Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης
Πηγή Εικόνας: amna

«Η ιδέα που καλλιεργούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ότι είμαστε ένα βήμα πριν τη μπουλντόζα είναι εντελώς ψευδής. Δεν λέω ότι έχει γίνει μηδέν δουλειά, αλλά για το διάστημα των 4,5 χρόνων που κυβέρνησαν, έγινε πολύ μικρότερη προεργασία απ’ αυτήν που θα έπρεπε. Ποσοτικά είχαν κάνει το 60% του έργου». Αυτά τόνισε για την επένδυση του Ελληνικού ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» και τους δημοσιογράφους κ. κ. Μπάμπη Κούτρα και Γιώργο Παπαγεωργίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το Ελληνικό έχει πλέον ξεμπλοκάρει και τρέχουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, όπως μπορούν να σας βεβαιώσουν και από την επενδύτρια εταιρεία Lamda Development», προσθέτωντας «Εμείς θα το κάνουμε σε λίγους μήνες».

Αναλυτικότερα, διευκρίνισε ότι «τεχνικά, οι εκκρεμότητες είναι η έκδοση τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ), που όμως είναι πολύ σύνθετο έργο αφού εμπλέκονται 7 συναρμόδια Υπουργεία. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η προεργασία, μετά θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για το καζίνο. Αφού διεξαχθεί ο διαγωνισμός, μετά θα προχωρήσουμε στη διανομή, όπως προβλέπει ο νόμος, μεταξύ της εταιρείας και του κράτους και μετά θα γίνει η μεταφορά της προκαταβολής από την εταιρεία προς το Ελληνικό Δημόσιο. Από εκεί και μετά ξεκινά η κυριότητα του χώρου από την εταιρεία, η οποία είναι αυτή που θα βάλει τις μπουλντόζες. Δεν θα τις βάλει το Δημόσιο».

Τόνισε μάλιστα πως «το Ελληνικό έχει γίνει έμβλημα. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα κοιτά το Ελληνικό για να διαπιστώσει αν η Ελλάδα μπορεί ή δεν μπορεί. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία του Ελληνικού πέραν του έργου αυτού καθ’ εαυτού».

Αναφορικά με το πολυαναμενόμενο από την επιχιερηματική κοινότητα νομοσχέδιο των αδειοδοτήσεων, που ήδη χαρακτηρίζεται ως πολυνομοσχέδιο από τους παράγοντες του Υπουργείου, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε: «Το πολυνομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή θα έχει κεντρικό στόχο την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα. Ο έλεγχος θα γίνεται και από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα εγγράφονται σε ένα Μητρώο. Για την εγγραφή στο Μητρώο θα προβλεφθούν συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να διασφαλίζεται ότι εγγράφονται μόνο εταιρείες πολύ μεγάλου κύρους. Το Δημόσιο θα διατηρεί πάντα το δικαίωμα να ελέγχει εκ των υστέρων τους φακέλους κι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ψευδής έκδοση πιστοποιητικού, οι ποινές θα είναι πολύ βαριές. Φυσικά θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Η διαφορά είναι ότι  ο έλεγχος που θα γίνεται δεν θα σταματά την επένδυση. Θα προχωρά η διαδικασία κι αν βρεθεί στην πορεία ότι έχει γίνει ψευδής δήλωση, τότε η επένδυση θα μπλοκάρεται και θα επιβάλλονται ποινές. Ενώ τώρα, περιμένεις να πάρεις την έγκριση και μέχρι να την πάρεις, δεν μπορείς να ξεκινήσεις».

Τέλος, σε ερώτηση για τη διαδικασία επίλυσης επίλυσης εξωδικαστικών διαφορών και ειδικότερα για το θέμα των κόκκινων δανείων και των οφειλών προς το δημόσιο που μπορύν να ρυθμιστούν μέσω της ειδικής αυτής διαδικασίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε: «Στόχος μας – κι έχουμε συστήσει ήδη ομάδα εργασίας στο Υπουργείο, ενώ συζητήσαμε και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών – είναι να δούμε που “κολλάει” ο εξωδικαστικός μηχανισμός και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες καθώς ο νόμος ψηφίστηκε μεν αλλά πρακτικά αποτελέσματα, όπως ξέρετε, έχουμε ελάχιστα. Αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ όπως και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου».