Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πτωτική πορεία εμφανίζουν οι τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας Spitogatos, τα οποία βασίζονται στις τιμές που ζητούν οι πωλητές και όχι σε αυτές βάσει των οποίων πραγματοποιοιύνται τα deals.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το Spitogatos Property Index, στο κέντρο της Αθήνας τα ενοίκια υποχώρησαν κατά 4,70%, στα 9,44 ευρώ από 9,91 ευρώ / τ.μ. το πρώτο τρίμηνο του 2019. Μείωση 1,10% εμφανίζουν τα ενοίκια και στα Νότια προάστια, που αποτελούν τον leader από πλευράς ρυθμού ανόδου της αγοράς ακινήτων. Τα ενοίκια δηλαδή, διαμορφώνονται το ‘α τρίμηνο σε 10,59 ευρώ από 10,71 ευρώ / τ.μ.

Αντίθετα, οι τιμές πώλησης εμφανίζουν, τουλάχιστον στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, δηλαδή σε Αττική-Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα αύξηση το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2019, όπως φαίνεται από το σχετικό πίνακα τιμών του Spitogatos Property Index. Ωστόσο, η ανοδική αυτή πορεία έχει να κάνει, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με τη δυναμική που είχε αποκτήσει η αγορά ακινήτων το 2019. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναλυτές του ασφαλιστικού ομίλου ING, προέβλεπαν, πριν την έλευση του κορονοϊού, ότι το 2020 οι τιμές θα αυξηθούν κατά περίπου 6%, από άνοδο 5% και 1% τις χρονιές 2019 και 2018, αντίστοιχα.

Σύμφωνα δε με το πανελλαδικό δίκτυο Spitogatos, το 2019 ο ρυθμός αύξησης των ζητούμενων τιμών πώλησης και τα ενοικίων άγγιξε το 25% και 28%, αντίστοιχα. Σε ετήσια βάση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έσπασε το φράγμα του 28%, ενώ στην Αθήνα οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 27,2%. Σημαντική αύξηση κατέγραψαν και τα ενοίκια, με τον Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού να κρατούν τα σκήπτρα, εμφανίζοντας άνοδο 25,2% και 23,1%, αντίστοιχα.

Οι τιμές πώλησεις
Οι τιμές πώλησης του ‘α τριμήνου του 2019 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018.
Πηγή Εικόνας: Spitogatos Property Index
Ενοίκια
Οι τιμές ενοικίασης ‘α τριμήνου 2019 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018.
Πηγή Εικόνας: Spitogatos Property Index

Τι αναμένεται

Δείκτης ως προς το που βαδίζει η αγορά ακινήτων είναι η μεταστροφή ολοένα και περισσότερων ιδιοκτητών στις μακροχρόνιες ενοικιάσεις. Η τάση αυτή είχε ξεκινήσει πριν την εποχή του κορονοϊού, επειδή η υπερπροσφορά τουριστικών καταλυμάτων είχε μειώσει σημαντικά τις αποδόσεις μέσω Airbnb. Ωστόσο, πλέον εξαιτίας του Covid-19, σε περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, το Θησείο, η Μακρυγιάννη, όπου χτυπούσε η καρδιά των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια αυξάνονται με εκθετική πρόοδο. Το γεγονός ότι το καθολικό Πάσχα έχει χαθεί για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταλυμάτων, σε συνδυασμό τις χαμηλές προσδοκίες που υπάρχουν για άμεση ανάκαμψη μετά το τέλος του κορονοϊού, κάνουν ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες να καταφεύγουν στις…παλιές καλές αγγελίες, δεδομένου ότι η μακροπρόθεσμη ενοικίαση συναντά ισχυρή ζήτηση. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, μένει να δούμε εάν οι -συνήθως υψηλές-τιμές στις οποίες ενοικιάζονται τα -κατά βάση ανακαινισμένα που προορίζονταν για Airbnb-διαμερίσματα, θα προσελκύσουν όσους αναζητούν στέγη, σε προσιτή τιμή.

Γιάννης Ρεβύθης: Από τι εξαρτάται  εάν οι τιμές καταρρεύσουν

«Θα σημειωθεί μεγάλο πλήγμα στην ελληνική κτηματαγορά, ενώ ήδη από την αρχική εκδήλωση της νόσου του κορονοϊού στην Κίνα, οι κινέζοι αγοραστές είχαν εξαφανιστεί από την Ελλάδα. Τα τρία τελευταία χρόνια η κτηματαγορά στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε βάσει του τουρισμού, των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της παροχής της Άδειας Παραμονής σε κατοίκους μη ευρωπαϊκής κοινότητας (Golden Visa). Τώρα, οι τρεις αυτές πτυχές κατακρημνίζονται λόγω του ότι στηρίζονταν κυρίως σε υπηκόους άλλων κρατών και ξένους επενδυτές. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τιμές είχαν αυξηθεί πάρα πολύ τα δύο τελευταία χρόνια, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, στα νότια προάστια και σε περιοχές που εξυπηρετούνται από διεθνή αεροδρόμια.

Η ζημία που θα καταγράψει η ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα η ελληνική κτηματαγορά, θα εξαρτηθεί με το χρόνο εφαρμογής των πρωτόγνωρων αυτών μέτρων προς τους πολίτες, τα κλειστά σύνορα και τις απαγορεύσεις που εφαρμόζονται (και αν μη τι άλλο ήταν απαραίτητες). Εάν όμως ομαλοποιηθεί η κατάσταση και αντιμετωπιστεί ο ιός, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Αντίθετα, εάν επιμηκυνθεί ο χρόνος όλων αυτών των απολύτως αναγκαίων περιοριστικών μέτρων και δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο, είναι σίγουρο ότι οι ζημιές θα είναι τεράστιες με μηδενικές αγοροπωλησίες και επενδύσεις και θα δούμε τις τιμές να μειώνονται κάθετα. Δυστυχώς, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που ζήσαμε πριν οκταετίας με τις τιμές να καταρρέουν και να υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις σε όλους κλάδους των κατασκευών».