Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μήνας εξελίξεων για τις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα αναμένεται να αποτελέσει ο Ιούνιος καθώς Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) στην Καβάλα, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκονται ψηλά στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ.

Όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ τρέχουν τις εξελίξεις προκειμένου να κινηθούν, παρά και τις πρακτικές δυσκολίες που φέρνει η πανδημία, άμεσα οι διαδικασίες και να μην υπάρξει καθυστέρηση και περαιτέρω καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με πηγές του economix.gr, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το πόρισμα της αξιολόγησης για τα επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα διεκδίκησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Αυτό που μένει να φανεί και αναμένεται να διαμορφωθεί βάση των εξελίξεων στην αγορά αλλά και ενδεχόμενων αναταραχών στην πορεία της υγειονομικής κρίσης είναι η ημερομηνία διεξαγωγής της τελικής φάσης των διαγωνισμών. Δεδομένων των εξελίξεων, κανείς δεν είναι ακόμη σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα στο συγκεκριμένο ερώτημα στην παρούσα φάση.

Υπενθυμίζεται ότι για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους οι C.G Gas Limited (Copelouzos Group), Met Holding AG, Power Globe, Shell, Viton, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, κοινοπραξία ΕΛΠΕ – Edison και κοινοπραξία Μότορ Όιλ Ελλάς – ΔΕΗ ενώ για τη ΔΕΠΑ Υποδομών οι ANTIN INFRASTRUCTURE PARTNERS SAS, CHINA RESOURCES GAS (HONG KONG), EP INVESTMENT ADVISORS, FIRST STATE INVESTMENTS, ISQUARED CAPITAL ADVISORS, ITALGAS, KKR, MAQOUARIE και η κοινοπραξία SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES.

Παράλληλα, έντονη είναι η κινητικότητα και γύρω από την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα όπου προχωράει το προπαρασκευαστικό στάδιο προκειμένου να δημοσιευτεί η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πηγές, μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες εκκρεμότητες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο διαγωνισμός θα βγει στον «αέρα». Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο επόμενο διάστημα και θα εξαρτηθεί και πάλι από το ενδιαφέρον που θα υπάρξει στην αγορά για επένδυση υπό τις παρούσες συνθήκες. Άλλωστε, το σημαντικό για όλες τις πλευρές είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όπως έχει γράψει το economix.gr (δείτε εδώ) ΡΑΕ και ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται ότι είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια γύρω από την υγειονομική κρίση ενώ αναγνωρίζουν τις τεχνικές δυσκολίες για την υλοποίηση του διαγωνισμού, με δεδομένο ότι το Ταμείο επιθυμεί τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή επενδυτών προκειμένου να κριθεί απόλυτα επιτυχής ο διαγωνισμός. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν πως ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η ιταλική SNAM, μέσω του ΔΕΣΦΑ που μπορεί να συμμετέχει επί ίσοις όροις στη διαδικασία, καθώς και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Engie και Energean Oil & Gas.