Σε υπόθεση με πλούσιο παρασκήνιο εξελίσσεται η πρόθεση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να αυξήσει την τιμή στο εισιτήριο εισόδου στην πλαζ Βουλιαγμένης, η οποία είναι μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα τιμολογιακή πολιτική αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις 6 Ιουνίου, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΔ στην οποία θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, η νέα τιμή θα διαμορφωθεί σε συνάρτηση με την ώρα παραμονής στην πλαζ. Σύμφωνα με τα σχέδια της διοίκησης της ΕΤΑΔ, οι επισκέπτες που θα παραμένουν στην πλαζ για περισσότερες από πέντε ώρες θα πληρώνουν εισιτήριο 8 ευρώ, το οποίο είναι 3 ευρώ ακριβότερο από την τιμή που ισχύει τώρα.

Σε εκείνους που θα αποχωρούν από την παραλία πριν από τη συμπλήρωση πέντε ωρών θα επιστρέφεται μέρος του εισιτηρίου των 8 ευρώ, ενώ έκπτωση θα ισχύει και για όσους επισκέπτονται την πλαζ Βουλιαγμένης μετά τις 17.00 το απόγευμα.

Πρόθεση της διοίκησης της ΕΤΑΔ είναι να μπορούν να επισκεφθούν τη δημοφιλή παραλία όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, δεδομένου ότι ο κόσμος που θα μπορεί εφεξής να φιλοξενηθεί στην πλαζ θα είναι κατά περίπου 50% λιγότερος, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η πλαζ της Βουλιαγμένης είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα από 3.000 άτομα σε ημέρες μεγάλης κίνησης, ωστόσο η μέγιστη χωρητικότητα πλέον έχει οριστεί σε 1.500 άτομα.

Τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του Covid – 19 προβλέπουν ότι η μέγιστη χωρητικότητα σε παραλίες ορίζεται σε 40 άτομα ανά 1.000 μέτρα.

Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις

Η πρόθεση της ΕΤΑΔ να αυξήσει την τιμή του εισιτηρίου έχει φέρει σε τροχιά σύγκρουσης τη διοίκηση της εταιρείας και το δήμαρχο Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο.

Ο κ. Κωνσταντέλλος υποστηρίζει ότι το εισιτήριο σε όλες τις παραλίες εντός των διοικητικών ορίων του δήμου καθορίζεται από την επιτροπή ελέγχου ακτών (ΕΠΕΛΑΚ), όπως προβλέπεται από μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του δήμου και της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. (ΕΤΑ) πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Η ΕΤΑ συγχωνεύθηκε στη συνέχεια με τρεις ακόμα εταιρείες διαχείρισης κρατικών ακινήτων για τη διαμόρφωση της ΕΤΑΔ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κωνσταντέλλο, η ΕΤΑΔ αρνείται να στείλει εκπροσώπους στην ΕΠΕΛΑΚ για την πλαζ της Βουλιαγμένης με το επιχείρημα ότι η αρμοδιότητα της επιτροπής ισχύει μόνο για παραλίες που μισθώνονται από ιδιώτες, όπως εκείνες στη Βούλα και τη Βάρκιζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΤΑΔ είχε δρομολογήσει την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στην πλαζ Βουλιαγμένης από τον περασμένο μήνα, ωστόσο αποφάσισε να παγώσει τη διαδικασία μετά από εισηγήσεις περί του αντιθέτου από τους υπουργούς Επικρατείας και Ανάπτυξης, Γιώργο Γεραπετρίτη και Άδωνι Γεωργιάδη.

Η ΕΤΑΔ δεν ελέγχεται άμεσα από την κεντρική κυβέρνηση, δεδομένου ότι λειτουργεί με τις διατάξεις του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών και αποτελεί μία από τις εταιρείες που εποπτεύονται από το υπερταμείο, το οποίο έχει ως βασικό μέτοχο το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η εταιρεία λειτουργεί αυτόνομα ως ανώνυμη εταιρεία και ως εκ τούτου έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΤΑΔ αναμένεται να προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμού για την παραχώρηση της πλαζ της Βουλιαγμένης σε ιδιώτες, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2021. Τα έσοδα της ΕΤΑΔ από τη λειτουργία της πλαζ Βουλιαγμένης ανήλθαν το 2019 σε 2,6 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 500.000 ευρώ σε σχέση με το 2018.