Παγκράτι
Το νέο οικιστικό έργο στο Παγκράτι
Παγκράτι
Το νέο οικιστικό έργο στο Παγκράτι

Η κρίση λόγω του κορονοϊού καλά κρατεί, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, το βλέμμα είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα και στο ποιοι θα παραμείνουν ζωντανοί. Έτσι, έργα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως ο πολυχώρος Cambas Park, τις λεπτομέρειες του οποίου έχει παρουσιάσει το Economix.gr , έχουν τον πρώτο λόγο. Σε αυτά ανήκει και το νέο έργο κατοικιών που σχεδιάζεται στο κέντρο της Αθήνας, με τις πληροφορίες μας να αναφέρουν ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του project Hellas Holdings, πρόκειται να υλοποιήσει το οικιστικό συγκρότημα, το οποίο έχει ορίζοντα υλοποίησης περίπου δυόμιση χρόνια.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Η εταιρεία  προγραμματίζεται μέσα στo επόμενο χρονικό διάστημα, να ξεκινήσει την κατασκευή δύο κτηρίων διαμερισμάτων εννέα ορόφων καθένα στην οδό Στράβωνος στο Παγκράτι. Τι περιλαμβάνει το έργο; Την υλοποίηση συνολικά 17 πολυτελών οροφοδιαμερισμάτων 100 έως 120 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία υπολογίζεται ότι θα έχουν αποπερατωθεί σε διάστημα δύο-δυόμιση χρόνων. Το σκεπτικό της εταιρείας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Economix.gr είναι ότι σε διάστημα δύο περίπου χρόνων, η ελληνική αγορά ακινήτων θα έχει ανακάμψει ύστερα από το πιθανολογούμενο σοκ λόγω του κορονοϊού. Άλλωστε, η Hellas Holdings, που ελέγχεται από Έλληνες ομογενείς, εγκαινίασε την παρουσία της στην ελληνική αγορά, το 2015 οπότε η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με την κρίση των capital controls, της τριπλής κάλπης (δημοψήφιση και δύο φορές εθνικές εκλογές). Βασικό αντικείμενο της Hellas Holdings είναι η κατασκευή και ενοικίαση-κυρίως μακροπρόθεσμα- των διαμερισμάτων της.

Να σημειώσουμε ότι στο Παγκράτι χτυπούσε η καρδιά των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων προτού ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού. Σήμερα στη συνοικία υπάρχουν 464 καταχωρήσεις ακινήτων που διατίθενται μέσω Airbnb, με την μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να είναι 49 ευρώ. Πλέον, λόγω του κορονοϊού εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική στροφή στις μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις, η οποία είναι ήδη ορατή. Όπως έχει αναφέρει το Economix.gr, στο Παγκράτι τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια υπερβαίνουν τα 140, όταν πέρυσι τέτοια εποχή μετρούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού! Παρολ’ αυτά, όταν η πανδημική κρίση ξεπεραστεί, αναμένεται η τουριστική ζήτηση στο κέντρο της Αθήνας να ανακάμψει δυναμικά και σε αυτό το σενάριο ποντάρουν παίκτες της αγοράς, όπως η Hellas Holdings.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για κρίση που θα έχει την μορφή της καμπύλης V, όπου η πτώση θα είναι μεγάλη και βαθιά, αλλά αντίστοιχα η άνοδος θα είναι εξίσου μεγάλη και απότομη, τότε η αγορά ακινήτων θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος, σε ορίζοντα δύο χρόνων.