Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο ναδίρ οι εξαγωγές φυσικού αερίου στο πρώτο τρίμηνο  του 2024.Τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ  λένε ότι σημείωσαν κατακόρυφη πτώση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 λόγω των αυξανόμενων εισαγωγών φυσικού αερίου της Βουλγαρίας από την Τουρκία.

Ειδικότερα τα στοιχεία κατανάλωσης για το πρώτο τρίμηνο σηματοδοτούν την επιστροφή της αγοράς φυσικού αερίου σε κανονικούς ρυθμούς, καθώς η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Πάντως οι ηλεκτροπαραγωγοί που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 29,5% στο  πρώτο τρίμηνο του 2024. Αύξηση κατά 237,84% στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τις μεγάλες βιομηχανίες συνδεδεμένες απευθείας στο δίκτυο μεταφοράς – και από καταναλωτές CNG.

Όσον αφορά τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 55,49% της εγχώριας ζήτησης.

Η κατανάλωση από τα δίκτυα διανομής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 κινήθηκε στο επίπεδο των 4,72 ΤWh, αυξημένη κατά 0,43% συγκριτικά με πέρυσι, καλύπτοντας το 29,10% της συνολικής ζήτησης.

Ως προς τα σημεία εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, στο α’ τρίμηνο του 2024, το Σιδηρόκαστρο κάλυψε το 43,8% των εισαγωγών (7,25 TWh), σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 113,86% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Ταυτόχρονα, το LNG εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εισαγωγές φυσικού αερίου με τον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας (Σημείο Εισόδου Αγίας Τριάδας) να παραμένει κομβική πύλη εισόδου για τη χώρα, καλύπτοντας περίπου το 39% των συνολικών εισαγωγών.

Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2024 ξεφορτώθηκαν περίπου 6,93 TWh από 9 δεξαμενόπλοια έναντι περίπου 9,51 TWh από 13 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Πάνω από 65% των εν λόγω ποσοτήτων LNG προήλθαν από τις ΗΠΑ, αγγίζοντας τις 4,54 TWh, έναντι 3,98 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ ακολούθησαν οι εισαγωγές από την Ρωσία (1,91 TWh) και την Αλγερία (0,48 TWh).

Ως προς τη συμβολή των υπόλοιπων σημείων εισόδου, το σημείο εισόδου της Νέας Μεσημβρίας, μέσω του οποίου παραδίδεται αέριο που μεταφέρεται από το αγωγό TAP, κάλυψε το 17,5% των εισαγωγών (2,90 TWh). Τέλος, μηδενικές εμφανίζονται οι ροές από τους Κήπους του Έβρου (Ελληνοτουρκικά σύνορα).

Οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ συνεχίζουν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά και με αυξημένη ευελιξία στο μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού. Τέλος, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του καθεστώτος πρόσβασης τρίτων (Third Party Access TPA), βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, ενισχύει τον ανταγωνισμό τιμών. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος