Gazprom - Nord Stream
Gazprom - Nord Stream
Πηγή Εικόνας: Euractiv

Κυρώσεις προς τις εταιρείες που συνεργάζονται με τον ρωσικό προμηθευτή φυσικού αερίου Gazprom φαίνεται ότι θα επιβάλουν μέσω του νέου αμυντικού νομοσχεδίου οι ΗΠΑ. Η σύγκλιση μεταξύ Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας προς αυτή την κατεύθυνση επετεύχθη τη Δευτέρα καθώς οι επιτροπές Άμυνας των δύο σωμάτων συντείνουν στην πεποίθηση ότι τα ρωσικά έργα θέτουν υπό απειλή την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Για τους Αμερικανούς νομοθέτες, οι δύο αγωγοί που κατασκευάζει η ρωσική εταιρεία για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, δηλαδή ο Turk Stream και ο Nord Stream 2, αποτελούν ένα γεωπολιτικό τέχνασμα προκειμένου να ενισχυθεί η ρωσική παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Το ενδιαφέρον όλων των πλευρών στρέφεται κυρίως στον Nord Stream 2, για τον οποίο τις προηγούμενες εβδομάδες η γερμανική Bundestag προχώρησε σε αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τυπικά προβλήματα για τη διέλευσή του.

Όπως εκτιμά η Wall Street Journal, η επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες που προμηθεύουν σωληνώσεις στη Gazprom, θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Βερολίνου – Ουάσιγκτον, καθώς το γερμανικό λόμπι έχει ταχθεί εναντίον των κυρώσεων. Πάντως η γερμανική κυβέρνηση είναι σαφώς ενήμερη αναφορικά με τις επικείμενες κυρώσεις αλλά, όπως εκτιμάται, δεν προτίθεται να οπισθοχωρήσει στην απόφασή της. Σημειώνεται πως ανάδοχος εταιρεία για την κατασκευή του αγωγού είναι η ελβετική Allseas Group SA ενώ η Nord Stream 2 AG έχει συνάψει συμφωνίες χρηματοδότησης για το έργο με τις ENGIE, OMV, Shell, Uniper και Wintershall Dea.

Οι σχετικές κυρώσεις προβλέπονται στο αμυντικό νομοσχέδιο ύψους 738 δισ. δολαρίων με τίτλο “2020 National Defense Authorization Act” το οποίο και αναμένεται να πάρει θετική ψήφο αυτή την εβδομάδα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια να πάει για έγκριση στο Κογκρέσο πριν τις διακοπές ώστε στη συνέχεια να οδηγηθεί στον Λευκό Οίκο για να υπογραφεί κι επίσημα από τον Ντόναλντ Τραμπ. Άξιο αναφοράς είναι ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται η απαγόρευση για πώληση των οπλικών συστημάτων F-35 στην Τουρκία ως αντιστάθμισμα στην αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία αλλά και η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας αξίας 300 εκατ. δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά τον Turk Stream, το βάρος της πίεσης πέφτει, μετά και την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους που αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της Τουρκίας, στη Βουλγαρία. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη γειτονική χώρα ότι καθυστερεί σκόπιμα την κατασκευή του αγωγού και απείλησε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να βρει εναλλακτικούς διαδρόμους ώστε να παρακάμψει τη Βουλγαρία, αν αυτό καταστεί απαραίτητο. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αντέτεινε ότι η χώρα του είναι κράτος – μέλος της Ε.Ε. και, υπό αυτή την έννοια, δεν επιθυμεί να υπάρξουν προβλήματα στην υλοποίηση του αγωγού ενώ απάντησε με σκληρή γλώσσα στις εγκλίσεις του Ρώσου προέδρου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα από διεθνή ΜΜΕ, το ευρωπαϊκό «καμπανάκι»
στις εποπτικές αρχές για τα μονοπώλια έχει χτυπήσει εξαιτίας της προσπάθειας της Gazprom να αποφύγει την επιβολή προστίμων.