτών πολεοδομικός σχεδιασμός θα επιτρέψει τον άμεσο συντονισμό τους. Η εμπειρία αυτή θα αξιοποιηθεί και για το πρόγραμμα των ΤΠΣ, δεδομένου ότι πολλοί δήμοι περιλαμβάνουν, επίσης, τμήματα εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000.

 

Όπως υπογραμμίζεται «το εργαλείο του ΕΠΣ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση των περιοχών που κάηκαν στο Μάτι. Η οργάνωση της διαδικασίας ανάθεσης έγινε από το ΤΕΕ, ενώ η επίβλεψη της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών έγινε από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ. Πέραν της κάλυψης των επειγουσών αναγκών στο Μάτι, το εν λόγω ΕΠΣ αξιοποιείται ως πρότυπο για το σχεδιασμό και άλλων περιοχών με ανάλογα προβλήματα. Το ΥΠΕΝ συντάσσει οδηγίες που αξιοποιούν την εμπειρία που αποκτήθηκε στο Μάτι, όσον αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ανάταξη από φυσικές καταστροφές και ο πολεοδομικός εξορθολογισμός περιοχών με εκτεταμένη εκτός σχεδίου, αυθαίρετη ή μη, δόμηση. Οι οδηγίες αυτές αποτελούν μεθοδολογικό πλαίσιο τόσο για τα ΤΠΣ, όσο και για τα επόμενα ΕΠΣ».

Διαβάστε ακόμα:

Αντί να χρησιμοποιηθεί το Ειδικό Σχέδιο (ΕΧΣ/ΕΠΣ) για το Μάτι ως πρότυπο και δίδαγμα, ο υφυπουργός Οικονόμου ζητά να γίνει στην Ελαφόνησο σχέδιο με απευθείας ανάθεση από το ΥΠΕΝ. Τα παράλογα της διαδικασίας και η ακύρωση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη

ΥΠΕΝ: ξηλώνουν την πρωτοβουλία ΕΧΣ για το Μάτι, μέσω Ελαφονήσου, πριν καν το θεσμοθετήσουν!