Δίκτυο διανομής φυσικού αερίου
Δίκτυο διανομής φυσικού αερίου
Δίκτυο διανομής φυσικού αερίου
Δίκτυο διανομής φυσικού αερίου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέσα στο έτος και σίγουρα μετά την αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία και του υπολογισμού των συνεπειών της για την ελληνική οικονομία αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου, στην Καβάλα, επιβεβαιώνοντας ότι η πανδημία δεν θα βγάλει εκτός χρονοδιαγράμματος τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω προσδιορισμού του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. «Πρόκειται για ένα σύνθετο πρότζεκτ με πολλά πράγματα που θα πρέπει να ωριμάσουν τεχνικά, δεν είμαστε ακόμη εκεί», σχολιάζουν οι ίδιοι παράγοντες στο economix.gr που, όμως, εκφράζουν την αισιοδοξία ότι όλα τα τρέχοντα ζητήματα θα έχουν επιλυθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, ΡΑΕ και ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται ότι είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια γύρω από την υγειονομική κρίση ενώ αναγνωρίζουν τις τεχνικές δυσκολίες για την υλοποίηση του διαγωνισμού, με δεδομένο ότι το Ταμείο επιθυμεί τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή επενδυτών προκειμένου να κριθεί απόλυτα επιτυχής ο διαγωνισμός. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν πως ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η ιταλική SNAM, μέσω του ΔΕΣΦΑ που μπορεί να συμμετέχει επί ίσοις όροις στη διαδικασία, καθώς και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Engie και Energean Oil & Gas.

Η επένδυση αφορά στη μετατροπή του κοιτάσματος αερίου που εξαντλείται σε υπόγεια αποθήκη. Η σημασία του έργου είναι ιδιαίτερη για τη στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας και τη δυναμική ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας σε κόμβο ενεργειακού ενδιαφέροντος για τα Δυτικά Βαλκάνια. Κι αυτό γιατί, όπως αναδεικνύει κατά διαστήματα η ελληνική κυβέρνηση, η αποθήκη θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον αγωγό Gas Interconnector Greece – Bulgaria (IGB), τον Trans Adriatic Pipeline (TAP) καθώς και τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποίησης και επαναεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Στην παρούσα φάση, ΡΑΕ και ΤΑΙΠΕΔ προχωρούν τις διαδικασίες προκειμένου να υλοποιηθεί, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η διαγωνιστική διαδικασία. Αυτό αφορά αφενός τη διενέργεια cost – benefit analysis από πλευρά Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και αφετέρου τον εντοπισμό τεχνικού συμβούλου από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από τον προηγούμενο μήνα, έχει δημοσιευτεί ΚΥΑ για τον καθορισμό των προϋποθέσεων παραχώρησης για χρήση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση και μετατροπή σε αποθηκευτικό χώρο.