Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον 2
Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον 2
Πηγή Εικόνας: ΥΠΕΝ

Με μια λιτή ανακοίνωση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με 2ημερη καθυστέρηση αναγνωρίζει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και ανέδειξε το economix.gr (σε αντίθεση με πολλά μέσα που έμειναν πιστά στις επίσημες ανακοινώσεις και την κυβερνητική γραμμή). Έστω και καθυστερημένα το ΥΠΕΝ ζητά συγνώμη, αναπροσαρμόζει το πρόγραμμα υποβολής αιτήσεων στο νέο εξοικονομώ για τις υπόλοιπες περιφέρειες και υπόσχεται να διευρευνήσει τις δυνατότητες επιπλέον χρηματοδότησης.

Αναλυτικότερα, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ολοκληρώθηκε σήμερα (σσ: 17/9) στις 08.45 το πρωί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος   «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, καθώς εξαντλήθηκαν οι πόροι που προβλέπονταν για όλες τις Περιφέρειες. Υποβλήθηκαν συνολικά 11.880 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 148,5 εκατ. ευρώ.

Καταχωρήθηκαν συνολικά περί τις 20.670 αιτήσεις σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την πολύ μεγάλη συμμετοχή του κοινού, η οποία –λόγω του φόρτου στο πληροφοριακό σύστημα- προκάλεσε καθυστερήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον Α’ κύκλο του προγράμματος, την πρώτη ημέρα καταχωρήθηκαν 15.000 αιτήσεις και ολοκληρώθηκαν μόλις  οι 529.

Τα Υπουργεία  Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες συγχρηματοδότησης από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (τομεακού ΕΠΑνΕκ και τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα) για την τυχόν περαιτέρω χρηματοδότηση, υπό τους όρους επιλεξιμότητας και στόχων που τίθενται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ζητούμε συγγνώμη από τους πολίτες και τους μηχανικούς για την όποια ταλαιπωρία υπέστησαν. Από τις 12 Σεπτεμβρίου είχαμε έγγραφη διαβεβαίωση από την εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα για την πλήρη ετοιμότητα του πληροφοριακού συστήματος. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν θα μπορούσε να αλλάξει τους δυο προηγούμενους μήνες, χωρίς να προκαλέσει πολύμηνη αναβολή του προγράμματος.

Για να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του συστήματος  αποφασίστηκε να κατατμηθούν σε μικρότερα υποσύνολα οι επόμενες 2 ομάδες περιφερειών. Συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

–      Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου: Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά

–      Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου: Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο

–      Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Αττική

–      Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: Κρήτη, Νότιο Αιγαίο

–      Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου: Δυτική Μακεδονία

Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων στην κάθε Περιφέρεια/ομάδα Περιφερειών θα ξεκινά στις 10.00 το πρωί της οριζόμενης ημερομηνίας.

Το economix.gr σημειώνει ότι αφενός με τις επιλογές που έγιναν μειώνεται ο φόρτος στο πληροφοριακό σύστημα αλλά δεν ακολουθείται η πρόταση του ΤΕΕ για ξεχωριστή ημερομηνία για κάθε Περιφέρεια και επιπλέον δεν διασφαλίζεται ότι δεν θα πέσει ο φόρτος της μίας ομάδας επάνω στην άλλη. Οι εμπλεκομένοι όμως μπορούν να ελπίζουν ότι οι αρμόδιοι τουΥπουργείου μελέτησαν τους αριθμούς και έκαναν σωστές εκτιμήσεις ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα – αν και η προίστορία δεν το αποδεικνύει. Επίσης τα συναρμόδια Υπουργεία εκδηλώνουν πρόθεση επιπλέον χρηματοδότησης αλλά δεν δεσμεύονται ακόμη σε κάτι ούτε δίνουν λύση σε όσους δεν πρόλαβαν ή δεν κατάφεραν να ενταχθούν λόγω δυσλειτουργιών του συστήματος.